lauantai 31. lokakuuta 2015

Halloween makaronilaatikko kurpitsalla ja pekonilla

Näin Halloween-juhlan kunniaksi kehittelin ruokia, joissa on kurpitsaa. Pääruuaksi tein makaronilaatikon, mutta ilman jauhelihaa eli tämä on kasvisruokaversio, jossa kurpitsasose maustaa juustokastikkeen. Hyvä ja täyteläinen kastike syntyy täysmaidosta, reilusta annoksesta juustoa ja kurpitsasoseesta sekä mausteista. Käytin valkopippurin sijaan juustokastikkeessa tällä kertaa maustepippuria, jotta maku vivahtaa vähän Halloween herkkuun, kurpitsapiirakkaan. Tein annoksen kaksinkertaisena, koska meillä oli vieraita, joten käytin juustokastikkeeseen sekä voimakkaasti maustettua Koskenlaskijaa että mustaleima-juustoraastetta. Makaronit olivat pippuri-pastaa eli niissä itsessään oli aika vahva pippurinmaku ja väri oli mukavan tumma ja punertava.

Kurpitsasoseen teko - katso ohje tästä.

Jos haluat, voit maustaa laatikon rapsakoilla pekonin paloilla, mutta ilman niitäkin laatikkoa toimii hyvin.


Halloween makaronilaatikko kurpitsalla ja pekonilla

5 dl makaronia

1 rkl oliiviöljyä (tai pekonin rasvaa)

1 hienonnettu sipuli

1 valkosipulinkynsi, hienonnettu

3 rkl voita

2 rkl vehnäjauhoja

5 dl täysmaitoa

0,5 tl suolaa

0,5 tl maustepippuria

hyppysellinen muskottipähkinää

2,5 dl kurpitsasosetta

1 pussi raastettua juustoa tai 1 Koskenlaskija-paketti

lisäksi: 1 paketti pekonia

päälle: 2-3 rkl (panko) korppujauhoja

koristeeksi: persiljaa

Kuumenna uuni 225 asteeseen.

Aloita keittämällä pasta paketin ohjeen mukaan. Anna olla al dente. Siivilöi vesi pastasta ja aseta pasta sivuun. Kuori ja pilko sipulit valmiiksi.

Kun uuni on kuuma, laita pekoni uuniin joko ritilällä tai jos sinulla ei ole ritiläpannua, niin leivinpaperin päällä. Paista noin 10 minuuttia tai kunnes pekonit ovat rapeita ja saaneet vähän väriä. Ota uunista ja laske uunin lämpö 185 asteeseen.

Laita paistinpannuun hieman öljyä (tai pekonin rasvaa). Lisää sitten pilkotut sipulit ja kuullota, kunnes ne alkavat saada vähän väriä. Lisää silputtu valkosipuli ja kypsennä vielä minuutin.

Seuraavaksi lisää voi ja anna sulaa sipulin ja valkosipulin kanssa. Kun voi on sulanut, lisää jauhot hyvin sekoittaen. Jatka paistamista ja sekoittamista vielä minuutti. Älä anna palaa tai ruskistua liikaa.

Lisää maito hitaasti sekoittaen. Jatka sekoittaen kunnes se kuplii ja paksunee. Tässä vaiheessa, vähennä lämpöä.

Sekoita suola, pippuri, muskottipähkinä ja kurpitsasose tasaiseksi. Lisää ne sitten kastikkeeseen. Lisää myös juusto. Sekoita kunnes juusto on sulanut ja kastike sileää.

Nosta kastike pois levyltä ja lisää keitetty pasta siihen. Kaada makaronit ja kastike uunivuokaan. Ripottele silputtu pekoni päälle ja jos haluat voit lisätä vähän juustoraastetta pinnalle.

Ripottele panko- tai korppujauhoja pinnalle. Peitä uunivuoka kannella (tai foliolla) ja paista noin 20–30 minuuttia. Koristele persiljasilpulla.


Jätä laatikko kosteaksi, eli älä pidä liian kauan uunissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti