perjantai 20. kesäkuuta 2014

Juhannusaattona kevyesti ahvenia ja salaattia

Kaikesta kylmyyden ja sateen uhkailusta huolimatta istun laiturinnokassa auringonpaisteessa ja päivitän blogiani. Tuuli käy kylmänä pohjoisesta, mutta auringossa lämmintä on ihan kivasti – noin 14 astetta, joka ei ole niin vähän kuin miltä se kuulostaa.

Ruokasuunnitelmat menivät vähän uusiksi, kun saimme kutsun naapuriin juhannusaattoa viettämään. Syömme siis kaksistaan alkupalat ja ahvenet myöhäiseksi lounaaksi ja sitten illalla grillataan naapurissa. Vien salaatin ja raparperi-kookoskakun tuliaiseksi. Eilen Alkossa sain ajatuksen Fresitasta - sehän sopii hyvin salaatin kaveriksi, koska maistuu mansikalle, kuten halloumi-salaatti. Alkupalojen kera nappasimme pikkuiset oluset ja säästetään Fresita salaatin kera naapuriin.


Juhannusaatto

Alkupala
Olut & silli saaristolaisleivällä

Alkuruoka
Mansikka-meloni-halloumisalaatti & mansikka-skumppa

Pääruoka
Paistettuja ahvenia
Perunamuusi
Kermaviilikastike

Jälkiruoka
Raparperi-kookoskakku
Vaniljakastike

Tässä juhannusaaton reseptit:

alkupalat: saaristolaisleipää ja silliä maun mukaan



Leikkaa leipä sopiviin sormipaloihin ja asettele sillit päälle. Hyvää oluen kanssa ja sopiva hiukopala muuta ruokaa odotellessa,

Mansikka-meloni-halloumisalaatti
6-8 hengelle

2 pussia valmista salaattisekoitusta
½ vesimelonia
½ hunajamelonia
1 rasia (500 g) mansikoita
2 pkt (250 g) halloumijuustoa
loraus öljyä paistamiseen

Kastike

6 rkl ekstra neitsytoliiviöljyä
3 rkl valkoista balsamiviinietikkaan.
5-6 rkl vahvaa minttua
hienonnettuna mustapippuria

Asettele salaatit tarjoilulautaselle. Kuori, poista siemenet ja paloittele melonit paloiksi.

Puhdista ja lohko mansikat.

Viipaloi halloumi.
Paista halloumit grillissä tai pannulla kauniin ruskeiksi.

Sekoita sauvasekoittimella kastikeainekset keskenään.


Lisää melonit ja juustot vadille. Koristele mansikoilla. Kaada kastike salaatille.










Paistetut ahvenet


ahvenia
voita paistamiseen
suolaa, valkopippuria
tilliä


Paista ahvenet voissa vaikka muurikalla, suolaa ja pippuroi paiston jälkeen.





Valmista mikrossa perunamuusi. Mausta suolalla, pippurilla ja nokareella voita.

Lisää annokseen kermaviilikastike, esim. valmis Arlan kastike kalalle.










Raparperi-kookoskakku


200 g voita tai margariinia
2 dl sokeria
3 munaa
1 dl kookoshiutaleita
1 dl perunajauhoja
2 dl vehnäjauhoja (+ 1 tl leivinjauhe)
3 tl vaniljasokeria
½ dl kermaa tai maitoa
3-4 dl raparperinpaloja

Pinnalle: kookoshiutaleita

Vatkaa rasva ja sokeri kuohkeaksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita kuivat aineet ja lisää taikinaan. Lisää lopuksi maito/kerma.


Kaada puolet taikinasta vuokaan ja levitä päälle raparperinpalat. Kaada niiden päälle loput taikinasta. Ripottele kakunpinnalle kookoshiutaleita.

Kypsennä 175 asteessa noin 45 min.














Tarkempi ohje valmistukseen löytyy täältä samoin alla olevan vaniljakastikkeen ohje.
 

Helppo vaniljakastike /4 hengelle

4 dl maitoa
1 kananmuna
1 rkl perunajauhoja
3 rkl sokeria
2-3 tl vaniljasokeria


Vatkaa kylmä maito, muna ja perunajauhot kattilassa niin, että munan rakenne rikkoutuu täysin.

Kuumenna seosta koko ajan hämmentäen kunnes seos sakenee ja pulpahtaa kerran. Älä anna kiehua!

Siirrä kattila kylmään veteen, lisää sokeri. Hämmennä silloin tällöin, kunnes kastike jäähtyy niin, ettei enää polta kättä. Lisää vaniljasokeri.

Tarjoile raparperipiirakan kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti