sunnuntai 6. maaliskuuta 2016

Ranskalainen aamupala eli Croissantit briellä ja hillolla

Tänään repäisin keittiössä – leivoin croissantit itse. Halusin hemmotella Bengtiä – hän tykkää syödä joskus croissantia – ainakin hotelliaamiaisella – muuten ei niitä kaloripommeja ostella… Mutta joskus pitää hemmotella ja tänään heräsin ihan tarkoituksella ja riensin keittiöön puuhailemaan. Bengt vähän ihmetteli mitä oikein kokkaan aamiaiseksi, kun kestää ja kestää. Sanoin, että malttia, lopputulos on hyvä! Pari kolme tuntia myöhemmin, katoin olohuoneeseen oikein superherkkubrunssin. Croissantia, brietä, hilloa + Bengtille pakurikahvia, minulle teetä – ja tein uuden pullan odottaessani croissantien nousemista. Eilinen Nutella ei oikein iskenyt Bengtin nakunystyröihin. Pulla oli hyvää, mutta hän ei välittänyt suklaasta – olisi kuulemma mieluummin syönyt omenahillolla tai muulla. No, täytyi sitten leipoa omena-Nutellapulla, mutta ilman nutellaa. Päivitän se ohjeen toisessa postauksessa.

Nyt croissantien kimppuun. Otin ohjeen ihan suoraa Pirkan sivuilta. Croissantit olivat ihan hyviä, vähän pullamaisempia kuin hötöiset mitä kaupasta saa. Näissä oli enemmän makua ja syömistä. Tosi hyviä, ei kyllä sama lehtevä suutuntuma, vaikka käänsin ja kaulitsin taikinaa pari ylimääräistä kierrosta.

Kannattaa kuitenkin kokeilla. Voisarviksi oikein maukkaita!


Croissantit eli ranskalaiset voisarvet

50 g hiivaa

2,5 dl maitoa

1 kananmuna

3/4 tl suolaa

n. 8 dl vehnäjauhoja

100 g kylmää voita

voiteluun: kananmunaa

täyte: brie-juustoa, hilloa

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää muna, suola ja 6 1/2 dl jauhoja. Jätä noin 1 1/2 dl jauhoja leivontaan. Sekoita taikina tasaiseksi. Kaaviloi taikina jauhotetulla leivinpöydällä suorakaiteen muotoiseksi levyksi (30 x 40 cm).


Leikkaa jääkaappikylmä voi viipaleiksi esim. juustohöylällä. Levitä viipaleet taikinalle niin, että puolet taikinalevystä peittyy ja reunoille jää taikinaa näkyviin pari senttiä. Taita rasvaton taikinapuolikas rasvalevyn päälle.



Käännä taikina niin, että pitkä taitettu reuna tulee leipojaan päin. Kauli taikina kevyesti painellen suorakaiteen muotoon ja taita kolmeen kerrokseen. Kauli ja taita samalla tavoin 2-3 kertaa. Anna taikinan tarvittaessa levätä kylmässä kaavilointien välillä.


Leikkaa taikina kahtia. Kauli kummatkin palat pyöreiksi levyiksi (halkaisijaltaan noin 30 cm). Leikkaa levyt kahdeksaan osaan kolmioiksi (pizzaleikkuri oli hyvä työkalu tähän hommaan). Kääri levyt rullalle leveästä sivusta kärkeen päin. Nosta sarvet pellille leivinpaperin päälle. Anna kohota huoneenlämmössä leivinliinalla peitettynä noin tunti. Älä nosta peltiä uunin päälle, sillä lämpimässä rasva pehmenee.


suklaacroissaint

Voitele sarvet munalla. Paista 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Jäähdytä peittämättä.



Tarjoa peruscroissantit täytettynä juustoilla ja hillolla.




Suklaacroissant maistuu jälkiruoaksi...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti