lauantai 26. maaliskuuta 2016

Pääsiäisen sitruunainen uunibroileri/-kana

Vaikka pääsiäisenä on kiva syödä lammasta, niin välillä voi tehdä jotain muuta. Broileri tuntuu keväiseltä herkulta, kun sen verhoilee sitruunaan ja maustaa yrteillä. Kokonainen uunikana on hyvää sunnuntairuokaa eikä kokkaamiseen mene kauan, kun lintu kypsyy lähes itsestään uunissa sillä aikaa, kun itse on ulkoilemassa ja nauttimassa aurinkoisesta keväästä!


Pääsiäisen sitruunainen uunibroileri/-kana

1 kpl kokonainen broileri tai luomu kana

1 dl tuoretta timjamia + persiljaa

1 rosmariinin oksa

1 tl suolaa

1 tl limepippuria tai sitruunapippuria

50 g Valion sitruuna voita

1-2 sitruunaa + kuoret

1 valkosipulin kynnet kuorittuna

1 kanafondi

Kuivaa broilerin pinta talouspaperilla ja aseta se uunivuokaan. Sekoita silputut yrtit ja pehmennyt voi sekä mausteet tahnamaiseksi seokseksi. Irrota broilerin nahka rintafileistä työntämällä sormesi varovasti nahan alle. Täytä nahan alusta voitahnalla. Laita loput voista kanan sisään.


Kuori pestystä sitruunasta kuoret perunankuorimaveitsellä. Poista valkoinen osa kuoren alta. Työnnä sitruunat, osa kuorista ja valkosipulin kynnet linnun sisään. Loput sitruunakuoret voit tunkea nahan alle tai jättää linnun päälle. Mausta linnun pinta vielä ennen uuniinlaittoa.


Paista 225-asteisessa uunissa 20 minuuttia tai kunnes lintu on saanut väriä pintaansa. Laske tämän jälkeen uunin lämpötila 150-asteeseen ja jatka kypsennystä vielä 45 minuuttia. Broileri on kypsää sisälämpötilan ollessa 72 astetta. Voit kokeilla kypsyyttä myös leikkaamalla veitsellä viillon linnun reisitaipeeseen. Liha on kypsää, mikäli ulos valuva neste on kirkasta.


Tarjoile uunikana parsarisoton kanssa.



Kevään ensimmäinen parsarisotto

Kevät on ihanaa parsa-aikaa. Voisin syödä parsaa, vaikka missä muodossa – keitettynä, haudutettuna, grillattuna, uunissa – tai sitten laitettuna ruokaan kuten risottoon. Vihreä, kaunis parsa on hyvää rapsakkana, joten älä keitä sitä liikaa vaan lisää varret puolivälissä mukaan ja jätä nuput koristelua varten. Nuput voi kiehauttaa mikrossa laittamalla ne pieneen astiaan, johon kaataa kiehuvaa vettä ja panemalla 2 minuutiksi täydelle teholle mikroon. Huuhtele kylmällä vedellä ja nuput ovat valmiit risoton päälle.


Parsarisotto, 2-3 hengelle

tilkka öljyä

1 sipuli

1,5 dl risottoriisiä, esim. arborio-riisi

1,5 dl valkoviiniä (tai omenamehua + 0,5 rkl valkoviinietikkaa)

2,5 dl vettä

0,5-1 yrtti- tai kasvisliemikuutio

2 kourallista parmesaaniraastetta (n. 100 g)

rouhittua mustapippuria (ja suolaa) myllystä

0,5 pakettia tuoreita parsoja, kuorittuna

0,5 dl persiljaa silppuna

Kuori ja hienonna sipuli.

Kiehauta vesi ja liemikuutio kattilassa. Pidä liemi kuumana risoton valmistamisen ajan.

Katkaise noin 2 cm parsojen vartta tyvestä. Kuori parsojen varret lähelle nuppua. Pilko varret noin 4 cm paloiksi. Säästä nuput.

Kuumenna öljy isossa kattilassa tai paistokasarissa. Lisää riisi ja sipulit. Kuullota 5 min.

Lisää joukkoon viini. Kun neste on imeytynyt riisiin, jatka kasvisliemen lisäystä pienissä erissä, 1 dl kerrallaan, välillä sekoitellen. Anna nesteen imeytyä riisiin ennen uutta lisäystä. Kypsä risotto on kosteaa ja mehevää, mutta riiseissä on vielä purutuntumaa. Keittoaika on noin 20 minuuttia.

Lisää parsojen varsipalat puolivälissä kypsymään risoton joukkoon.

Kypsennä nuput mikrossa kiehuvassa vesitilkassa – n. 2 min.

Raasta parmesaanijuustoa ja lisää valmiiseen risottoon pari kourallista parmesaania (noin puolet parmesaanipalasta raastettuna).

Mausta vielä mustapippurilla, persiljalla ja tarvittaessa suolalla (tarkista suolan tarve).

Ripota annosten päälle koristeeksi parmesaaniraastetta tai -lastuja. Koristele parsan nupuilla ja tuoreella persiljalla.


Perinteiset rahkapullat pääsiäisen kahvipöytään

Rahkapullat tai rahkapiirakka kuuluvat pääsiäisen kahvipöytään. Muistan rahkapullat jo lapsuudesta, jolloin niitä taidettiin tehdä myös köksäntunnilla, mutta ainakin kotona leivottiin rahkapiirakkaa rusinoilla kevättalvisin. Olen aina tykännyt siitä, että rahka maistuu reilusti sitruunalle ja että siinä on rusinoita. Vasta aikuisena olen pääsiäisen aikaan lisännyt värin takia keltaiset aprikoosit tai persikat mukaan. Rahkapullaa tai -piirakkaa voi toki tehdä muulloinkin kuin pääsiäisenä, mutta jotenkin tämä herkku yhdistyy mielessäni juuri kevääseen ja pajukissoihin ja pääsiäiseen…

Tänään Iskmon vaellusreitillä oli talkoot – poltimme reitiltä raivattuja risukkoja, ja otimme myös retkieväät mukaan. Tarjolla oli kaikille talkoolaisille makkaraa ja kahvia. Otin rahkapiirakat mukaan kahvin kanssa jälkiruokana tarjottavaksi. Pullat lähtivät mukaan aivan kuumina, suoraa uunista. Ja täytyy sanoa, että ulkona, pienen puuhastelun jälkeen rahkapullat maistuivat oikein erinomaisilta.


Perinteiset rahkapullat pääsiäisen kahvipöytään

pullat:

5 dl maitoa

50 g tuorehiivaa tai 2 ps kuivahiivaa

1 kananmuna

1 rkl kardemummaa

1 tl suolaa

1-2 dl sokeria

n. 14 dl vehnäjauhoja

150 g leivontamargariinia

täyte:

2 tlk (250 g) maitorahkaa

2 kananmuna

1 dl sokeria

2 tl vanilliinisokeria

1 sitruunan raastettu kuori

1 sitruunan mehu

aprikooseja, persikoita tai rusinoita

voiteluun: kananmunaa

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva maitoon ja sekoita muna joukkoon. (Jos käytät kuivahiivaa, katso ohje pakkauksesta.) Lisää kardemumma, suola ja sokeri. Lisää jauhoja vähitellen ja vaivaa taikina hyvin. Lisää alustamisen loppuvaiheessa pehmeä rasva. Alusta taikinaa, kunnes se irtoaa kädestä ja kulhon reunoista. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa lähes kaksinkertaiseksi.


Leivo 18 pikkupullaa ja jaa ne kahdelle pellille. Kohota pullat liinan alla. (tai jos haluat vähän pienempiä rahkapullia, tee 24 pullaa ja jaa ne kolmelle pellille).

Sekoita täytteen aineet keskenään. Jos käytä aprikooseja tai persikoita, valuta ja pilko ne sopiviksi paloiksi.


Paina tasapohjaisella lasilla syvennys kohonneeseen pullaan. Voitele pullien reunat munalla. Ripottele pullien pohjalle halutessasi paloiteltuja aprikooseja, persikoita tai rusinoita. Lusikoi täyte syvennyksiin.



Paista 225-asteessa uunin keskitasolla noin 10 minuuttia.


Vinkki: puolikkaasta annoksesta saa jo melkein kaksi pellillistä pullia.

perjantai 25. maaliskuuta 2016

Yrttimarinoitu karitsankare ja uunikasvikset

Pitkänperjantain iltaan olen suunnitellut karitsan kareen, joka on nopea paistaa ja uunikasvikset, jotka tein jo aamupäivästä. Banaanileivän voimalla kävimme saunassa ja nautimme mökkielämän hyvistä puolista – hiljaisuudesta, saunasta, maisemista verannan ulkopuolella ja verannalla istumisesta. Mutta saunan jälkeen on pieni touhuhetki. Lihat olivat lämpimässä keittiössä koko saunomisen ajan, joten ei muuta kuin paistinpannu kuumaksi ja lihat ruskistumaan. Paistoin kareisiin vähän väriä ja laitoin ne uunivuokaan kera halkileikatun valkosipulin. Sipuli pehmenee uunissa ja sitten kynsiä voi puristaa kareen päälle syödessä. Mittari lihaan ja lihat uuniin – helppoa. Sillä aikaa voi vähän vetää henkeä ja pukeutua – ja kattaa pöydän. Juurekset kannattaa lämmittää samalla, jos ne ovat päässeet jäähtymään.


Yrttimarinoitu karitsankare ja uunikasvikset kahdelle

noin 500 g karitsankaretta, kalvot ja ylimääräinen rasva poistettuna

suolaa ja pippuria myllystä

Yrttimarinadi:

5 rkl tuoretta minttua (hienonnettuna)

2 rkl lehtipersiljaa (hienonnettuna)

2 rkl tuoretta timjamia (hienonnettuna)

1 rkl tuoretta rosmariinia (hienonnettuna)

4 kpl valkosipulinkynttä (murskattuna tai pilkottuna)

3,5 dl rypsiöljyä

Sekoita marinadin ainekset keskenään. Laita marinadi pussiin kareen kanssa ja mausta yrttimarinadilla karitsankaretta 1–2 vrk:n ajan jääkaapissa.

Ota kare lämpiämään tunti ennen paistamista.

Paista kare voissa pannulla molemmin puolin ja mausta suolalla ja pippurilla. Laita se uunivuokaan ja nosta 180 asteiseen uuniin noin 15-20 minuutiksi. Paistoaika riippuu siitä, miten kypsää karetta haluat.

55 °C – 58 °C medium, 64 °C– +70 °C täysin kypsä

Ota uunista ja anna vetäytyä folioon peitettynä muutama minuutti (10 min).


Leikkaa kare luiden välistä kyljyksiksi. Tarjoile uunikasvisten kanssa.

Vinkki: Tee uunikasvikset ensin ja paista kare vasta viimeisenä.

Uunikasvikset

porkkanaa

punajuurta

lanttua

palsternakkaa

perunaa

paprikaa

sipulia

öljyä

suolaa, pippuria

yrttejä

Kuori kasvikset ja pilko ne uunivuokaan reiluina paloina. Kaada päälle öljyä ja mausta suolalla ja pippurilla sekä tuoreella timjamilla.


Käytin pääsiäisen yrttejä toistavaa Keiju-öljyä, missä on valkosipulia ja yrttejä. Näin uunijuureksissa on samoja makuja kuin karitsassa.

Paahda uunissa 200 asteessa noin tunnin. Tarjoa karitsan kanssa.

Rauhallista Pääsiäistä!




Maailman helpoin banaanileipä

Banaanileipiä on monenlaisia ja aina ei tiedä onko leipä tarkoitettu kakuksi vai leiväksi – se kun on makea, mutta ei aina välttämättä kovinkaan kakkumainen. Se mikä banaanileivässä on mukavaa, niin sen sisään saa muusattua ne ylikypsät ja tummuneet banaanit, mitä ei enää muuten viitsi syödä.

Tämä ohje on helppo – kuivat aineet ensin sekaisin ja kosteat lisätään. Ei vatkaamista eikä ylimääräistä säätämistä – ja aineet löytyvät helposti joka keittiöstä. Ja jos ei löydy ihan samaa, niin sävellä ja korvaa aine jollain vastaavalla – saat aina uudenmakuisen kakun.

Tästä annoksesta tulee taikinaa yhteen leipävuokaan. Kakku on kostea ja mehevä – älä paista sitä yli vaan kokeile tikulla kypsyyttä ja ota kakku jäähtymään ritilälle, jos se tuntuu kypsältä.

Ihania banaanisattumia - vähän liian kuumana leikattu, mutta ei voinut odottaa....
Banaanileipä

3 dl vehnäjauhoja

1 dl kaurahiutaleita

1,5 dl fariinisokeria tai ruokosokeria (tai osa sokeria ja osa siirappia)

vajaa 1 tl suolaa

1 tl soodaa

1 tl kanelia

1 dl piimää, kermaviiliä, ranskankermaa, smetanaa tai muuta hapankermaa

2 munaa

3 banaania

1 dl pullomargariinia tai voisulaa (100 g)

1 dl rusinoita

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää muut aineet, sekoita tasaiseksi taikinaksi. Banaani saa jäädä vähän paakkuiseksi, jos haluaa kakkuun banaanisattumia.

Kaada voideltuun ja korppujauhotettuun pitkulaiseen teflonleipävuokaan tai vähän voideltuun silikoniseen leipävuokaan.


Paista 175-asteisen uunin alatasolla noin tunti. Anna jäähtyä hetki vuokassa ja kaada jäähtymään ritilälle. Säilytä folioon käärittynä, jotta kosteus säilyy.


maanantai 21. maaliskuuta 2016

Karitsan paahtopaisti marokkolaiseen tapaan ja couscous

Viikonloppuna tuli tehtyä pääsiäisen ajan ensimmäiset lammasruoat. Ostin karitsan paahtopaistit, jotka marinoin ja paistoin valurautapannulla. Makumaailma oli marokkolaistyylinen ja lampaan kanssa tarjosin couscousia.

Tässä yksi idea pääsiäiseen. Itse valmistus on helppoa ja nopeaa, marinointi yön yli auttaa asiaa.



Karitsan paahtopaisti marokkolaiseen tapaan ja couscous
1 karitsan paahtopaisti per ruokailija

Yrttimarinointi lampaalle/karitsalle
2,5 dl rypsiöljyä
1 dl punaviinietikkaa
3-5 kpl kevätsipulia, paloina
5-6 kpl valkosipulinkynttä
6 rkl persiljaa silputtuna
3 rkl tuoretta oreganoa, silputtuna
3 rkl tuoretta rosmariinia, silputtuna
1 rkl suolaa
2 tl sokeria
1,5 tl mustapippuria

Sekoita marinadin ainekset keskenään vahvassa muovipussissa. Lisää lampaanlihat ja anna maustua viileässä seuraavaan päivään.

Paistamiseen voita tai öljyä (tai molempia)

Kastike:
noin 3 rkl tomaattipyreetä
1 appelsiinin mehu
1 tl kanelia
0,5 tl jeeraa
suolaa ja pippuria
muita mausteita kuten Afrikan heat, sis. chiliä

Lisäksi:
7-10 taatelia
3-5 kevätsipulinvarsia - esim. marinadissa olleet
0,5-1 paprika tai kaksi eri väristä paprikanpuolikasta
muutama kirsikkatomaatti


Ota lihat lämpimään tuntia ennen paistamista. Lämmitä voi tai öljy mielellään valurautaisessa pannussa ja paista nopeasti lihoihin pinnat kiinni eli paista lihat joka puolelta kuumassa öljyssä niin, että lihat ottavat hieman väriä.


Lisää pannuun puristettu appelsiinin mehu ja tomaattipyree sekä mausteet. Sekoita ja kiehauta.


Lisää pannuun kasvikset ja laita pannu uuniin - 200 astetta noin 15 minuuttia.

Tee sillä välin couscous pussin ohjeen mukaan. Ota lihat uunista ja anna levähtää vähän folion alla. Tarjoile couscousin kanssa. Koristele silputulla persiljalla tai korianterilla.

sunnuntai 20. maaliskuuta 2016

Kuvia ja tunnelmia Gastro ja Viininystävä -messuilta


Perjantain messupäivä oli kaunis ja aurinkoinen.

Ensimmäisenä valikoima uutuuksia kattaukseen:

Mielikuvitusta vaativa - munakuppi?

Ihanat pikkupannut, noin kämmenen kokoiset. Valurautaa.

Kesäjuhlien katseenvangitsija ja koriste.

Myös pippurimyllyissä oli tyyliä.

Kuuminta astiamuotia - vanhanajan emaliastiat,joissa jo uutena "kolhuja".

Kaunista "kivipestyä", himmeää hohdetta tarjoiluastioissa.

Erilaisia muotoja kiviastioissa ja pastellisia maavärejä.

Yksikin ruusu riittää koristamaan kattauksen.

Kuuminta muotia kattaukseen - himmeät "kivipestyt" kullan, pronssin tai hopean väriset ruokailuvälineet.

Ja rustiikkiset lautaset, epäsymmetriset ja epätasaisesti maalatut - maalaismaiset.

Himmeän kultaiset ruokailuvälineet ja puiset alustat



Myös laseissa toistuu maanläheiset värit
Myös toisesta ääripäästä löytyy vahvoja värejä.



Myös kivitavaran voi saada näyttämään kuin puusta vuollulta. Kaunista.

Juhlapöytään kristallit kullatuilla jaloilla ja kukkakoristeilla - lasit olivat aika painavat, mutta mahtavaa käsityötä.

Ideaa picknikille tai kesällä pihajuhliin
Ruokapuolella vanhoja tuttuja uudella tvistillä!
Myllyn Parhaan osastolla oli lihapiirakat saaneet paahtamisen jälkeen koristeeksi punajuurihummusta ja kapriksia.

Lihapiirakat aivan salonkikelpoisina alkupaloina.

Tai täytettyinä välipaloina.

Esittelyssä oli gluteenittomat kaurahiutaleet ja -leseet.

sekä niitä leivotut pestosämpylät ja oikealla porkkanasämpylät. Oikein maukasta!

Onnistuupa niillä gluteenittomat kaurakeksitkin.

Esittelyssä oli myös erilaiset kokojyvät, joista saa riisin tapaan salaatteja tai ruokaisia lisukkeita.

Tämä oli näppärä peli - ei tosin kotikäyttöön, mutta ravintoloille - kylmälevy, jolla sai tehtyä jäätelöä muuutamassa minuutissa.



Kakut puhukoot puolestaan - ihania luomuksia - ja huomaa hauska tapa leikata kakku vähän erilailla.

Pizzataikina lentää. Esittelyssä valmiit pizzataikinapallot, joista pääsee heti leipomaan pizzoja.

Kastikkeena oli tulisen makea chili-paprikahillo - kuin paholaisen hillo.

Päälle vain hieman kasviksia ja juusto - sitten uuniin.

Aivan suussa sulavaa - olipa hyvää pizzaa!

Voileipäkakun voi tehdä näinkin - kuin sushirullan. Näyte Arlan osastolta.

Tarjottimella vain pieni näyte messujen herkuista - erilaisia mousseja ja juustoja Arlan osastolta sekä kakkua ja täytettyä sämpylää Myllyn Paras-osastolta.
Seuraavaksi muutamia jäätelökuvia. Tänä vuonna messuilla oli useita jäätelönvalmistajia -pientuottajia ja isompia - tässä kuvia vain muutamasta. Mutta jäätelöt olivat todella runsaslukuisesti mukana messuilla.

Minettiltä maistoin vaaleanpunaista purukumia - nam!



Tämä oli ehkä minusta messujen maistuvin jäätelö - tulinen vadelma-chili & salmiakki - tulinen mutta samalla täysipainoinen maku - aivan mahtavaa.

Jäätelöt valmistetaan Espoossa, Kyseessä on pieni artesaanijäätelötehdas. Tuotteet ovat luomua, laktoosittomia ja osa jopa vegaanisia - kuten maistamani vadelma-chili & salmiakki.

Kymppimämmi maistatti uutta mämmijäätelöä ja viime pääsiäiseltä tuttuja suklaa ja vanilja mämmiä.

Tämä yllätti - Sallisen chilimarenki - alussa maistuu pehmeä makea marekin ja juuri kun luulet että siinä se oli, iskee jälkimakuna tulinen chili. 

Myssyfarmin kylmäpuristettu luomurypsiöljy maistuu pähkinäiselle ja täyteläiselle  - sitä voi käyttää ruuan valmistuksessa että myöskin "kastikkeena" maustamaan vaikka keitetyt perunat.

Myssyfarmi tuottaa myös muita luomutuotteita kuten herneitä eri muodossa. Kiinnostavin oli hernejauho, josta saa vaikka paistettua letut. Tätä kokeilen myöhemmin ja laitan blogiin reseptin.

Hernejauho edessä ja -rouhe takana.
Viinimessuilla sakeviinit olivat sieltä eksoottisemmasta päästä. 

Tastingissa maistoin italialaisia perhetilan viinejä.


Erilaiset pienpanimot olivat hyvin edustettuina messuilla.

Aitoa shampanjaa ei voita mikään - hmm...


Viinimessuilla tarjottiin perinteiseen tapaan juustoja ja muuta pikkusuolaista...

sekä kunnon nälkään mahtavaa turskaa ja ranskalaisia eli fish & chips.
ja kalan ja perunoiden päälle sai pirskotella aitoa mallasviinietikkaa - nam, nam....
Aivan mahtavat messut - tuli paljon uusia ideoita sekä kattaukseen että erilaiseen tapaan laittaa vanhoja tuttuja ruokia. Kokeiluun lähtee rypsiöljy ja hernejauhot - niistä juttua kun olen päässyt kokeilemaan niitä. Fish & chips innoittti jo heti lauantaina kauppaan ja kalatiskille. Jäätelöistä tuli ajatuksia ensi kesää varten - makuja voi keksiä vaikka mitä - vain mielikuvitus on rajana.
Katsotaan mitä muuta lähtee kokeiluun - varmaan ainakin chilimarenki :)