lauantai 13. elokuuta 2016

Suklainen päärynä-mantelikakku

Kun suunnittelin kesävieraille menuita, niin kahlasin joltain ranskalaisilta ruokasivuilta tämän ohjeen, jonka muunsin sitten sopiviin grammamääriin ja muokkasin pyöreään kakkuvuokaan. Käytin irtopohjavuokaa, josta kakku oli helppo irrottaa niin, että kauniisti kakkuun upotetut vaniljapäärynät pysyivät kokonaisina. Tarjoilin kakun jälkiruokana, mutta tämän on sopiva kahvikakuksi tai näyttävä vierasvara.

Kakku on helppo valmistaa, vaikka siinä muutama työvaihe onkin. Ja kauniin ulkoasun lisäksi kakku on ihanan suklainen ja maistuva. Kannattaa kokeilla!



Vanilja-päärynät

7 päärynää

7,5 dl vettä

150 g sokeria

1 sitruunan mehu

1 vaniljatanko

Laita kattilaan vesi, sokeri, sitruunamehu ja vaniljatanko, josta siemenet on kaavittu liemeen. Kuumenna kiehuvaksi.

Kuori päärynät, säästä kanta. Poista omenaporalla siemenkota varovasti pohjan kautta.

Laita päärynät siirappiin ja keitä 10 minuuttia keskilämmöllä. Anna niiden jäähtyä siirapissa.

Tee tämä vaihe hyvissä ajoin, jotta päärynät ehtivät maustumaan liemessä jäähtyessään. Tämän voi tehdä vaikka edellisenä päivänä tai sitten aamulla ja tee taikina vasta kun paistat kakun.


22 cm vuokaan mahtuu noin 7 keskikokoista päärynää
Anna päärynöiden jäähtyä liemessään
Valuta päärynät hyvin ennen kuin laitat ne taikinaan

Mantelinen suklaakakku

150 g tummaa suklaata (70%)

50 ml amarettoa

120 g voita

120 g sokeria

4 munaa

100 g jauhettua mantelia

20 g vehnäjauhoja

1 rkl makeuttamatonta kaakaota

1 tl leivinjauhetta

1 hyppysellinen suolaa

Kuumenna uuni 180 ° C asteeseen.

Sulata suklaa mikroaaltouunissa tai vesihauteessa. Lisää amaretto (tai muu alkoholi). Suklaan pitäisi olla juoksevaa ja pehmeää.

Vaahdota pehmeä, huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen vatkaten sekaan.

Lisää sulatettu suklaa. Sekoita.

Lisää jauhetut mantelit, jauhot, kaakao, leivinjauhe ja suola. Sekoita.

Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan, jonka halkaisija on 22 cm.

Aseta valutettu päärynät taikinaan painamalla.

Paista noin 40 minuuttia 180 asteessa uunin alaosassa.

Laita vuoan pohjalle leivinpaperi ja rasvaa sekä jauhota reunat esim. kookosjauhoilla.



Suklaakuorrutus

100 g tummaa suklaata

1 dl täysmaitoa

Laita aineet mikrokulhoon ja kuumenna kunnes suklaa sulaa. Kaada kakulle.


Huom. lisää mantelijauhojen määrää ja jätä vehnäjauhot pois, niin saat gluteenittoman kakun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti