perjantai 8. heinäkuuta 2016

Helppo mysli-raparperileipä

Sadepäivä jo kolmatta päivää peräkkäin. Ulos ei oikein pääse tekemään mitään ja sisällä alkaa laiskottaa. Tänään olen lueskellut reseptejä ja hakenut inspiraatiota. Ajatuksena on ollut mitä tehdä eilen ostetuille mansikoille ja muutamille raparperinvarsille, jotta ovat odottaneet jo viikon ideoita. Tein raparperimuffineita pari päivää sitten ja nyt on aika kokeilla jotain suolaista. Kokeiluun lähtee vuokaleipä, jossa yhdistän leipomista odotelleet raparperit ja myslin, joka ei ollutkaan niin hyvää kuin mitä paketti antoi ymmärtää. Leipään voi aina upottaa tylsät myslit ja eri jauhojen loput.

Perusleipäpohjaan lisätty raparperi toi leipään kosteutta ja vaihdoin myös 1 dl jauhoja kaurajauhoihin. Muuten käytin hiivaleipäjauhoja. Leivän rakenne oli aivan upea – kiinteä, kostea, mutta huokoinen. Ei murustunut vaan pysyi hyvin koossa. Tästä tuli hyvä leipä, mutta koska leivässä ei ole makeutta niin raparperi vaatii päälle jotain mukavaa, makeaa juustoa, jotta se ei ole liian hapan. Me laitoimme maustettua tuorejuustoa – se korosti leivän pehmeyttä ja poisti raparperista liian hapon.


Helppo mysli-raparperileipä

25 g hiivaa/1 ps kuivahiivaa

1 rkl öljyä

2,5 dl vettä

2 dl raparperin paloja (aika pieninä paloina)

1 tl suolaa

1 dl mysliä

noin 5-6 dl vehnäjauhoja tai hiivaleipäjauhoja

vuoan voiteluun; öljyä

Lämmitä öljy-vesiseos kädenlämpöiseksi. Lisää murennettu hiiva ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Sekoita nesteeseen noin puolet jauhoista, suola, raparperinpalat sekä mysli. Jos käytät kuivahiivaa, lisää se ensimmäisen jauhoerän kanssa taikinaan. Lisää loput jauhot ja tarkista jauhojen määrä. Taikina saa jäädä pehmeäksi, koska sitä ei vaivata vaan vain kaadetaan vuokaan kohoamaan.

Laita taikina pitkään, noin 1,5 litran vetoiseen, voideltuun vuokaan. Kohota leipä liinalla peitettynä kaksinkertaiseksi. Paista leipää 200 asteessa noin 35-40 minuuttia keskitasolla. Anna leivän vetäytyä vuoassa liinan alla noin 10 minuuttia ennen kumoamista.

Tarjoa leipä tuorejuuston kanssa.

Vinkki: jos haluat että raparperinpalat näkyvät ja maistuvat leivässä, tee ohjeen mukaan. Mutta jos haluat että raparperi on muusina taikinassa niin kuumenna raparperinpalat osan veden kanssa mikrossa (noin 3-5 min.), jotta ne menevät muusiksi. Lisää loput vedet ja jatka ohjeen mukaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti