sunnuntai 10. tammikuuta 2016

Hunajainen täysjyväleipä maistuu talven pakkasilla

Kun ulkona on pakkasta, lämmin itsetehty leipä kuulostaa oikein hyvältä idealta! Tammikuussa kaikki ottavat vähän rauhallisesti ja palaavat kevyempään ruokavalioon joulun mässäilyjen jälkeen. Siksi lähdin rakentamaan leipää, joka on tehty enimmäkseen täysijyväjauhoista ja makeutettu hunajalla. Täyteläisyys syntyy useasta kohottamisesta, joten mikään pikaleipä tämä ei ole, mutta muuten erittäin helppo tehdä. Kulhoon vesi, hiiva, hunaja ja puolet jauhoista. Sekoita ja anna kuplia. Sitten lisätään muut aineet ja kohotetaan normaalisti. Kohonnut taikina vain puolitetaan ja laitetaan vuokiin. Kolmas kohotus on hidas ja sen jälkeen leipä on valmis paistettavaksi. Yksinkertaiset ja luonnolliset maut, lämmin leivän tuoksu talossa – näillä eväillä voi talven pakkasista jopa nauttia.

Annoksesta tulee kaksi vuokaleipää.Hunajainen täysjyväleipä 

taikinan pohja:

4 dl lämmintä vettä (45 ° C)

1 paketti kuivahiivaa

0,5 dl hunajaa

6 dl hiivaleipäjauhoja
käyneeseen taikinaan lisätään:

25 g voita, sulatettuna

0,5 dl hunajaa

0,5 rkl suolaa

4-5 dl täysjyvävehnäjauhoja

pinnalle: 1 rkl voita, sulatettuna
Lämmin vesi ja pussi hiivaa

Lisää hunaja ja jauhot

Anna käydä 30 min.


Sekoita lämmin vesi, hiiva ja 0,5 dl hunajaa isossa kulhossa. Lisää hiivaleipäjauhot ja sekoita. Anna asetettua 30 minuuttia tai kunnes taikina on iso ja kupliva.
Sekoita sulatettu voi, loput hunajat ja suola taikinaan. Lisää noin 2 dl täysjyvävehnäjauhoja taikinaan. Jauhota tasainen alusta ja vaivaa taikinaan loput täysjyväjauhot, kunnes taikina ei ole enää tahmea eikä tartu pöytään, mutta on silti kostea koskettaa. Tähän saattaa mennä 2-3 dl täysjyvävehnäjauhoja. Varo kuitenkin käyttämästä liikaa jauhoja - taikina saa olla kostea ja kevyt.

Laita taikina öljyttyyn kulhoon ja käännä öljyä myös taikinan pintaan. Peitä leivinliinalla. Anna kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.


Paina ilmat pois taikinasta ja jaa se kahteen osaa. Aseta palat voideltuun 23 x 12,5 leipävuokaan ja anna kohota tuorekelmulla ja leivinliinalla peitettynä, kunnes taikina on noussut vuokien reunan tasalle.


Paista 175 asteessa 25-30 minuuttia; älä ylipaista. Tarkista kypsyys tikulla. Sivele kevyesti leipien pintaan 1 rkl sulatettua voita tai margariinia, jotta kuori ei kovetu.
Jäähdytä kokonaan ennen leikkaamista.


Sunnuntaiaamun aamiainen; illalla hautumaan jätetty riisipuuro, tuore hunajaleipä ja juusto, teetä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti