Parsarisotto, 2-3 hengelle
tilkka öljyä
1 sipuli
1,5 dl risottoriisiä, esim. arborio-riisi
1,5 dl valkoviiniä (tai omenamehua + 0,5 rkl valkoviinietikkaa)
2,5 dl vettä
0,5-1 yrtti- tai kasvisliemikuutio
2 kourallista parmesaaniraastetta (n. 100 g)
rouhittua mustapippuria (ja suolaa) myllystä
0,5 pakettia tuoreita parsoja, kuorittuna
0,5 dl persiljaa silppuna
Kuori ja hienonna sipuli.
Kiehauta vesi ja liemikuutio kattilassa. Pidä liemi kuumana risoton valmistamisen ajan.
Katkaise noin 2 cm parsojen vartta tyvestä. Kuori parsojen varret lähelle nuppua. Pilko varret noin 4 cm paloiksi. Säästä nuput.
Kuumenna öljy isossa kattilassa tai paistokasarissa. Lisää riisi ja sipulit. Kuullota 5 min.
Lisää joukkoon viini. Kun neste on imeytynyt riisiin, jatka kasvisliemen lisäystä pienissä erissä, 1 dl kerrallaan, välillä sekoitellen. Anna nesteen imeytyä riisiin ennen uutta lisäystä. Kypsä risotto on kosteaa ja mehevää, mutta riiseissä on vielä purutuntumaa. Keittoaika on noin 20 minuuttia.
Lisää parsojen varsipalat puolivälissä kypsymään risoton joukkoon.
Kypsennä nuput mikrossa kiehuvassa vesitilkassa – n. 2 min.
Raasta parmesaanijuustoa ja lisää valmiiseen risottoon pari kourallista parmesaania (noin puolet parmesaanipalasta raastettuna).
Mausta vielä mustapippurilla, persiljalla ja tarvittaessa suolalla (tarkista suolan tarve).
Ripota annosten päälle koristeeksi parmesaaniraastetta tai -lastuja. Koristele parsan nupuilla ja tuoreella persiljalla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti