maanantai 12. syyskuuta 2016

Amerikkalainen omenapiiras eli Apple Pie

Silloin kun haluaa herkutella omenapiirakalla, jossa omena on pääosissa ja pohja on mahdollisimman ohut, niin amerikkalainen omenapiirakka on juuri se herkku, jota kannattaa lähteä tekemään. Siinä on runsas täyte ja ohut kuori - tosin sekin on murea ja suussa sulava, varisinkin kun sen kuorruttaa ohuella sokerihunnulla.

Älä pelästy sitä, että taikinan joutuu kaaviloimaan - tämä piirakka valmistuu yllättävän helposti, vaikka työvaiheita on muutama. Aloitin taikinanteolla ja valmistin sen nopsaan yleiskoneella ja laitoin jääkaappiin tekeytymään siksi aikaa, kun pilkoin pieniä omenoita. Käytin tähän kaikista pienimmät omenat, jotka vain lohkoin neljään osaan ja poistin siemenkodat. Jos tekee isoista omenoista, työ nopeutuu, mutta halusin upottaa piirakkaan omien puiden pikku omenat, joista tuli ihanan makeita ja mausteisia tällä ohjeella.

Perinteisiä Apple Pien ohjeita löytyy monta, mutta minusta tämä Helsingin Sanomien ruokasivujen ohje on sellainen missä kaikki on kohdallaan, joten mitä sitä hyvää reseptiä muuttamaan.


Amerikkalainen omenapiiras eli Apple Pie
Taikina
4,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
2 rkl sokeria
150 g kylmää voita
vajaa 1 dl jäävettä

Mittaa kuivat aineet kulhoon ja leikkaa voi herneen kokoisiksi paloiksi. Murusta seos sormin tai tehosekoittimessa.
Lisää joukkoon kylmä vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Kääri kelmuun ja pane jääkaappiin puoleksi tunniksi.

Täyte
1 kg omenoita (hapokas lajike, esim. Granny Smith)
1,5 dl (hillo)sokeria 
1 tl kanelia
1 maustemitallinen muskottia
ripaus suolaa
2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl voita nokareina

Kuori omenat (jos ulkomaisia) ja poista siemenkota. Leikkaa omenat ohuiksi viipaleiksi.  Sekoita sokeri, kaneli, muskotti, suola ja jauhot. Ripottele seos tasaisesti omenaviipaleiden joukkoon.

Huom. sokeri: itse laitoin 1 dl sokeria ja 0,5 dl hillosokeria, jotta osa hillosokerin pektiinistä hyydyttää täytteen sakeammaksi.

Päälle
kuohukermaa
sokeria

Jaa taikina kahteen osaan ja pyöritä palloiksi. Kasta toinen paloista vehnäjauhoihin ja kaaviloi (kahden leivinpaperin välissä) ohut, pyöreä levy, joka peittää pyöreän vuoan (halkaisija 24 cm) pohjan sekä reilusti reunat. Kaaviloi toinen pala piirakan kanneksi.
Nosta omenaviipaleet vuoan keskelle korkeaksi keoksi ja vuole päälle voi. Voitele reunat vedellä, peitä piiras taikinakannella ja nipistele reunat kiinni.
Voitele pinta kermalla ja ripottele päälle hieman sokeria. Pistele haarukalla tai leikkaa pintaan höyryaukkoja.
Pane piiras 200-asteiseen uuniin alatasolle 15 minuutiksi. Laske lämpöä ja kypsennä 175 asteessa noin 45 minuuttia. Anna jäähtyä kunnolla ennen tarjoilua.
Huom. vuoka: minulla oli 27 cm ja hyvin toimi myös siinä koossa, mutta täyte ei ollut kovin korkea keko, kuten olisi ollut pienemmässä vuoassa, mutta taikinaa oli riittävästi myös isoon vuokaan. Ehkä omenoiden määrä voisi hieman lisätä isoon vuokaan.
Piirakan kera voi tarjota vaniljajäätelöä, vaniljavaahtoa tai nokareen löysäksi vatkattua kuohukermaa. Tai sitten herkutella vain pelkällä piirakalla...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti