tiistai 2. helmikuuta 2016

Gluteenittomat Runebergin tortut

Jaa-a, kaikkea pitää kokeilla. Juttelin muutama päivä sitten tuttavani kanssa Runebergin päivästä ja varsinkin tortuista, joita ei ole kovin helppo löytää gluteenittomana. Itseänikin oli kaihertanut, josko leipomalla Runebergin tortut gluteenittomana voisin saada samalla niistä hieman kevyempiä – vähemmän hiilareita siis… Päätin siis käyttää muita kuin vehnäjauhoja, paljon siemeniä ja manteleita mukaan sekä pellavansiemenrouheen tuomaan ruskeaa väriä, mitä piparit normaalisti toisivat. Mukana tietysti mantelinen maku!

Kokeilin näitä aineita ja sain kauniita, hyvin runebergimaisia torttuja, mutta maku oli vähemmän runebergimäinen. Nämä tortut olivat hyviä, karvasmanteli maistui – tukevuutta ja makua piisasi. Oleellisen tärkeää on, että tortut kastelee joko sokerivedellä tai alkoholipitoiselle sokerivedellä. Ja antaa niiden jäätyä tarpeeksi ja kiinteytyä. Suutuntuma on rouhea ja tortut ovat hyviä, mutta ei ihan alkuperäisen veroisia. Pieni lisähillo kyllä maustaisi vielä lisää…


Gluteenittomat Runebergin tortut

175 g voita tai margariinia

1 dl muskovado sokeria tai muuta tummaa sokeria

2 isoa munaa

1 dl maustamatonta jogurttia

1,5 tl psyllium

3 dl kaurajauhoja (tai gluteeniton jauhoseos)

0,5 dl mantelijauhoa

0,5 dl mantelirouhetta (tai pähkinärouhetta)

1 dl seesaminsiemeniä

0,5 dl pellavansiemen rouhetta


(0,3 tl ksantaani)

1,5 tl leivinjauhetta

1,5 tl kardemummaa

0,5-1 tl karvasmanteliöljyä maun mukaan

Päälle: vadelmahilloa/-marmeladia

Punssi-sokerivesi

1 dl vettä

1 rkl sokeria


1-2 rkl alkoholia (punssi, rommi, konjakki)

Koristeluun

vadelmahilloa/-marmeladia

1 dl tomusokeria

1,5 tl kylmää vettä

(punaista karamelliväriä)


Sulata voi. Laita psyllium turpoamaan jogurttiin.

Vaahdota munia ja sokeria kevyesti. Yhdistä kuivat aineet (myös ksantaani, jos käytät sitä) ja sekoita ne taikinaan jogurtin ja voisulan kanssa vuorotellen.

Annostele taikina runebergintorttuvuokiin, mutta älä täytä vuokaa kuin noin 2/3 osaan. Tällöin saat annoksesta 6 kpl kauniita Runebergin torttuja.

Tee taikinan pinnalle syvennyksiä ja täytä vadelmahillolla. Paista 175 asteessa n. 20 min.

Kumoa leivokset heti uunista ottamisen jälkeen ritilälle ja kostuta leivokset. Kiehauta 2 dl vettä ja 2 rkl sokeria, mausta liemi 2–3 rkl alkoholia (punssi, rommi, konjakki). Levitä lientä kuumille leivoksille pullasiveltimellä.

Lisää jäähtyneeseen Runebergin torttuun vielä kiiltävä hillosilmä. Jos laitoit hilloa torttuun ennen paistamista, niin nyt voit vahvistaa hillokuvion.

Sekoita tomusokerista ja vedestä notkea kuorrutus (jos haluat voit värjätä sen punaiseksi)  ja laita se muovipussiin. Pursota nurkkaan leikatusta reiästä kierros hillosilmän ympäri.


Ps. aidot Runebergin tortut löydät täältä ja Runebergin kakun täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti