perjantai 22. huhtikuuta 2016

Proteiinipizza eli valkoinen ja punainen munapizza

Se olisi taas perjantai ja pizzapäivä! Tämä pizza on viime perjantailta, mutta jäi kirjoittamatta blogiin, joten tulee nyt tänään inspiraatioksi, jos mietitte mitä illalla kokkaisi kotona.

Minulla on jääkaapinovessa pieni paperilappu, jossa on pizzan perusohjeen ainemäärät muistissa. Harvoin tosin teen juuri ohjeen mukaan, mutta perusrunko on hyvä ja sitä on helppo varioida. Tässä on taas yksi hyvä variaatio. Jos haluat ihan peruspohjaa, niin kovaa reseptin jauhot 4 dl vehnäjauhoja ja siinä on perusohje. Yleensä teen jauhoista jonkun sekoituksen, riippuen miten ruokaisan pohjan haluan.

Idea näihin munapizzoihin lähti Laitilan valmiista munanvalkuaisesta. Muna on hyvä proteiinin lähde – tässäkin on 18 g proteiinia/patukka. Valmis munanvalkuainen on sinällään hyvä, vaikka munavoihin, viipaleina karjalanpiirakan tai leivän päälle tai sitten sen voi paistaa hieman pannulla ja laittaa salaatin päälle. Mutta nyt lähdin kokeilemaan miten valmis, kypsä munanvalkuainen taipuu pizzaan. Herkkuahan siitä tuli!


Pizzapohja kahteen pizzaan

2 dl maitoa

1/3 pak. hiivaa (noin puoli pussia kuivahiivaa)

0,5 tl suolaa

¼ dl juoksevaa margariinia tai öljyä

4 dl jauhoja, niin että niistä on 1 dl grahamjauhoja, 1 dl spelttijauhoja ja 2 dl vehnäjauhoja

Lämmitä maito ja sekoita muut aineet siihen. Kuivahiiva lisätään jauhojen joukossa. Laita kohoamaan liinan alle. Taikina saa olla aika pehmeä. Anna kohota noin 0,5 h ja valmistele sillä aikaa täytteet.Valkoinen munapizza – täytteet

180 g Laitilan valmista munanvalkuaista, viipaleina

250 g Valio Koskenlaskija Ruoka -juustoa, noin 1/3 osa purkkia

kirsikkatomaatteja tai miniluumutomaatteja, halkaistuna

1 rasia sardiini-, makrilli- tai anjovisfileitä

muutama kapris

ripaus mustapippuria myllystä

oreganoa

pizzan päälle: juustoraastetta

Kaaviloi puolet kohonneesta taikinasta pyöreäksi pizzaksi.

Italialaiseen tapaan levitä Koskenlaskija-juustoa koko pizzan päälle tasaiseksi kerrokseksi ja laita muut täytteet juuston päälle. Leikkaa valkuainen viipaleiksi ja levitä juustonpäälle päälle, sitten pestyt ja halkaistut minitomaatit. Levittele kalaviipaleet pizzalle, koristele kapriksilla ja ripottele vielä oregano ja pippuria myllystä.

Lopuksi juustoraaste ja sen jälkeen paista 250 asteisessa uunissa noin 15 – 20 minuuttia tai kunnes reunat ja pinta näyttävät saaneen vähän väriä. Älä paista liikaa, ettei reunat kuivu!

Punainen munapizza – täytteet

180 g Laitilan valmista munanvalkuaista, viipaleina

tomaattipyreetä (+ tonnikalapestosta oli pieni purkinpohja jäljellä, jonka laitoin pohjaan)

kirsikkatomaatteja tai miniluumutomaatteja, halkaistuna

1 rasia tonnikalaa paloina

muutama musta oliivi

ripaus mustapippuria myllystä

oreganoa

pizzan päälle: juustoraastetta

Kaaviloi puolet kohonneesta taikinasta pyöreäksi pizzaksi.

Levitä tomaattipyreetä koko pizzan päälle tasaiseksi kerrokseksi, ripota osa juustoraasteesta pohjalle ja laita muut täytteet juuston päälle. Leikkaa valkuainen viipaleiksi ja levitä juustonpäälle päälle, sitten pestyt ja halkaistut minitomaatit. Levittele tonnikala murennettuna pizzalle, koristele oliiveilla ja ripottele vielä oregano ja pippuria myllystä.

Lisää vielä loput juustoraasteesta ja sen jälkeen paista 250 asteisessa uunissa noin 15 – 20 minuuttia tai kunnes reunat ja pinta näyttävät saaneen vähän väriä. Älä paista liikaa, ettei reunat kuivu!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti