perjantai 28. kesäkuuta 2013

Lehtipihvit naudanlihasta

Perjantai – mitä hyvää tänään laittaisi?

Työpäivän jälkeen sen pitää nopeaa ja helppoa – siis mökkiruokaa!


Lehtipihvit naudanlihasta, kahdelle

2 valmiiksi leikattua lehtipihviä
voita paistamiseen

lisäksi 
uusia perunoita ja ruusukaalia pakkasesta
sekä persilja-valkosipulivoi

Aloita ottamalla pihvit huoneenlämpöön ja laittamalla pestyt uudet perunat kiehumaan. 

Tee yrttivoi. 
Ota noin 25 g siivu voipaketista kulhoon ja kuori valkosipuli. Jos sinulla on valkosipulipuserrin, niin käytä sitä tai sitten silppua valkosipuli aivan pieneksi ja lisää voihin. Hakkaa tai silppua noin 3-4 persiljan oksaa ja laita voin sekaan. Näin kesäkuumalla pieni pala voita ehtii näiden valmistelujen aikana pehmetä, joten sekoita kaikki sekaisin ja laita kulho jääkaappiin odottamaan pihvien valmistumista.

Höyrytä ruusukaalit vesitilkassa mikrossa ja mausta suolalla.

Paista pihvit pannulla tai kuten minä tein, muurikassa. Pihvit ovat niin ohuita, että vain alle minuutti per puoli riittää. Heti kun pihvin pinta pisaroi, se pitää kääntää. Älä paista naudanlihaa kuivaksi!

Mausta paistetut pihvit suolalla ja pippurilla.



Kokoa annos: pihvit, jonka päällä on maustevoi + perunat ja kaalit sekä koristeeksi vähän kirsikkatomaatteja

.
Voila! Perjantain pikaruoka on valmis. Enää hieman punkkua ja ilta voi alkaa…

Lohivoileivät loimulohesta

Viimeinen työpäivä – nyt alkaa loma!

Päivä kului aika nopeasti, joten lounas jäi väliin. Kun kävin kaupassa, osui silmiini pala loimulohta. Siitä olisi kiva tehdä jotain hyvää ennen illan ruokaa. Ja se jotain pitäisi olla leipään liittyvää, koska viime viikonlopulta jäi paljon leipiä varastoon, mm. hyvää maalahden limppua.


Lohileivät kahdelle

2 maalahden limppua per nenä
hieman voimariinia leivälle
salaatinlehtiä
pala loimulohta
voileipä pikkelssiä
miniluumutomaatteja

Paahda leivät leivänpaahtimessa ja levitä lämpimille leiville vähän voita tai voimariinia. Laita huuhdeltu salaatinlehti leivälle, jonka päälle tulee lohi, pikkelssi ja tomaatit.

Hyvää herkkua vaikka omenatuoremehun kanssa!


maanantai 24. kesäkuuta 2013

Kaikki loppuu aikanaan...

Se on luut ny, sanos ruottalainen kun lihat loppu!

Ja nyt on aika lopetella tämäkin juhannus. Joten näihin kuviin ja tunnelmiin päättyy tämäkin juhlinta. Vieraat ovat poistuneet ja on aika palata töihin viikoksi ja sitten alkaa loma!


sunnuntai 23. kesäkuuta 2013

Juhannusmenu osa II: BBQ ribsit ja lohkoperunat

Juhannusjuhlat jatkuvat toista päivää eli on sunnuntai ja ruoka-aika. Alkupalaa en tälle päivälle ollut suunnitellut, mutta eilinen voileipäkakku oli sen verran isokokoinen että siitä jäi hyvin vielä palat tälle päivälle. Eli aloitamme tzatzikikakulla ja jatkamme siitä pääateriaan eli ribseihin.


Tänään ruuanlaitto on helppoa – melkein kaikki alkuvalmistelut on tehty ennen vieraiden tuloa ja voimme keskittyä seurusteluun, koska ruoka on vain viimeistelyä vaille valmis.

Tänään kävimme katsomassa nähtävyyksiä ja samalla söimme ”lounaaksi” valtavan ison jäätelöannoksen paikallisesta pikkuisesta jäätelökioskista. Ostimme 2 palloa, mutta jäätelöä oli ainakin puolilitraa per annos. Tällaisen lounaan jälkeen luulisi, ettei ruoka heti maistu, mutta toisin kävin. Kun ribsit olivat valmiit ja kutsu pöytään kävin, oli kaikilla kova nälkä!

Ribsit oli keitetty eilen ja ne olivat yön yli omassa keitinliemessään. Myös niiden marinadi oli tehty valmiiksi, joten tänään vain sivelin luut marinadilla ja paistoin 225 asteessa noin 15–20 minuuttia kääntäen ne puolivälissä ympäri ja sivellen uuden kerroksen marinadia myös toiselle puolelle.

Raparperitiramisun tein jo aamupäivällä jääkaappiin tekeytymään ja juustopatonki oli eilen leivottu. Kaalisalaatti oli maustunut perjantaista – katso näiden ohjeet aikaisemmista postauksista.



Tässä tämän päivän menu ja ruokaohjeet:

Sunnuntaimenu

BBQ ribsit, itsetehty marinadi

lohkoperunat, dippikastike

grillatut maissit

kaalisalaatti

juustopatongit

punaviini

jälkiruoka

raparperitiramisu


ohjeet:

BBQ-ribsit, 6 annosta (Pirkka-ohje)

Ainekset
n. 2,5 kg porsaan luullista kylkeä, marinoimaton
n. 2 l vettä
1/2 tlk (à 500 ml) tummaa lager-olutta
1 rkl suolaa
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi


BBQ-kastike
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1/2 tlk (à 500 ml) tummaa lager-olutta
1/2 dl omenaviinietikkaa
3/4 dl chilikastiketta
2 dl ketsuppia
1/2 dl öljyä
2 rkl soijakastiketta
1 dl fariinisokeria
1 tl rakuunaa



Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen keittämistä. Paloittele kylkipalat muutamaan osaan. Mittaa suureen kattilaan vesi, olut ja suola. Lisää nesteeseen kuorittu ja lohkottu sipuli sekä hienonnettu valkosipulinkynsi. Kuumenna kiehuvaksi.



Nosta lihat kiehuvaan liemeen. Lisää vettä tarvittaessa niin, että lihat peittyvät. Keitä lihoja 1-1 1/2 tuntia. Siirrä kattila pois liedeltä. (Koska käytin lihat vasta seuraavana päivänä, keitin niitä tunnin, mutta jätin kuumaanliemeen jäähtymään ja lihat olivat keitinliemessä yön yli).

Lihojen kiehuessa valmista barbequekastike. Hienonna kuorittu sipuli ja valkosipulinkynnet. Lisää kaikki kastikkeen ainekset kattilaan ja anna kastikkeen kiehua hiljalleen noin tunnin ajan, eli sen aikaa kun lihat kiehuvat. Sekoita välillä, jotta kastike ei pääse palamaan. Kastikkeen kuuluu olla melko paksua. Vinkki: Jos kastike ei ala paksuuntumaan keittämällä, niin kannattaa soseuttaa kastike sauvasekoittimella – marinadista tulee heti paksumpaa.

Nosta lihat liemestä uunipellille leivinpaperin päälle. 


Valele kastiketta lihojen pintaan toiselle puolelle ja kypsennä 225-asteisessa uunissa 8-10 minuuttia. Ota uunista ja käännä lihat. Valele lihojen pintaan lisää kastiketta uudelle puolelle ja jatka paistamista toiset 8-10 minuuttia. Voit kypsentää ribsit myös grillissä. Mikäli kastiketta jää yli, voit tarjota sen ribsien kanssa.

Vinkki! Voit keittää ribsit valmiiksi jo edellisenä päivänä.


Lohkoperunat, 6 annosta

Ainekset

1,5 kg perunaa

1/2 dl oliiviöljyä

1-2 tl (ruusu-)suolaa

1 tl mustapippuria myllystä tai pippurisekoitusta

ripaus pipi piriä tai jotain muuta maustetta (paprikajauhetta, chiliä)

tuoretta timjamia kypsennyksen loppuvaiheessa

(lisäksi jauhoin vähän lime-korianteria myllystä, kun ei ollut chiliä tai muuta tulisempaa maustetta.)

Pese perunat huolellisesti ja poista kaikki huonot kohdat. Leikkaa perunat kuorineen kahtia ja puolikkaat kahtia eli neljään lohkoon. Sekoita öljy ja mausteet kulhossa perunalohkojen kanssa.

Levitä perunalohkot uunipellille leivinpaperin päälle. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Sekoita ja lisää timjami sekä paista vielä 10 minuuttia, jotta osa perunoista saa pintaansa vähän väriä.

Tarjoa halutessasi dippikastiketta lohkoperunoiden kanssa.



Dippi

Kermaviili + BBQ dippipussijauhe




Sekoita valmis dippijauhe kermaviiliin noin 20 minuuttia ennen tarjoilua, että maut ehtivät vähän tasaantua.Tarjoa perunoiden kanssa.









Grillaa esikypsennetyt maissintähkät ja tarjoa ruuanlisukkeena.






Kaalisalaatti, patonki ja jälkiruokaohjeet löytyvät edellisistä kirjoituksista.

Tässä oli tämän juhannuksen ruuat - huomenna alkaa taas arki ja ruuat sen mukaan....

Raparperitiramisu

Toinen juhannuspäivä ja on aika ajatella illan jälkiruokaa. Jotta raparperitiramisu ehtii maustua riittävästi, sen täytyy olla jääkaapissa ainakin muutama tunti – vaikka yön yli, mutta kylmätilat ovat rajalliset, joten teen kakun nyt aamupäivällä, jotta se on illalla riittävän mehevä.

Poimin tämän reseptin Maku-lehden sivulta, mutta tehdessäni kakkua huomasin, että jos pohjat aikoo tehdä uunipannun kokoisina, täytyy pohjataikinan olla kaksinkertainen. Toiseksi tämä resepti oli mitoitettu 12 hengelle, mutta kaksinkertaisenakin se oli sopiva meidän kuudelle hengelle – ehkä haluamme makeaa vähän enemmän kuin viralliset annoskoot?

Pohja siis muutettu kaksinkertaiseksi eli uunipannun kokoiseksi. Muut osiot on melkein ohjeen mukaan. Kermaa laitoin 4 dl.



Raparperitiramisu
Pohja


4 kpl munaa
2 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Raparperihillo

500 g raparperia
1/2 dl vettä (en laittanut, tuoreista raparpereista tuli tarpeeksi nestettä)
1 1/2 dl sokeria
1 kpl vaniljatankoa (ei ollut mökillä, joten korvasin 2 tl vaniljasokeria, kun hillo oli vähän jäähtynyt)

Täyte

2 1/2 dl vispikermaa (vähälaktoosinen) – laitoin 4 dl vispikermaa
250 g mascarponejuustoa
3-4 rkl kahvijuomaa
2 rkl sokeria

Pinnalle
1/2 dl kaakaojauhetta

Koristeluun

2 dl mansikoita tai vadelmia

Keitä ensin hillo. Paloittele raparperit. Pane kattilaan palat, (vesi), sokeri ja halkaistu vaniljatanko. Keitä 10 minuuttia, kunnes raparperit ovat hajonneet.







Jäähdytä hillo. Poista hillosta vaniljatanko tai jos ei ollut vaniljatankoa, niin tässä kohtaa lisää vähän jäähtyneeseen hilloon 2 tl vaniljasokeria.




Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita vehnä- ja perunajauhot sekä leivinjauhe keskenään. Lisää jauhoseos siivilän läpi muna-sokerivaahtoon.





 Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipannulle (noin 40x30 cm). Paista 225 asteessa uunin keskitasolla 6 -8 minuuttia. Kumoa torttupohja sokeroidun leivinpaperin päälle ja poista paistopaperi.
















Valmista täyte. Vaahdota kerma. Sekoita mascarponen joukkoon kylmä vahva kahvi ja sokeri. Yhdistä kermavaahto ja mascarponeseos nostellen.







Leikkaa jäähtynyt torttulevy kahtia. Nosta toinen levyistä tarjoiluvadille.








Levitä puolet raparperihillosta ja puolet kermatäytteestä torttupohjalle. Nosta toinen levy päälle. Levitä loput hillosta ja kermatäytteestä toiselle torttulevylle. Anna maustua kylmässä muutama tunti tai yön yli.






Ripottele raparperitiramisun pinnalle kevyesti kaakaojauhetta. Koristele tiramisu tuoreilla mansikoilla tai vadelmilla.


Tarjoa jälkiruokana kahvin tai teen kanssa.

lauantai 22. kesäkuuta 2013

Juhannuspäivä: savustettua lohta ja uusia perunoita

Juhannuspäivä – vieraat ovat tulleet ja tervetuliaismaljat on juotu. Aika kokkailla. 

Juhannusmenu 2013 - lauantai 

alkupala: Tzatziki-voileipäkakku 
snapsi 

pääruoka:savustettua lohta, korianteripestoa 
uudet perunat ja tilli-voi 
juustoleipäsalaatti, sitruunakastikkeella 
valkkari 

jälkiruoka:mansikka Brita 
kahvit 


Tzatziki-voileipäkakku

Pohja

175 g ruisvuokaleipää

75 g Valio voita

1/2 dl hienonnettua persiljaa

Täyte

4 liivatelehteä

150 g kesäkurpitsaa tai kurkkua

1/2 dl kurkkusalaattia

1/4 dl kapriksia

1 tl sitruunapippuria

1 - 2 valkosipulin kynttä

2 tl juoksevaa hunajaa tai sokeria

2 prk (à 200 g) Valio pehmeää raejuustoa

1 prk (200 g) Valio smetanaa 23 %

2 rkl sitruunamehua

Koristeluun

rucolaa tai herneenversoja

pala (50 g) kurkkua tai kesäkurpitsaa

1 dl paprikatäytteisiä oliiveja

1/4 dl kapriksia


Valmistusohje 

Murusta leipä monitoimikoneessa. Lisää voisula ja halutessasi hienonnettu persilja. Taputtele leivinpaperille irtopohjavuokaan (Ø sisämitta 22 cm).






Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä n. 5 min.

Leikkaa kesäkurpitsa tai kurkku aivan pieniksi kuutioiksi. Yhdistä ne, kurkkusalaatti, hienonnetut kaprikset, sitruunapippuri, murskattu valkosipuli, hunaja (tai sokeri) ja raejuusto. 


Vatkaa smetana kapeassa, kannumaisessa astiassa sähkövatkaimella pehmeäksi vaahdoksi (n. 4 min).

Purista liivatteista ylimääräinen vesi. Liuota ne kiehuvan kuumaan sitruunamehuun, älä keitä. Sekoita liivateseos raejuustoseokseen. Lisää viimeisenä vatkattu smetana. Kaada vuokaan. Peitä kelmulla.

Anna hyytyä jääkaapissa 4 t tai yli yön.

Koristele kakku: Hienonna veitsellä rucola ja ripottele kakulle, säästä muutamia kauniita rucolanlehtiä pinnalle. Lisää kurkku- ja oliiviviipaleita, kapriksia. Koristele siten, että jokaiseen leikattavaan palaan tulee kaikkia koristeita. 


Itse käytin herneenversoja rukolan sijaan.

Tarjoa alkupalana. 

Meillä juhannusaterialla oli tarjolla myös snapsi ja valkoviini.



Savustettu lohi 6 hengelle 

1 kg norjalaista lohta

suolaa ja sitruunapippuria savustamisen jälkeen

Savustaminen alkaa kokoamalla Opan grillin savustusastia. Ensin kourallinen leppälastuja pohjalle (n. 1-2 dl / 1 kg kalaa). 









Mukaan pari-kolme sokeripalaa. Sokeripalat laitan alumiinifolion päälle, jotta niiden poistaminen grillin pohjalta on helppoa ja siistiä. Palat sulavat ja palavat alumiiniin kiinni, mutta ne on savustamien jälkeen helppo heittää pois.






Aikaisemmin vuorasin grillin nestealustan alumiinifoliolla, jotta se pysyisi siistinä, mutta nyt Opa on tuonut markkinoille erinomaiset alustat. Laitan valmiin alustan suoraan lastujen päälle laitetun väliosan päälle ja siihen kala. Koska lohi on reilun kilon, se ei oikein mahdu alustalle ilman ettei päät osu grillin seinämiin. Siispä laitan palat foliota grillin seinän ja kalan väliin ja grilli säilyy puhtaana.



Sitten vain kannet kiinni ja virta päälle. Paistan täydellä teholla kunnes grilli alkaa savuttamaan ja lasken sitten lämmön noin puoleen. Annan kalan olla savustumassa noin 30–50 minuuttia riippuen kalan koosta. 







Kun noin 30 minuuttia on kulunut, kurkkaan kannen alle ja jos kala on hieman ”lohkeillut”, se näyttää kypsältä. Virta pois ja annan makujen tasaantua vielä 10 minuuttia ennen kuin nostan kalan leveän muurikka-lastan avulla tarjoiluastiaan.






Tarjoa kala korianteripeston, perunoiden ja salaatin kanssa. 



Korianteripesto 4:lle  (Pirkka-resepti )

1-2 ruukkua (n. 35 g) tuoretta korianteria

1/2 dl (35 g) Pirkka pinjansiemeniä

1 valkosipulinkynsi

1 dl (n. 50 g) parmesaanijuustoa raastettuna

n. 1/2 dl Pirkka ekstra neitsytoliiviöljyä

suolaa, mustapippuria 



Hienonna sauvasekoittimella korianteri varsineen, pinjansiemenet, kuorittu valkosipulinkynsi ja parmesaaniraaste.

Tai jos sauvasekoittimessasi on kuvanmukainen monitoimikulho, sekoita siinä.

Ohenna tarvittaessa öljyllä.

Mausta pesto suolalla ja mustapippurilla. 




Uudet perunat, 6 annosta 

2 kg uutta perunaa

2 tl merisuolaa

60 g tuoretta tilliä

Pese uudet perunat kylmässä vedessä ja harjaa hento kuori irti.

Kuumenna vesi ja suola kattilassa kiehuvaksi. Lisää perunat ja 2/3 tillistä. Vettä tulee olla sen verran, että perunat juuri ja juuri peittyvät.

Keitä 15–20 minuuttia. Valuta vesi pois ja nosta kattila hetkeksi liedelle niin, että kosteus haihtuu.

Kaada kesän uudet perunat lämmitettyyn tarjoilukulhoon ja koristele tillillä. 



Tillivoi, 6 annosta

100 g voita

6 rkl tuoretta tilliä (silputtuna)

Vaahdota huoneenlämpöinen voi. Lisää tillisilppu voivaahtoon. Koristele tillillä ja tarjoa tillivoita uusien perunoiden tai ruisleivän kanssa. 



Juustoleipäsalaatti sitruunakastikkeella, 6 annosta
1 kpl keräsalaattia

1 kpl friseesalaattia

1 kpl kurkkua

12 kpl retiisejä

n. ½  leipäjuustokiekkoa (n. 320 g)

25 g herneenversoja


Kastike

1/2 dl sitruunamehua

1/2 dl oliiviöljyä

1/2 tl sitruunapippuria

Revi huuhdellut ja kuiviksi lingotut salaatit kulhon pohjalle. Huuhtele ja viipaloi kurkku sekä retiisit. Kaada kasvikset salaatin joukkoon. Leikkaa leipäjuusto kuutioiksi ja lisää salaatin päälle. Pätki herneenversot ja koristele salaatti niillä.

Sekoita kastikkeen ainekset keskenään (esim. shaker-sekoittimessa) ja kaada juustosalaatin päälle.


Jälkiruoka



Mansikka-Brita (Valion ohje)

pohja

125 g Valio Oivariini rasvaa tai voita tai leivontamargariinia

1 dl sokeria

2 keltuaista

1 1/2 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

1 dl Valio kevytmaitoa

marenki

2 valkuaista

1 1/2 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

1 dl (kuorellisia)mantelilastuja

täyte

n. 1/2 l tuoreita mansikoita

2 dl Valio vispikermaa

1/2 - 1 prk (à 200 g)Valio maustettua rahkaa vanilja, kuningatar, valkosuklaa-lime tai sitruuna

(sokeria maun mukaan) 



Vaahdota Oivariini ja sokeri. Käytä leivonnassa mielellään normaalirasvaista Oivariini-rasvaa. Lisää keltuaiset vatkaten. Sekoita joukkoon kuivat aineet seoksena vuorotellen maidon kera.







Levitä taikina suorakaiteeksi (25 x 30 cm) leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Esikypsennä pohjaa uunin keskiosassa 180 asteessa 10 min.







Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri pieninä erinä. Vatkaa kunnes valkuaisvaahto pysyy kulhossa, vaikka kulho käännetään ylösalaisin. 










Levitä marenki lusikalla pohjalle.







Vinkki: levitä marenki puolikypsälle kakulle pieninä kokkareina ja yhdistä kokkareiden välit kevyesti lusikalla sivellen.

Näin taikina ei tartu lusikkaan ja saat levitettyä marengin hellästi pintaan.





Ripota pinnalle mantelilastut. Paista vielä uunin keskiosassa 180 asteessa 15 min eli kunnes pinta on kauniin ruskea. Anna jäähtyä. 



















Valmista täyte: Yhdistä viipaloidut mansikat, kovaksi vaahdoksi vaahdotettu kerma, valitsemasi rahka ja sokeri.

Täytä kakku juuri ennen tarjoilua. Leikkaa pohja kahteen yhtä suureen osaan. Irrota puolikas pohjalevy leivinpaperista lastalla ja siirrä varoen tarjoiluvadille. Levitä täyte. Nosta toinen levy päälle.




Huom. Ohjeesta poiketen tein pohjan kaksinkertaisella taikinalla ja laitoin sen 30 x 40 uunivuokaan. Myös marenkia oli kaksinkertainen annos.

Mansikat, noin ½ kg rasia eli siis noin litra, pilkoin suoraan toisen puolikkaan päälle ja kaadoin kermavaahdon, mihin olin lisännyt valkosuklaa-limerahkan, mansikoiden päälle. Sitten vain toinen puolikas päälle ja kakku tarjolle. Oli sopivan makea aterianlopetus kahvin kera tarjottuna. 

Vinkki 2: jos sinulla ei ole kuin yksi vatkain, kannattaa vatkata ensin marenki ja sitten jatkaa samoilla vispilöillä rasvaseoksen vatkaamista. Marenki täytyy vatkata puhtailla ja kuivilla vispilöillä, mutta rasvaseoksen vatkaamiseen käyvät hyvin jo "käytetyt" vipilät.