sunnuntai 25. joulukuuta 2016

Joulupataleipä

Munajuuston tekemisestä jäi paljon heraa käytettäväksi leipä- ja sämpylätaikinoihin. Eli jos teit itse juuston jouluksi, tässä on hyvä jouluinen pataleipäresepti ja siihen voi upottaa osa herasta. Resepti on Pirkka-lehdestä.


Joulupataleipä

4 dl vehnäjauhoja

2,5 dl hiivaleipävehnäjauhoja

0,5 dl ruisjauhoja

3 dl vettä tai heraa

0,5 dl tummaa siirappia

1 tl kuivahiivaa

1,5 tl suolaa

1tl fenkolinsiemeniä

1tl anista

0,5 tl pomeranssinkuorta

(1 tl öljyä)

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon 42-asteinen vesi-siirappiseos ja sekoita nopeasti (älä vaivaa taikinaa). Peitä taikinakulho kelmulla ja jätä kohoamaan huoneenlämpöön 12-16 tunniksi.

Kumoa taikina runsaasti jauhotetulle alustalle ja muotoile jauhojen avulla pyöreäksi leiväksi. Älä vaivaa taikinaa vielä tässäkään vaiheessa. Kääntämällä taikinan reunoja leivän alle, saat leivästä pyöreän. Anna leivän kohota leivinliinalla peitettynä noin 30 minuuttia.

Laita kannellinen valurautainen pata (tilavuus noin 3 litraa) kylmään uuniin ja anna uunin kuumentua 225 asteeseen. Kun uuni on kuuma, (öljyä vuoan pohja), lisää leipä kuumaan pataan ja peitä pata kannella. Paista leipää kannen alla noin 30 minuuttia. Poista kansi ja jatka paistamista vielä noin 15 minuuttia.

Kumoa leipä jäähtymään hetkeksi ritilän päälle. Kuori pysyy rapeana, kun et peitä leipää leivinliinalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti