maanantai 2. toukokuuta 2016

Sitruunaiset munkkirinkelit ja Dumle-munkit

Tänä vappuna meillä oli Iskmon järvenhoitoyhdistyksellä talkoot yhdistyksen suunnitteleman vaellusreitin kahden nuotiopaikan rakentamisessa. Talvella levähdyspaikoille oli viety jäitä pitkin rakennusmateriaalit ja nyt oli maa niin sula, että rakentaminen pystyi alkamaan. Strömssundiin rakennettiin istuin-/pöytäryhmä ja nuotiopaikka. Björnhällfladaniin tehtiin myös laavu edellisten lisäksi. Laavu ei ihan vielä ole valmis, mutta makkarapaistopaikat tuli korkattua molemmissa paikoissa ja pöydän ääressä oli kiva juoda munkkikahvit. Talkoita pidettiin sekä aattona että vappupäivänä, joten minä valmistauduin jo aatonaattona leipomalla ison sangollisen munkkeja talkooväelle.

Pohjana käytin omaa perinteistä munkkitaikinaa, joista toisen annoksen maustoin kahden sitruunan kuorella ja toiseen laitoin sisälle puolikkaan Dumlen – idea Dumle-munkkeihin tuli Facebookista, mutta taikina oli oma – siitä leipoo parhaat munkit!

Tässä siis vähän myöhässä, mutta pyhät menivät talkoissa, joten parempi myöhään kuin…Sitruunamunkkirinkelit

5 dl maitoa (punaista)

1 palaa hiivaa/ 2 pussia kuivahiivaa

2 munaa

1 dl sokeria

1 tl suolaa

1 dl margariinia (pullosta tai sulatettuna)

2-3 tl kardemummaa

2 sitruunan raastettu kuori

15 dl vehnäjauhoja

paistamiseen: rypsi-/rapsiöljyä

pinnalle: siro hienoa sokeria

Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon (37 asteiseen). Lisää sokeri, suola, kardemumma ja munat. Sekoita. Lisää puolet jauhoista vatkaten, loput kädellä alustaen, lisää rasva ja sitruunan kuoriraaste lopussa. Taikinan tulee olla pehmeää, niin se alkaa irtoilla kulhon reunoista, mutta tarttuu vielä vähän sormiin. Älä laita liikaa jauhoja vaan jätä mieluummin pehmeäksi kuin kovaksi.

Nostata liina alla kaksinkertaiseksi, noin puoli tuntia.Dumle-munkit

5 dl maitoa (punaista)

1 palaa hiivaa/ 2 pussia kuivahiivaa

2 munaa

1 dl sokeria

1 tl suolaa

1 dl margariinia (pullosta tai sulatettuna)

2-3 tl kardemummaa

15 dl vehnäjauhoja

sisälle: puolikas Dumle

paistamiseen: rypsi-/rapsiöljyä

pinnalle: siro hienoa sokeria

Tee taikina kuten edellä ja kohota liinan alla. Katkaise sillä aikaa Dumlet puolikkaiksi.

Kumoa taikina leivinpöydälle ja leivo munkkeja tai rinkeleitä. Munkit, joihin tulee Dumle sisään, leivotaan kuten pikkupullat – pieninä palloina ja Dumlen puolikas haudataan munkin sisään. Jos haluat sitruunataikinasta rinkeleitä, niin ota pallo ja työnnä etusormi pallon läpi ja huljuttele etusormi ja peukku -otteella sormia reiässä, kunnes rinkeli on tarpeeksi suuri.Kohota hyvin ja paista öljyssä kauniin ruskeiksi. Öljyn lämpötilan tulee olla noin 180 astetta. Käytä mittaria tai kokeile pienellä palalla taikinaa (jätä kokeilutaikinan pala leivonnan yhteydessä). Kun taikina alkaa heti kuplia öljyn pinnalla sekä ruskettuu nopeasti, on öljy sopivan kuumaa.
Varo kuumia öljyroiskeita! Laske munkit varovasti öljyyn – älä pudota liian korkealta, niin ei synny roiskeita.

Nosta reikäkauhalla tai muulla harvapiikkisellä työkalulla munkit valumaan talouspaperin päälle ja sokeroi lämpiminä. Nauti siman kanssa tai kahvin kera!

2 kommenttia: