lauantai 8. lokakuuta 2016

Rapeat patongit

Jostakin syystä en ole laittanut blogiin yhtään patonki-ohjetta, vaikka niitä aina aika ajoin teenkin. Itsetehty patonki on maukasta ja sen tekeminen on helpompaa kuin luulisi. Taikina on helppo ja yksinkertainen - eniten aikaa menee nostatuksiin, mutta muuten työvaiheet menevät nopsaan. Oman patongin voi myös maustaa oman mielensä mukaan. Kuvissa pari maustamisesimerkkiä.

Olisiko nyt aika kokeilla oman patongin tekoa?

Vasemmalla yrttinen pestopatonki ja oikealla tomaattinen  patonki
Patongit (4 kpl)

4 dl vettä

1 pss kuivahiivaa

0,5 tl sokeria

2 tl suolaa

n. 10 dl jauhoja (vehnä, hiivaleipä, sämpylä…)

1 dl öljyä tai pullomargariinia

Mittaa vesi kulhoon, lisää siihen sokeri & suola. Sekoita keskenään kuivahiiva ja noin puolet jauhoista. Lisää ne veden sekaan. Lisää jauhoja niin paljon, että taikina irtoilee käsistä ja kulhosta. Lisää lopuksi öljy. Vaivaa taikina hyvin.

Nostata taikinaa noin 30 minuuttia. Painele tämän jälkeen ilmakuplat pois ja nostata toiset 30 minuuttia.


Jaa taikina neljään osaan ja pyöritä niistä patongit tai kaulitse ne suorakaiteenmuotoisiksi levyiksi, jotka rullaat täytteen kanssa patongeiksi. Rullaa täyte samaan tapaan taikinan sisään kuin korvapuustitaikinassa. Kohota vielä 20 minuuttia.

Paista patongit 250 asteessa 10-15 minuuttia,

Vihreästä pestosta tulee helposti yrttiset patingit
Punainen pesto antaa tomaatisen maun patonkiin
Rapean kuoren saat suihkuttamalla suihkepullolla vettä patonkien päälle tai kaatamalla sitä tilkka uunin pohjalle paiston aikana. Voit myös laittaa kiehuvaa vettä astiassa uuninpohjalle, jolloin syntyvä vesihöyry tekee patongin kuoresta rapean.

Anna patonkien jäähtyä ilman peitteitä, jotta kuori säilyy rapeana.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti