tiistai 26. syyskuuta 2017

Omenapiirakoiden aikaan

Meidän mökin pikkuiset omenapuut (lue: omenapensaat) ovat tehneet heiveröisiin oksiinsa taas todella runsaan sadon. Pitkät oksahiipat roikkuvat melkein maahan ja omenoita roikkuu nippu joka oksan päässä. Vaikka olemme yrittäneet leikata tätä moneen kertaan pupun syömää puuta, niin puu siitä ei tule vaan puska. Mutta tuottoisa puska joka jaksaa tehdä siistejä ja kauniita omenoita joka syksy, vaikka hoito nyt on ollut vähän mitä sattuu…. Paljon ei ole lannoiteltu eikä aina edes rikkaruohoja kitketty, mutta sitkeästi puut vain jaksavat. Niillä on valoisa ja syvältä koskea paikka, joten ne viihtyvät.

Kuivasin taas osan sadosta Bengtille makean nälkään pikku napostelupaloiksi. Tänä vuonna ostin pikkuisen kuivurin, jolla olen kuivannut omenarenkaita ja laittanut ne lasipurkkiin vaniljatangon kanssa. Näin vaniljasta tarttuu mieto vaniljanmaku omenoihin, kun ne odottavat syöjää purkissa.
Ohjeita kuinka kuivata sato löytyy täältä.Ajattelin kokeilla uusia omenareseptejä, mutta kun eilen leivoin omenapiirakan niin kaivoin esille vanhan kuohkean ja kakkumaisen reseptini, jonka kehitin pari vuotta sitten. Ajatuksena oli silloin löytää sama suutuntuma ja makumaailma kuin vanhassa reseptissäni, jonka olen hukannut, oli. Kunhan joskus löydän sen, niin pääsen taas tekemään vanhaa lempipiirakkaani. Mutta tämä on hyvä korvike – pehmeä ja kanelinen. Erikoista siinä on hillo ja rahka, jotka vähän makeuttavat ja tukevoittavat piirakkaa. Se ei ole höttöä vaan kunnon kakkumainen piirakka.


Resepti löytyy täältä: kuohkea-omenapiirakka-syksyn-omenista

Kuivakakun jo teinkin ensimmäisistä omenoista, mutta vielä on ajatuksena tehdä juustokakku, jossa on omenaa… nam. Laitan tänne ohjetta, kun saan sen aikaiseksi.

Jos mietit mitä muuta omenasadosta kannattaa tehdä niin muista hyvät hillot! Tein jo aronioista ja omenista hilloa kellariin odottamaan talvea. Kellarista ne pääsevät puuron päälle ja paahtoleivälle. Aronia on maukas ja terveellinen marja, mutta vähän tuhdin makuinen, joten omena pehmentää sitä mukavasti. Kannattaa kokeilla. Reseptin löydät täältä.


Jos haluat tietää mitä muuta omenasta voi tehdä, kuten omenapannukakkua, possua ja omenaa uunissa, sipulichutneytä omenoilla tai muita omenareseptejä, niin kirjoita ylhäällä blogin oikeassa reunassa olevaan hakukenttään OMENA ja saat kasan herkkuja, joita olen tehnyt vuosien varrella.

Maistuvaa omenaista syksyä kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti