perjantai 15. heinäkuuta 2016

Suklaakakku mikrossa tuoreiden marjojen ja jäätelön kera

Torstaina käytiin hakemassa torilta tuoreita mansikoita ja vadelmia. Poimin myös pihasta litran mustikoita. Illalla kun ruuan jälkeen istuttiin ja katsottiin telkkaria, alkoi tehdä mieli makeaa. Mietin mitä herkkua loihtisin tuoreista marjoista, nyt kun niitä olisi tarjolla. Pirkalla oli helppo ja nopea suklaakakkuohje, joka valmistuu mikrossa vain 5 minuutissa. Tästä nopea apu herkkuhimoon. Ohje kahdelle.


Suklaakakku mikrossa

0,5 dl vehnäjauhoja

0,5 dl sokeria

2 rkl kaakaojauhetta (tummaa)

¼ tl leivinjauhetta

¼ tl vaniljasokeria

(1 kananmuna)

1 rkl maitoa

2 rkl öljyä

lisäksi: jäätelöä ja tuoreita marjoja

Valmistus alle 15 min

Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Lisää maito ja rasva. (Lisää tässä vaiheessa myös kananmuna). Sekoita tasaiseksi.

Jaa taikina kahteen mikronkestävään kahvikuppiin. Sivelin kuppeihin hieman pullorasvaa, vaikka ohjeessa sitä ei ollutkaan. Kuumenna kupit samaan aikaan mikroaaltouunissa (max. 800W) noin 2 minuuttia. Tarjoa esimerkiksi jäätelön ja marjojen kanssa.


Huom. Mikrojen tehot vaihtelevat, joten tarkkaile kakkuja kypsennyksen aikana. Vähennä tehoa tai kypsennysaikaa tarvittaessa. Ohje on testattu sekä kananmunalla että ilman kananmunaa. Kun reseptin valmistaa ilman kananmunaa, tulee lopputuloksesta hieman kosteampi ja mutakakkumainen, kun taas lisäämällä kananmunan tulee kakusta kuohkeampi ja muffinimainen.


Ruokalahjat mökkimatkalle

Monesti kun lähtee kesällä käymään tuttavien mökillä, haluaa viedä jotain kivaa tuliaiseksi, mutta jos ei varmasti tiedä mökki-isäntien makua tai tarvetta tavaroiden suhteen on ehkä varminta viedä mökille sellaisia tuliaisia, jotka eivät jää nurkkiin pyörimään vaan ovat iloksi ja hyödyksi – tällaisia ovat esim. syötävät tuliaiset, joita voi maistella kesäherkkuna ja jotka kuluvat käytössä eivätkä jää kuormittamaan isäntäväen mökkiä turhan kauan.

Tässä meidän ideamme, joita käytimme, kun kävimme tuttavien mökillä Orivedellä. Nämä lahjat ilahduttivat niin saajaa kuin antajaa, koska niitä oli kiva suunnitella ja toteuttaa. Kävimme kaupassa ostamassa kivan setin purkkeja ja pulloja, joista on iloa myös syksyn marjoja säilöessä.

Vastaavaa ideaa voi käyttää myös jouluna - vie lahjaksi ruokaa!


Lakritsilla maustettu mansikkahillo tai -marmeladi

Raparperiketsuppi


Minttu-raparperihillo/-marmeladi

Raparperimehu


maanantai 11. heinäkuuta 2016

Minttu-raparperihillo/-marmeladi

Jos raparperin varsia vielä löytyy niin kannattaa kokeilla myös vähän erikoisempaa yhdistelmää – raparperia ja minttua. Jos tuoretta minttua sekoittaa mansikkahilloon, siitä tulee maukas yhdistelmä, mutta harvemmin tulee mieleen laittaa minttua happameen raparperihilloon. Mutta minttu antaa kivan säväyksen ja mintulla maustettu raparperihillo/-marmeladi sopii hyvin esim. paistetun halloumijuuston kaveriksi ja grilliruuan pariksi. Kun teet hillon marmeladisokerilla, niin se ei ole liian makeaa.


Minttu-raparperihillo/-marmeladi

1 kg tuoretta raparperia

0,5 dl vettä

1 kanelitanko

1 pkt. hillo-marmeladisokeria

1 kourallinen tuoretta minttua silputtuna

Kuori ja leikkaa raparperinvarret noin 1 sentin paloiksi kasariin. Lisää vesi ja kuumenna höyryäväksi. Lisää kanelitanko sekaan.

Sekoita joukkoon hillo-marmeladisokeri ja keitä 10-15 minuuttia, kunnes raparperi on melkein soseutunut. Ota levyltä ja mausta silputulla mintulla. Anna hillokkeen jäähtyä hetken aikaa. Tölkitä lämpimänä puhtaisiin purkkeihin.

Tarjoa esimerkiksi grillatun halloumin ja mansikoiden kanssa.

sunnuntai 10. heinäkuuta 2016

Lakritsilla maustettu mansikkahillo tai -marmeladi

Viime kesänä Dansukker järjesti kilpailun, missä piti tuunata mansikkahillo. Minäkin kehittelin hillon ja kuvailin sen, mutta en muistanut lähettää sitä tarpeeksi ajoissa, joten luomukseni jäi osallistumatta kilpailuun. Siitä huolimatta tuli kokeiltua hyvää yhdistelmää – lakritsijuurta ja mansikoita, joista syntyi todella kiva laku-mansikkahillo. Sitä oli mukava levittää paahtoleivälle tai panna aamupuuron päälle. Koska myös blogiin jäi laittamatta resepti, niin korjaan nyt asian ja pistän reseptin muistiin. Kannattaa kokeilla – ja maustaa oman lakumakusi mukaan.



Laku-Mansikkahillo (sokerisempi, juoksevampi hillo)

2 kg perattuja mansikoita

1 kg hillosokeria

noin 10 tl lakritsijauhetta

(½ dl vettä)

Peratut marjat isoon kattilaan yhdessä lakritsijauhon kanssa ja kuumennetaan pienen vesitilkan kera, kunnes vesi höyrystyy (vesitilkkaa ei tarvita, jos marjat ovat pehmeitä ja mehustuvat itsestään). Sekoitetaan hillosokeri pienissä erissä mukaan ja annetaan sen sulaan. Kun hillo lähtee taas kiehumaan, keitetään hiljalleen noin 10-15 minuuttia. Annetaan jäähtyä puoli tuntia.

Tölkitetään puhtaisiin purnukoihin.




Laku-Mansikkamarmeladi (vähemmän sokeria, kiinteä, marmeladimainen hillo)

1 kg perattuja mansikoita

1 pkt hillo-marmeladisokeria (330 g)

noin 5 tl lakritsijauhetta

(½ dl vettä)

Peratut marjat kattilaan yhdessä lakritsijauhon kanssa ja kuumennetaan pienen vesitilkan kera, kunnes vesi höyrystyy (vesitilkkaa ei tarvita, jos marjat ovat pehmeitä ja mehustuvat itsestään). Sekoitetaan hillo-marmeladisokeri pienissä erissä mukaan ja annetaan sen sulaan. Kun hillo lähtee taas kiehumaan, keitetään hiljalleen noin 10-15 minuuttia. Annetaan jäähtyä puoli tuntia.

Tölkitetään puhtaisiin purnukoihin.



Tärkein vaihe tässä on antaa hillon keittämisen jälkeen levätä ainakin puolisen tuntia. Näin marjat sekoittuvat hilloon eivätkä nouse hillon päälle. Kun hillo jäähtyy purnukoihin, ovat marjat mukavasti sekaisin.

Vinkki: lakritsijauho kannattaa laittaa mukaan jo heti alussa tai se ei enää sekoitu kunnolla, jos olet lisännyt sokerin. Toinen vaihtoehto on lisätä lakujauho sokerin sekaan ja lisätä ne yhdessä. Kokeilemalla löydät oman makusi mukaisesti mansikan ja lakun tasapainon – älä laita liikaa ensimmäisellä kerralla, koska laku ei saa dominoida mansikan makua.


perjantai 8. heinäkuuta 2016

Mansikkainen Brita-torttu

Mansikka- tai raparperi-Brita on aina kuulunut meidän mökkikesään – varsinkin juhannuksen jälkiruokana. Maukas pohja, marjat ja marenki – aivan voittamaton yhdistelmä.

Saman voi tietysti tehdä myös torttumuotoon. Idean sain tähän torttu-Britaan Marttojen sivuilta, kun kahlasin etsien ideoita mansikoille. Ja Brita maistuu aivan yhtä hyvälle torttuna kuin kakkunakin.


Mansikkainen Brita-torttu

Pohja:
125 g pehmeätä rasvaa
1 dl sokeria (Siroa)
1 keltuainen
1 koko muna
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl kardemummaa
0,5 dl maitoa

Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää muna ja keltuainen vaahdon joukkoon. Sekoita kuivat aineet ensin keskenään ja lisää maidon kanssa taikinan joukkoon. Sekoita vain sen verran, että aineet tasoittuvat.

Taikina levitetään voideltuun piirakkavuokaan, myös irtopohjavuoka käy.



Päälle:
1 valkuainen
¾ dl sokeria (Siro tai 0,5 dl tomusokeria)

Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi. Sokeri lisätään joukkoon vähän kerrallaan.

Vinkki: Marenki kannattaa tehdä ensimmäiseksi kuivilla vispilöillä ja jatkaa sitten pohjan taikinaan.



Lisäksi:

3 dl marjoja
0,5 tl vaniljasokeria

Sekoita marjat ja vaniljasokeri marengin joukkoon. Seos annostellaan muutamaksi keoksi pohjan päälle ja levitetään esim. haarukalla.

Tai tuoreet, pienityt marjat voi laittaa ensin pohjan päälle ja marenki niiden päälle.

Koristelu: Mantelilastuja

Ripotellaan mantelilastut päälle. Paistetaan 175 asteessa alimmaisella ritilätasolla n. 35–40 minuuttia, uunista riippuen.

Kypsän jäähtyneen tortun päälle voi vielä kevyesti sihdata tomusokeria.


Helppo mysli-raparperileipä

Sadepäivä jo kolmatta päivää peräkkäin. Ulos ei oikein pääse tekemään mitään ja sisällä alkaa laiskottaa. Tänään olen lueskellut reseptejä ja hakenut inspiraatiota. Ajatuksena on ollut mitä tehdä eilen ostetuille mansikoille ja muutamille raparperinvarsille, jotta ovat odottaneet jo viikon ideoita. Tein raparperimuffineita pari päivää sitten ja nyt on aika kokeilla jotain suolaista. Kokeiluun lähtee vuokaleipä, jossa yhdistän leipomista odotelleet raparperit ja myslin, joka ei ollutkaan niin hyvää kuin mitä paketti antoi ymmärtää. Leipään voi aina upottaa tylsät myslit ja eri jauhojen loput.

Perusleipäpohjaan lisätty raparperi toi leipään kosteutta ja vaihdoin myös 1 dl jauhoja kaurajauhoihin. Muuten käytin hiivaleipäjauhoja. Leivän rakenne oli aivan upea – kiinteä, kostea, mutta huokoinen. Ei murustunut vaan pysyi hyvin koossa. Tästä tuli hyvä leipä, mutta koska leivässä ei ole makeutta niin raparperi vaatii päälle jotain mukavaa, makeaa juustoa, jotta se ei ole liian hapan. Me laitoimme maustettua tuorejuustoa – se korosti leivän pehmeyttä ja poisti raparperista liian hapon.


Helppo mysli-raparperileipä

25 g hiivaa/1 ps kuivahiivaa

1 rkl öljyä

2,5 dl vettä

2 dl raparperin paloja (aika pieninä paloina)

1 tl suolaa

1 dl mysliä

noin 5-6 dl vehnäjauhoja tai hiivaleipäjauhoja

vuoan voiteluun; öljyä

Lämmitä öljy-vesiseos kädenlämpöiseksi. Lisää murennettu hiiva ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Sekoita nesteeseen noin puolet jauhoista, suola, raparperinpalat sekä mysli. Jos käytät kuivahiivaa, lisää se ensimmäisen jauhoerän kanssa taikinaan. Lisää loput jauhot ja tarkista jauhojen määrä. Taikina saa jäädä pehmeäksi, koska sitä ei vaivata vaan vain kaadetaan vuokaan kohoamaan.

Laita taikina pitkään, noin 1,5 litran vetoiseen, voideltuun vuokaan. Kohota leipä liinalla peitettynä kaksinkertaiseksi. Paista leipää 200 asteessa noin 35-40 minuuttia keskitasolla. Anna leivän vetäytyä vuoassa liinan alla noin 10 minuuttia ennen kumoamista.

Tarjoa leipä tuorejuuston kanssa.

Vinkki: jos haluat että raparperinpalat näkyvät ja maistuvat leivässä, tee ohjeen mukaan. Mutta jos haluat että raparperi on muusina taikinassa niin kuumenna raparperinpalat osan veden kanssa mikrossa (noin 3-5 min.), jotta ne menevät muusiksi. Lisää loput vedet ja jatka ohjeen mukaan.