tiistai 2. elokuuta 2016

Aamupala kreikkalaiseen tapaan – jogurttia ja hunajaa

Kreikanmatkoilla on moni varmaan törmännyt jälkiruokana tarjottavaan sakeaan jogurttiin, joka maustetaan hunajalla. Joskus jopa hunajaisilla saksanpähkinöillä. Mikään suuri jälkiruokamaa Kreikka ei ole – parasta siellä onkin perusruoka ja tuoreet vihannekset, mutta hunajalla maustettu jogurttijälkiruoka on jäänyt mieleeni. En koskaan aiemmin ole tykännyt luonnonjogurtista – liian hapanta makuuni. Olen tottunut syömään jogurttini sokerisilla hilloilla maustettuna – parasta on aina ollut mustikkajogurtti – varsinkin luomumustikka on oikein pehmeää ja maukasta.

Lidl tulo Suomeen on muuttanut jogurttisyömiseni aivan totaalisesti. En osta enää valmiiksi sokeroituja jogurtteja vaan ostan Lidl 2% kreikkalaista jogurttia ja maustan ne itse hunajalla. Päälle lisään vielä granolaa ja NAM! – ihana aamu- tai välipala on valmis. Nyt olen nostanut aamupalani aivan uuteen sfääriin – olen laittanut pieneen purkkiin saksanpähkinöitä ja valuttanut tuoretta luomuhunajaa päälle. Hunajassa lionneet pähkinät ja paksu jogurtti tuovat niin Kreikan herkkupöydät mieleen, että oli pakko jakaa myös teille tämä resepti, joka kelpaa myös jälkiruuaksi ja myslillä tai granolalla vahvistettuna se on hyvä aamu- tai välipala, jolla nälkä pysyy kaukana pitkään.

Tiesitkö muuten, että ”… tieteellisen artikkelin mukaan saksanpähkinöiden syönti alentaa LDL-kolesterolia ja diastolista verenpainetta. Lisäksi niiden syöminen parantaa sydän- ja verisuoniterveydelle tärkeää endoteelin eli verisuonen sisäpinnan toimintaa. Kaiken lisäksi saksanpähkinät vähentävät elimistön hapettumisstressiä, parantavat joitakin tulehduksen merkkiarvoja sekä lisäävät kolesterolin takaisinkuljetusta.” Lähde: http://suomenterveysravinto.fi/blogi/saksanpahkinoista-paljon-hyotya-terveydelle/

Myös hunajaa arvostetaan ympäri maailmaa lääkkeenä ja ravintona, jona sitä on käytetty jo vuosituhansien ajan. Lisää voit lukea mm. http://voihyvinhunaja.fi/hunajan-terveysvaikutukset/

Kreikkalainen jogurtti taas sisältää enemmän proteiinia kuin esim. turkkilainen. Lisäksi jogurtin probiootit, elävät mikrobit, pitävät ruuansulatuksen kunnossa.

On siis monta hyvää syytä syödä jogurttia, hunajaa ja saksanpähkinöitä joka päivä – ja lisäksi ne ovat tosi herkkua!

Hunajaiset saksanpähkinät

1 purkki

saksanpähkinöitä niin paljon kuin purkkiin mahtuu

tuoretta juoksevaa hunajaa

Laita puhtaaseen lasipurkkiin niin paljon saksanpähkinöitä kuin mahtuu ja valuta rauhallisesti päälle hunajaa. Hunaja valuu kaikkiin koloihin ja täyttää purkin. Kansi päälle ja anna maustua huoneenlämmössä ainakin seuraavaan aamuun.

Laita kulhoon noin 1,5 – 2 dl paksua vähärasvaista kreikkalaista jogurttia, lisää päälle 1-2 rkl hunajaisia saksanpähkinöitä - sekoita. Välipala on valmis. Jos lisäät päälle vielä noin desin granolaa tai mysliä, niin saat todella ruokaisan aamupalan, jolla jaksaa pitkälle.

Mukavia herkkuhetkiä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti