perjantai 30. toukokuuta 2014

Helpot porkkanaletut arki-iltaan

Taas pitäisi jotain pientä ja nopeaa iltaruokaa kokata, mutta samalla tyhjentää kaappeja, jotta viikonlopun ruuat mahtuvat jääkaappiin. Minulla oli M-koon munia, joita käytin tähän 3 - jos ne olisivat olleet isoja, olisin ehkä laittanut 2. Puolikas sininen maito tyhjeni tähän mukavasti ja vanhoja ohrajauhoja sai taas menemään taikinaan. Ainoa mikä piti nypätä kaupasta mukaan, oli valmis porkkanasose. Halusin päästä hommassa kivuttomasti ja käytin Pirkan Luomu porkkanasosetta, jota saa valmiina 500 g pötkönä. Avaamisessa kannattaa olla vähän tarkkana: nipistän saksilla reiän päähän ja puristan soseen kulhoon. Jos yrittää avata pakkauksen jotenkin muuten, niin tulee sotkua.



Porkkanaletut valmiista porkkanasoseesta

2-3 kpl munia
500 g Pirkka Luomu porkkanasosetta
5 dl kevytmaitoa
2 dl ohrajauhoja
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl juoksevaa margariinia
1/2 tl suolaa

Vatkaa munien rakenne rikki kulhossa. Lisää muut aineet ja sekoita taikina tasaiseksi. Anna turvota puoli tuntia. 

Paista taikinasta ohukaispannulla pieniä porkkanalettuja.

Tarjoa letut puolukkahillon ja salaatin kera.

Annoksesta tulee iso kasa lettuja, mutta ne ovat erittäin hyviä myös seuraavan päivän lounaaksi.


sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Suklaa-vadelmakakku äitienpäiväksi

Ensi sunnuntaina on äitienpäivä ja leivon omalle äidilleni vadelma-suklaakakun lahjaksi. Oli tosi vaikea päättää millaisen kakun tekisin, joten soitin äidille ja kysyin mistä mausta hän pitää, mutta vastaus oli että kaikki käy ja tee nyt sellainen mikä on ”helppo tehdä”... Eli mistä ei ole "vaivaa"... Hmmm... ei paljon apua tullut siitä, mutta sitten selattuani kaikki uusimmat lehdet mitä oli tullut ja tuijotettuani useita eri kakunkuvia ilman sen suurempaa innostusta, huomasin lähikaupan tarjoavan tuoreita vadelmia, joten siitä se sitten lähti - suklaata ja vadelmia!



Kakkupohja

4 munaa
sama määrä ruokosokeria ja
peruna-/vehnäjauhoseosta + kaakaojauhoja
1 tl leivinjauhetta

Sokerikakkupohja tehdään ”kaikkea yhtä paljon” -periaatteella. Riko kananmunat lasiin. Mittaa toiseen lasiin saman verran ruokosokeria. Myös jauhoja tulee yhtä paljon siten, että puolet on vehnäjauhoja ja loppu perunajauhoja ja lisäksi sisältäen noin 1 rkl kaakaojauhetta. Sekoita leivinjauhe jauhoihin.

Vaahdota munat ja sokeri. Siivilöi jauhoseos joukkoon pienissä erissä nuolijalla varovasti käännellen. Kaada seos voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan (halkaisija 24 cm). Käytin korppujauhon sijaan kookosta.

Kypsennä 175-asteisen uunin alatasolla 40 minuuttia. Anna jäähtyä.


Kostutus

1 dl mehua, limua tai vastaavaa (itse käytin Villivadelma-makuvichyä)

Painona ollut lautanen jätti kuvion kakun pintaan, mutta kakku oli vuokassa
väärinpäin eli tämä on pohja, joten sillä ei ole väliä.
Täyte

1 rasia tuoreita vadelmia
2 rkl sokeria
2 dl kuohukermaa
2 dl vaniljarahkaa

Vatkaa kerma vaahtoon ja lisää rahka siihen. Survo vadelmat ja lisää sokeri. Yhdistä survotut vadelmat kerma-rahkavaahtoon. Tarkista maku.

Huom. Tuoreet vadelmat olivat niin pehmeitä, että heitin ne suoraan kerma-rahkavaahtoon ja sokeroin vaahdon. Tuoreet vadelmat eivät tarvinneet erillistä survomista, vain pari pyöräytystä vatkaimella.

Täyttäminen

Halkaise kakkupohja kahteen tai kolmeen osaa riippuen kuinka paksun pohjan onnistuit saamaan aikaiseksi. Täytä kakku kelmulla vuoratussa kakkuvuokassa, jotta se säilyttäisi muotonsa.

Aloita päällimmäisestä levystä ja sivele siihen pullasudilla kostutusainetta. Levitä kerros täytettä ja paina seuraava levy päälle. Jatka kostuttamista ja täyttämistä, kunnes laitat päälle viimeisen levyn. Kostuta se ja laita päälle joku paino ja nosta koko komeus jääkaappiin maustumaan seuraavaan päivään tai ainakin pariksi tunniksi.

Vinkki:

Leikkaa vuoan irtopohjan kokoinen pala pahvia ja päällystä se leivinpaperilla. Saat sopivan alustan kakulle ja alustan avulla kakkua on helppo liikutella sekä siirtää tarjoiluvadille.

Pinnoitus

vadelmamarmeladia

Ennen kuorruttamista tee kakun päälle vadelmamarmeladista ohut pinta ja tasoita se hyvin, jotta suklaaganache tulisi mahdollisimman sileäksi.







Suklaaganachella kuorruttaminen

1,5 dl kuohu- tai vispikermaa
200 g tummaa suklaata, vähintään 60 %
nokare voita

Rouhi suklaa karkeaksi rouheeksi. Kuumenna kerma, mutta älä keitä. Ota kattila levyltä. Laita suklaarouhe ja voinokare sekaan ja hämmennä seosta pallovispilällä varovasti, ettei seokseen muodostuisi ilmakuplia. Sekoittele rauhallisin liikkein pohjaa myöten, jotta suklaa ja voi sulaa. Näin ganachesta tulee rakenteeltaan tasaista ja sileää.

Mikäli ganache ehtii valmistuksen aikana jäähtymään ja jähmettymään liikaa, lämmitä sitä varovasti, jotta se notkistuisi taas juoksevaksi. Varo kuumentamasta ganachea liikaa!

Aseta kakku metalliritilän päälle ja laita ritilän alle leivinpaperi. Valuta ganachea kakun päälle aloittaen päältä keskeltä ja jatkaen siitä reunoille. Ylimääräinen ganache valuu ritilän läpi paperille, jolloin voit ottaa sen sieltä talteen ja käyttää uudelleen. Kun kakku on kuorrutettu, paukauta ritilää muutaman kerran jämäkästi mutta varovasti saadaksesi ganachen asettumaan kakun pintaan tasaisesti. Pyöräytä varovasti lastalla, leveällä veitsellä tai kakkupaletilla alareuna irti ritilästä ja anna ganachen jähmettyä jonkun aikaa ennen kuin siirrät kuorrutetun kakun ritilältä pois.

Ganache tuli aika paksua, joten se ei levittäytynyt valumalla, kuten oli tarkoitus. Levitin sen palettiveitsellä.

Koristelu

tuoreita vadelmia
pähkinärouhe

Koristele kakku mielesi mukaan. Itse käytin tuoreita vadelmia ja kakun reunoilla pähkinärouhetta.

Hauskaa äitienpäivää!

Pursota koristereuna vaahdottamalla n. desi ganachesta kylmänä. Myös vadelmat voi liimata kakun pinnalle pikku ganachetipalla, koska suklaan pinta kovettuu kylmässä. Tai sitten pistele vatut pintaan ennen kuin viet kakun kylmään.



perjantai 9. toukokuuta 2014

Lihapullat uunissa

Perjantain pikaruokaa - lihapullat uunissa. Helppoa ja nopeaa kuin heinänteko kesällä. Laitoin uunin lämpiämään 200 asteeseen, rasvasin muffinipellin ja tein pihvitaikinan.

Jauhelihapihvit 

400 g jauhelihaa
1 dl korppujauhoja
2 dl turkkilaista jogurttia
mustapippuri
suolaa
curry-sekoitusta myllystä (uusi maustesekoitus)
1 muna
1 sipuli pilkottuna

Sekoita kaikki aineet sekaisin. Laita ruokalusikalla isoja jauhelihapalloja muffinivuokiin ja paista 200 asteessa n. 15 min.



Ruuan kanssa oli kiva tarjota eilen paistettuja rouhesämpylöitä. Ohje oli jauhopussin kyljessä.
Lihapullien kanssa oli eilen marinoimaan pantua papusalaattia kikherneistä. Ohje löytyy täältä: Marinoidut valkoiset pavut.


Tämän valmistus kesti vajaan puoli tuntia. Eli nopsaa oli ja pääsi heti töiden jälkeen viikonlopun viettoon.

torstai 8. toukokuuta 2014

Texmex paprikat

Tässä resepti, jonka avulla voi pienentää hävikkiä jääkaapista ja samalla nauttia nopeasta ja helposta arkiruuasta.

Tarvitse kahdelle:

3 kpl paprikoita
n. 200 g jauhelihaa
2-3 raastettua porkkanaa
1 dl papuja
1 prk texmex salsa kastiketta
1 dl juustoraastetta

Halkaise ja poista siemenet paprikoista. Käytin niitä mikrossa 5 minuuttia täydellä teholla. Nopeutti kypsentämistä.
 Paista jauheliha pannussa ja lisää siihen porkkanaraaste. Sekoittele hetki ja lisää salsa-kastike sekä papuja. Minulla oli purkki kikherneitä, joita lisäsin noin desin.

 Täytä paprikat ja ripottele päälle juustoraaste.

 Paista 200 asteessa noin 10-15 minuuttia eli kunnes juusto saa vähän väriä.

Paprikat ovat ruokaisia ihan sellaisenaan tai sitten voit tehdä pienen salaatin niiden kanssa. Jos jääkaapista löytyy keitettyä riisiä, niin se on hyvä lisuke tai sitten voit lisätä muita kasviksia mitä sinulla on menossa vanhaksi.
Hyvää arkiruokaa!

sunnuntai 4. toukokuuta 2014

Suolaiset muffinit italialaiseen tapaan

Tänään lähdemme taas mökiltä pois – kotia kohti. Mutta tulihan täällä vietettyä tällä kertaa ennätyspitkä aika – 2,5 viikkoa eli pääsiäisen aika, välipäivät, vappu ja nyt vielä viikonloppu. Tuntuu melkein oudolta lähteä taas kotiin.

Mutta jääkaappia pitäisi tyhjentää ja vieraita on vielä tulossa. Mitä pientä suolaista kahvin kanssa, jolla voi korvata kevyen lounaan? Suolaisia pikkumuffineita, joita en kerinnyt tekemään vapun piknikille, joka myös jäi tekemättä…

En löytänyt sopivaa ohjetta, joten tässä ihan näppituntumalla italialaisittain maustettu taikina, johon on upotettu kaikkea pientä kaappien kätköistä. Erittäin hyvä resepti kun haluaa helpottaa hävikin uhkaa.


Suolaiset pikkumuffinit (muffinssit)

kuivat aineet

3 dl vehnäjauhoja

1 dl kaurahiutaleita

1 tl leivinjauhetta

0,5 tl ruokasoodaa

kosteat aineet

1 dl maustamatonta jogurttia

1 muna

0,5 dl öljyä esim. aurinkokuivatuiden tomaattien öljy

0,5 dl maitoa

mausteet

5-6 aurinkokuivattua tomaattia silputtuna

0,5 paprika kuutioituna

1 rkl tuoretta timjamia silputtuna

n. 1 dl siemeniä paahdettuna

ripaus suolaa ja vähän mustapippuria myllystä

muffinin sisälle

12 kpl mini mozzarellapalloa

12 kpl kirsikkatomaattia tai pieni lohko isompaa tomaattia

muffinin päälle

juustoraastetta, esim. mozzarellaraastetta
12 kpl oliiveja


Valmistus on helppoa. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Sipaise muffinivuokiin hieman rasvaa.


Sekoita kuivat aineet yhteen omassa astiassa ja toisessa astiassa kosteat aineet. Silppua mausteaineet, kuten aurinkokuivatut tomaatit, paprika, timjami. Paahda siemenet ja kierrä suolaa ja pippuria myllystä mausteiden päälle. Kaada päälle nesteet ja sekoita. Lisää kuivat aineet ja sekoita nopeasti taikinaksi. Älä vaivaa liikaa.
Vinkki: aurinkokuivatut tomaatit on helpoin silputa saksilla. Veitsen kanssa tulee turhaa näpertämistä.


Kokoa muffinit niin, että ensin laitat muffinivuokien pohjalle ruokalusikallisen taikinaa. Sitten painat taikinaan yhden mozzarellapallon ja lohkon tomaattia tai pikku kirsikkatomaatin. Sitten toinen ruokalusikallinen taikinaa päälle, hieman muotoilua ja lopuksi ripottele päälle juustoraastetta noin teelusikallinen. Koristele oliivilla.


Paista 200 asteessa n. 20 minuuttia.

Muffinit ovat parhaita tuoreina, suoraan uunista. Mukava sunnuntaileivonnainen ja valmistuu sillä aikaa, kun uuni kuumenee.


torstai 1. toukokuuta 2014

Helpot pekoni-hampurilaiset

Vapun pikaruokaa osa 2.

Tultiin kaupungilta juhlimasta vappua ja tehtiin nopeita ja helppoja hampurilaisia. Vappu on ihana tekosyy syödä roskaruokaa, joka on aivan namia!

Vaihe 1. nappaa grilli päälle.

Vaihe 2. Sekoita 700 g hyvää naudanjauhelihaa, 2 munaa, 1,5 tl suolaa, 1 tl mustapippuria rouhittuna.
 
Vaihe 3. Muotoile kosteilla käsillä hampurilaispihvit vaikka leivinpaperin päälle valmiiksi.

Vaihe 4. Paista pihvit kypsiksi molemmin puolin grillilevyn päällä rasvassa.

Vaihe 5. Paista pekonit.

Vaihe 6. Lämmitä sämpylänpuolikkaat pellin reunalla.

Vaihe 7. Kokoa hampurilainen.

sämpylät
pihvit
pekoni
chilimajoneesia
ketsuppia
suolakurkkuja
paahdettua sipulia
salaattia
tomaattia

Vaihe 8. Syö. mutta varaa ruokaliinoja, sillä hampurilainen on niiiiiiin paksu, että ketsupit ovat pitkin suupieliä....

Nam!