maanantai 5. helmikuuta 2018

Runebergin kakku

Neljä vuotta sitten tein Runebergin tortut kakun muotoon, mutta vaikka taikina oli ihan hyvä ja maistui perinteiselle Runebergin tortulle, niin kakun ulkoasu jäi kaivelemaan  mieltä. Monta kertaa on pitänyt ottaa ja tehdä kakku uusiksi, mutta jotenkin näitä leipomuksia on niin paljon, että uusinta on jäänyt. Nyt tartuin ulkoasuhaasteeseen, kun leivoin perinteisen Frederikan tortun uudelleen kakun muotoon. Viime kerrasta opin pari niksiä: 1. tasoita kakun pinta, 2. laita hillo kuoppaan keskelle, 3. älä koristele kuumana tai tomusokerikuorrute sulaa.

Tässä siis kauniimpi versio kakusta.


Runebergin kakku
200 g voita
1/2 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
2 isoa munaa
1 dl kuohukermaa
3 dl vehnäjauhoja
1/2 dl mantelijauhoa
3/4 dl mantelirouhetta
1 1/2 dl (70 g) piparin muruja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 1/2 tl kardemummaa
karvasmanteliöljyä maun mukaan

Päälle
0,5 dl vadelmahilloa/-marmeladia

Punssi-sokerivesi
1 dl vettä
1 rkl sokeria
1-2 rkl alkoholia (punssi, rommi, konjakki)

Koristeluun
n. 1 rkl vadelmahilloa/-marmeladia
0,5 dl tomusokeria
vajaa 1 tl kylmää vettä

Vaahdota voi ja sokerit. Lisää munat yksitellen. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita ne taikinaan kerman kanssa vuorotellen.

Annostele taikina 20 cm irtopohjavuokaan, joka on voideltu ja korppujauhotettu.

Tee taikinan keskelle syvennys ja täytä vadelmahillolla. Paista 175 asteessa n. 45 min.

Anna kakun olla vuoassa. Kiehauta vettä ja sokeria, mausta liemi alkoholilla (punssi, rommi, konjakki). Levitä lientä kuumalle kakulle lusikalla. Jäähdytä!

Lisää jäähtyneeseen Runebergin kakkuun vielä kiiltävä hillosilmä vajonneeseen hillokohtaan.

Sekoita tomusokerista ja vedestä notkea kuorrutus ja laita se muovipussiin. Pursota nurkkaan leikatusta reiästä kierros hillosilmän ympäri.

Vinkki: voit myös käyttää valmista kaupan kuorrutusta.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti