Tänään Iskmon vaellusreitillä oli talkoot – poltimme reitiltä raivattuja risukkoja, ja otimme myös retkieväät mukaan. Tarjolla oli kaikille talkoolaisille makkaraa ja kahvia. Otin rahkapiirakat mukaan kahvin kanssa jälkiruokana tarjottavaksi. Pullat lähtivät mukaan aivan kuumina, suoraa uunista. Ja täytyy sanoa, että ulkona, pienen puuhastelun jälkeen rahkapullat maistuivat oikein erinomaisilta.
Perinteiset rahkapullat pääsiäisen kahvipöytään
pullat:
5 dl maitoa
50 g tuorehiivaa tai 2 ps kuivahiivaa
1 kananmuna
1 rkl kardemummaa
1 tl suolaa
1-2 dl sokeria
n. 14 dl vehnäjauhoja
150 g leivontamargariinia
täyte:
2 tlk (250 g) maitorahkaa
2 kananmuna
1 dl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
1 sitruunan raastettu kuori
1 sitruunan mehu
aprikooseja, persikoita tai rusinoita
voiteluun: kananmunaa
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva maitoon ja sekoita muna joukkoon. (Jos käytät kuivahiivaa, katso ohje pakkauksesta.) Lisää kardemumma, suola ja sokeri. Lisää jauhoja vähitellen ja vaivaa taikina hyvin. Lisää alustamisen loppuvaiheessa pehmeä rasva. Alusta taikinaa, kunnes se irtoaa kädestä ja kulhon reunoista. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa lähes kaksinkertaiseksi.
Leivo 18 pikkupullaa ja jaa ne kahdelle pellille. Kohota pullat liinan alla. (tai jos haluat vähän pienempiä rahkapullia, tee 24 pullaa ja jaa ne kolmelle pellille).
Sekoita täytteen aineet keskenään. Jos käytä aprikooseja tai persikoita, valuta ja pilko ne sopiviksi paloiksi.
Paina tasapohjaisella lasilla syvennys kohonneeseen pullaan. Voitele pullien reunat munalla. Ripottele pullien pohjalle halutessasi paloiteltuja aprikooseja, persikoita tai rusinoita. Lusikoi täyte syvennyksiin.
Paista 225-asteessa uunin keskitasolla noin 10 minuuttia.
Vinkki: puolikkaasta annoksesta saa jo melkein kaksi pellillistä pullia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti