Silakka ja silli ovat saman kalan eri muodot - silli kasvaa kylmissä vesissä Pohjois-Atlantissa ja kasvaa suuremmaksi kuin kotoinen silakka ja rasvaisemmaksi. Mutta näyttää ja maistuu samalla kuin meidän tuttu silakkamme. Näin kertoi kalakauppias... Joulun jälkeen tiedän miltä tuore silli maistuu.
Limettiset sillifileet (tai silakat)
3 kpl limettiä
2 dl vettä
1 dl väkiviinaetikkaa
1 dl sokeria
1 tl maustepippuria (kokonaisia)
500 g silakkafileitä
1 rkl merisuolaa
10 kpl kaffirlimetinlehteä
Koristeluun: 1 kpl limettiä
Raasta hyvin pestystä limetistä noin 2 tl kuorta. Purista limettien mehu. Mittaa vesi, etikka, sokeri, limettien mehu ja kuoriraaste sekä maustepippurit kattilaan. Kiehauta ja anna jäähtyä jääkaappikylmäksi.
Poista sillifileistä nahka työntämällä sormella selkäruodin molemmin puolin ja vetämällä nahan pois, (Jos käytät silakoita, poista silakoista selkäevät saksilla ja poista halutessa nahka samaan tapaan.) Aseta fileet leikkuulaudalle lihapuoli ylöspäin. Mausta fileet suolalla ja kääri ne rullalle. Nosta silakkarullat kerroksittain kaffirlimetinlehtien kanssa pieneen vuokaan tai purkkiin.
Kaada limettiliemi kalarullien päälle. Anna maustua jääkaapissa vähintään vuorokausi. Tarjoa maustesilakat joulupöydän alkupalana.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti