tiistai 25. elokuuta 2015

Suvun paras resepti: Paistetut tuoreet muikut, perunamuusi ja hölskytyskurkut

Knorr ja Anna & Ellit haastoivat bloggarit luomaan kahden ruokalajin ateriakokonaisuuden teemalla Suvun paras resepti. Mietin pitkään mitä perinneruokia meidän suvussa on ja tulihan niitä aika monta mieleen. Äitini on syntyjään savolainen ja hänellä on muutamia perinneruokia, joita me saimme aina lapsena syödä. Kesäisin oli ihanaa syödä kesäkeittoa tuoreista oman maan vihanneksista, joulunaikaan äiti teki aina karjalanpaistin, joka oli hänelle tärkeämpi kuin esim. joulukinkku. Mutta yksi ateria mistä äiti varmaan itse pitäisi eniten, ovat aidot savolaiset muikut – ja voissa paistettuna!

Joten tässä on minun kilpailuannokseni, savolaiset paistetut muikut, perunamuusi ja hölskytyskurkut. Lisukkeena on kukkakaalipaistos.

Voit käyttää muikkujen tilalla myös silakoita, sillä muikkuja ei ole helppo saada.



Paistetut tuoreet muikut tai silakat

1 kg muikkuja tai silakoita

1 dl ruisjauhoja

1 rkl suolaa

hiven valkopippuria myllystä

öljyä ja voita paistamiseen (Valion sitruunavoi)

Jos ostat kokonaisia tuoreita muikkuja tai silakoita, poista niistä pää ja sisälmykset. Huuhtele ja kuivaa.

Kuorruta kalat ruisjauhoissa, joissa on suolaa ja valkopippuria mausteena. Paista muikut/silakat rauhallisesti öljy/voiseoksessa molemmin puolin, kunnes ne ovat kypsiä, noin 5-10 minuuttia riippuen kalojen koosta.
ps. voi kannattaa sulattaa tilkassa öljyä, jotta saat parhaan paistotuloksen.





Yrttinen perunamuusi (perunasose tai –survos)

1 kg jauhoisia perunoita

vettä ja suolaa keittämiseen

25 g voita (Valion sitruuna voi)

½ -1 annos Knorr Fond "du Chef" Herbs

3-4 dl punaista maitoa

Kuori perunat ja keitä pehmeiksi suolalla maustetussa vedessä.

Valuta vesi pois kypsistä perunoista ja survo perunat. Laita survomisen yhteydessä voi ja Knorr annosliemi mukaan sulamaan kuumien perunoiden joukkoon. Lisää lämmitettyä maitoa, kunnes muusi on sopivan löysää. (Lämmitä maito vaikka mikrossa.)

Tee kukkakaalipaistos erillisen ohjeen mukaan.

Tee hölskytyskurkut.

Hölskytyskurkut eli tillikurkut

3 avomaankurkkua (tai 1 tavallinen kurkku)

nippu tilliä

2 rkl sokeria

1/4 tl suolaa

3 rkl väkiviinaetikkaa

Leikkaa kurkku ohuiksi viipaleiksi. Lado viipaleet kerroksittain kulhoon hienonnetun tillin, sokerin ja suolan kanssa. Pane kulhon kanneksi sopivan kokoinen lautanen ja ravistele salaattia voimakkaasti, jotta se mehustuu.

Tai laita kaikki aineet rasiaan ja ravista hetki ja kaada kurkku-tilliseos kauniiseen kulhoon ja laita kylmään maustumaan. Maista kurkkujen etikkaisuutta ja lisää etikkaa maun mukaan.

Anna maustua viileässä ennen tarjoilua. Hienonna vielä päälle runsaasti tilliä.



Huom. hölskytyskurkut kannattaa tehdä ensin jääkaappiin maustumaan ja aloittaa perunamuusin ja kukkakaalipaistoksen teko sen jälkeen. Paista muikut aivan viimeiseksi, jotta ne tulevat suoraan pannulta lautaselle. Näin ne ovat mukavan rapsakoita eivätkä pehmene liikaa, kuten joutuessaan seisomaan paiston jälkeen.

Kokoa Suvun paras ateria:

Laita lautaselle paistettuja muikkuja, maustettua perunamuusia, kukkakaalipaistosta ja hölskytyskurkkuja. Lisänä ruisleipää, voita ja lasi maitoa!

Tässä makumuisto loppukesästä, jossa maistuu mummolan omalla pellolla kasvatetut tuoreet vihannekset ja perinteet.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti