tiistai 29. huhtikuuta 2014

Wanhan hyvänajan Wappumunkit

Lapsuudessani äiti leipoi munkkeja usein. Meillä munkit eivät kuuluneet erityisesti vappuun vaan niitä oli tarjolla viikoittain. Äiti oli kova leipuri ja kahvin kanssa piti olla aina sekä munkkeja että wienereitä. Sen lisäksi oli tietysti pikkuleipiä ja kuivakakkua – usein myös täytekakkua. Jos tänä kuulostaa hyvältä lapsuudelta, niin ajatelkaa millaisen ruokakulttuuriperinnön minä sain kotoa! Aina oli makeaa tarjolla ja sillä sai täyttää vatsansa, kun ruoka ei kelvannut. Samaa perinnettä tuppaan vielä itsekin tuomaan liian usealla leipomuksella, mutta jos ei ole ”sen seitsemää sorttia” tarjolla niin emäntä on ollut laiskalla tuulella…

Nykyään leivon munkkeja melkein pelkästään vappuna. Liian sokerisia ja liian rasvaisia herkkuja, joita on pakko varoa tai kurvit kasvavat. Joskus on kiva kokeilla uusia reseptejä ja esim. rahkamunkit ovat aivan namia. Mutta nyt halusin tehdä perinteisiä sokeroituja munkkirinkeleitä á la äitini ja lähes yhtä perinteisiä omenahillomunkkeja.



Wanhanajan Wappuherkut

5 dl maitoa (punaista)
1 palaa hiivaa
2 muna
1 dl sokeria
1 tl suolaa
1 dl margariinia (pullosta tai sulatettuna)
2-3 tl kardemummaa
15 dl vehnäjauhoja

paistamiseen
rypsi-/rapsiöljyä

pinnalle
siro hienoa sokeria


Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon (37 asteiseen). Lisää sokeri, suola, kardemumma ja munat. Sekoita. Lisää puolet jauhoista vatkaten, loput kädellä alustaen, lisää rasva lopussa. Taikinan tulee olla pehmeää, niin se alkaa irtoilla kulhon reunoista, mutta tarttuu vielä vähän sormiin. Älä laita liikaa jauhoja vaan jätä mieluummin pehmeäksi kuin kovaksi.

Nostata liina alla kaksinkertaiseksi, noin puoli tuntia.


Kumoa taikina leivinpöydälle ja leivo munkkeja tai rinkeleitä. Munkit, joihin tulee hillo sisään leivotaan kuten pikkupullat – pieninä palloina. Jos haluat rinkeleitä, niin ota pallo ja työnnä etusormi pallon läpi ja huljuttele etusormi ja peukku -otteella sormia reiässä, kunnes rinkeli on tarpeeksi suuri.

Kohota hyvin ja paista öljyssä kauniin ruskeiksi. Öljyn lämpötilan tulee olla noin 180 astetta. Käytä mittaria tai kokeile pienellä palalla taikinaa (jätä kokeilutaikinan pala leivonnan yhteydessä). Kun taikina alkaa heti kuplia öljyn pinnalla sekä ruskettuu nopeasti, on öljy sopivan kuumaa.

Varo kuumia öljyroiskeita! Laske munkit varovasti öljyyn – älä pudota liian korkealta, niin ei synny roiskeita.

Nosta reikäkauhalla tai muulla harvapiikkisellä työkalulla munkit valumaan talouspaperin päälle ja sokeroi lämpiminä. Työnnä pallomunkkeihin hillo pursottimella, jossa on isohko suutin.





Jos pakastat, älä sokeroi vielä, vaan vasta sitten kun laitat munkit tarjolle. Hillon voi työntää sisälle ennen pakastusta, jos haluat.


Vinkki; Jos käytät kuivahiivaa niin muista että se pitää sekoittaa pieneen jauhomäärään ennen nesteeseen lisäämistä.


Vinkki 2; Jos simanteon yhteydessä sinulle jäi tuorehiivapala, josta on rusinan kokoinen kulma tai kaksi viety
simaan, niin tee munkkitaikina 4 dl mukaan ja vähennä jauhot 12 dl sekä käytä muut aineet hieman vajaamittaisina. Munia saa olla 2 kpl myös 4 dl taikinaan.



4 kommenttia:

  1. Ihania munkkeja ja hyvä ohje! Hauskaa Vappua!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin oli, nams...!
      Hyvä perusohje ilman mitään kikka kolmosia. Tykkään!
      Hauskaa Vappua, Anna!

      Poista
  2. Lämmin kiitos että "järvikunta" sai herkutella!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kestä kiittää - teille on mukava leipoa jotain hyvää kokouksen tueksi :)

      Poista