Fetatäytteiset lammaspyörykät uunissa
500 g karitsan tai lampaan jauhelihaa
2 munaa
2 valkosipulinkynttä (hienonnettuna)
1 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria
muutama timjamin oksa silputtuna
sisälle: fetakuutioita
käsiin: öljyä
Lämmitä uuni 225-asteiseksi.
Tee taikina sekoittamalla kaikki aiheet kulhossa tasaiseksi massaksi. Öljyä kädet ja muotoile massasta munan kokoisia lammaspyöryköitä ja paina jokaisen sisälle fetakuutio.
Lado ne leivinpaperin päälle uunipannulle ja paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.
Bataattiranskalaiset
2 bataattia
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria
1 rkl maissitärkkelystä (esimerkiksi Maizena)
3 rkl oliiviöljyä
lisäksi: 2 litran uudelleensuljettava pakastuspussi (esimerkiksi Minigrip) tai iso kulho
Kuori bataatit ja leikkaa ranskalaisia muistuttaviksi tikuiksi.
Mittaa pussiin suola, pippuri ja maissitärkkelys. Lisää bataattitikut, sulje ja ravistele sekaisin. Lisää pussiin öljy ja ravista vielä sekaisin. Voit sekoittaa mausteet ja öljyn bataatteihin myös isossa kulhossa.
Kaada bataattitikut leivinpaperilla vuoratulle pellille. Asettele ne mahdollisimman vähän päällekkäin. Paista 10 minuuttia 225 asteessa, ota ulos uunista, kääntele lastalla ja jatka paistoa vielä 10 minuuttia. Ranskalaiset ovat valmiita, kun ne ovat ruskistuneet vähän.
Ohje Soppa 365.
Palsternakkapyree
500 g palsternakkaa
5 dl vettä
1 dl kermaa, ruokakermaa tai kasvirasvasekoitetta
½ tl suolaa
¼ tl rouhittua mustapippuria
Kuori palsternakat ja pilko pieniksi paloiksi. Keitä suolattomassa vedessä kypsäksi eli 15-20 minuuttia.
Kaada keitinvesi pois, mutta säästä siitä osa. Soseuta palsternakat perunasurvimella tai sähkövatkaimella. Lisää kerma tai kasvirasvasekoite ja tarvittaessa hiukan (1/2 - 1 dl) keitinlientä. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Höyrytetyt porkkanat
500 g erivärisiä porkkanoita
vettä keittämiseen
voita ja suolaa
Kuori porkkanat ja pilko sopiviksi suikaleiksi. Laita kattilaan ja kaada pohjalle vähän vettä. Höyrystä niitä, kunnes ne ovat kypsiä, mutta vielä napakoita. Keittoaika riippuu palojen paksuudesta, mutta noin 10 minuutin molemmin puolin. Älä keitä läpikypsiksi.
Kaada vesi pois, kun ne ovat riittävän kypsiä ja lisää voi ja mausta suolalla.
Kokoa annos: lammaspyöryköitä, bataattiranskalaisia, porkkanoita ja palsternakkapyreetä.
Ja sitten toinen versio, jossa on korppujauhoja ja joka paistetaan pannulla.
Fetatäytteiset lammaspyörykät pannulla paistettuna
500 g jauhettua karitsan tai lampaanlihaa
0,5 dl korppujauhoja
1 dl kermaa
1 muna
1 punasipuli, hienonnettuna
4-5 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
1 rkl hienonnettua rosmariinia
1 rkl hienonnettua minttua
1 rkl hienonnettua persiljaa
lisäksi: fetaa pyörykän sisään
käsiin: öljyä
Sekoita korppujauhot kermaan, lisää muna ja jauheliha. Hienonna persilja, minttu, rosmariini ja molemmat sipulit. Lisää taikinaan ja mausta. Sekoita tasaiseksi. Anna levätä jääkaapissa sen aikaa, kun teet tsatsikin.
Muotoile taikinasta öljyisin käsin pyöryköitä, joiden sisään painat fetapalan.
Paista pyörykät pannulla n. 10 minuuttia käännellen ja ravistelleen pannua.
Tsatziki
puolikas kurkku
½ tl suolaa
1 - 2 valkosipulin kynttä
2 dl kermaviiliä tai turkkilaista jogurttia
1 tl sokeria
mustapippuria myllystä
tuoretta minttua, silputtuna
Kuori ja raasta kurkku. Laita se siivilään ja sekoita joukkoon suola. Anna ylimääräisen nesteen valua pois.
Kuori valkosipuli ja purista se kulhoon. Yhdistä kaikki muut ainekset kulhossa. Lisää lopuksi tuore, hienonnettu minttu. Laita kylmään odottamaan muun ruoan valmistumista.
Porkkana-inkivääripyree
500 g porkkanoita
vettä ja suolaa
1 tl ruskeaa sokeria tai hunajaa
pieni pala tuoretta inkivääriä hienoksi raastettuna
Kuori porkkanat ja paloittele ne. Keitä kypsiksi vähässä vedessä, mausta vesi suolalla.
Survo porkkanat sauvasekoittimella pyreeksi, mausta inkivääriraasteella ja sokerilla/hunajalla. Lisää keitinvettä, jos tarvetta.
Vinkki: Pääsiäisen kunniaksi keitin sinisiä Blue Kongo perunoita antamaan väriä annokseen.
Kokoa annos: Karitsapyöryköitä, tsatsikia, porkkana-inkivääripyreetä ja sinisiä perunoita.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti