lauantai 26. maaliskuuta 2016

Kevään ensimmäinen parsarisotto

Kevät on ihanaa parsa-aikaa. Voisin syödä parsaa, vaikka missä muodossa – keitettynä, haudutettuna, grillattuna, uunissa – tai sitten laitettuna ruokaan kuten risottoon. Vihreä, kaunis parsa on hyvää rapsakkana, joten älä keitä sitä liikaa vaan lisää varret puolivälissä mukaan ja jätä nuput koristelua varten. Nuput voi kiehauttaa mikrossa laittamalla ne pieneen astiaan, johon kaataa kiehuvaa vettä ja panemalla 2 minuutiksi täydelle teholle mikroon. Huuhtele kylmällä vedellä ja nuput ovat valmiit risoton päälle.


Parsarisotto, 2-3 hengelle

tilkka öljyä

1 sipuli

1,5 dl risottoriisiä, esim. arborio-riisi

1,5 dl valkoviiniä (tai omenamehua + 0,5 rkl valkoviinietikkaa)

2,5 dl vettä

0,5-1 yrtti- tai kasvisliemikuutio

2 kourallista parmesaaniraastetta (n. 100 g)

rouhittua mustapippuria (ja suolaa) myllystä

0,5 pakettia tuoreita parsoja, kuorittuna

0,5 dl persiljaa silppuna

Kuori ja hienonna sipuli.

Kiehauta vesi ja liemikuutio kattilassa. Pidä liemi kuumana risoton valmistamisen ajan.

Katkaise noin 2 cm parsojen vartta tyvestä. Kuori parsojen varret lähelle nuppua. Pilko varret noin 4 cm paloiksi. Säästä nuput.

Kuumenna öljy isossa kattilassa tai paistokasarissa. Lisää riisi ja sipulit. Kuullota 5 min.

Lisää joukkoon viini. Kun neste on imeytynyt riisiin, jatka kasvisliemen lisäystä pienissä erissä, 1 dl kerrallaan, välillä sekoitellen. Anna nesteen imeytyä riisiin ennen uutta lisäystä. Kypsä risotto on kosteaa ja mehevää, mutta riiseissä on vielä purutuntumaa. Keittoaika on noin 20 minuuttia.

Lisää parsojen varsipalat puolivälissä kypsymään risoton joukkoon.

Kypsennä nuput mikrossa kiehuvassa vesitilkassa – n. 2 min.

Raasta parmesaanijuustoa ja lisää valmiiseen risottoon pari kourallista parmesaania (noin puolet parmesaanipalasta raastettuna).

Mausta vielä mustapippurilla, persiljalla ja tarvittaessa suolalla (tarkista suolan tarve).

Ripota annosten päälle koristeeksi parmesaaniraastetta tai -lastuja. Koristele parsan nupuilla ja tuoreella persiljalla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti