sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Itsetehdyt hampurilaiset – helpot ja nopeat

Palasimme mökiltä ajoissa, joten nyt on vielä hyvää aikaa tehdä iltaruoka. Tosin olemme nälkäisiä, joten ruoka on syytä valmistaa lennossa. Ensimmäisenä teen sämpylätaikinan nousemaan. Sitten lohkon perunat uuniin. Sillä aikaa kun sämpylät nousee ja perunat paistuu, teen muut esivalmistelut. Muotoilen jauhelihasta pihvit valmiiksi leivinpaperille. Paistan munat ja kaivan lisukkeet esille. Heitän pekoninipun lohkoperunoiden päälle uuniin – ne tirisevät siinä mukavasti hetken aikaa…

Sitten kun sämpylät on muotoiltu ja nousemassa pelillä, on aika kattaa pöytä.

Paistan sämpylät ja pihvit yhdessä – nopeaa ja aikaa säästävää – eikä tule ylimääräistä paistorasvaa pihveihin. Hyvin suunniteltuna selviän vähän reilussa tunnissa – ja hmmm.. nälkä!


Hampurilaissämpylät

1 dl maitoa
1 dl vettä
1 rkl sokeria
25 g hiivaa tai ½ pussia kuivahiivaa
1 kananmuna
0,8 tl suolaa
5 dl vehnäjauhoja
2 rkl öljyä

pinnalle:  maitoa & seesaminsiemeniä

Lämmitä vesi-maitoseos kädenlämpöiseksi. Lisää sokeri ja liuota joukkoon hiiva. Vispaa seokseen kananmuna, suola ja kaksi desiä jauhoja. Sekoita muutama minuutti. Lisää loput jauhot ja öljy. Alusta taikinaksi. Anna kohota lämpimässä kaksinkertaiseksi.

Jaa taikina neljään osaan. Pyöritä palloiksi ja paina ne litteiksi. Anna kohota peitettynä 15 minuuttia. Sivele sämpylät maidolla ja ripottele päälle siemeniä. Paista sämpylät 225-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia. Anna jäähtyä peittämättä.

Hampurilaispihvit

400 g hyvää naudan paistijauhelihaa tai rotukarjan lihaa
1 muna
suolaa myllystä ja mustapippuria myllystä (noin 1 tl molempia)

Sekoita kaikki aineet kulhossa sekaisin. Muotoile kosteilla käsillä 4 hampurilaispihviä vaikka leivinpaperin päälle valmiiksi.

Paista pihvit pannulla molemmin puolin tai paista ne uunissa yhtä aikaa sämpylöiden kanssa.

lisäksi
  • suola- tai herkkukurkkuja
  • voimakkaan makuinen juustoviipale (cheddar, emmental)
  • 1 paistettu muna per annos
  • 2 paistettua pekoniviipaletta per annos
  • salaatinlehtiä
  • tomaattia viipaleina
  • ketchupia tai majoneesia (chilimajoneesi on hyvää)
  • punasipulirenkaita
Kokoa hampurilaiset, joissa on sämpylät, pihvit, muna, pekonia, salaattia, tomaattia, kurkkua ja majoneesia. Tarjoile kuumien lohkoperunoiden kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti