perjantai 25. maaliskuuta 2016

Yrttimarinoitu karitsankare ja uunikasvikset

Pitkänperjantain iltaan olen suunnitellut karitsan kareen, joka on nopea paistaa ja uunikasvikset, jotka tein jo aamupäivästä. Banaanileivän voimalla kävimme saunassa ja nautimme mökkielämän hyvistä puolista – hiljaisuudesta, saunasta, maisemista verannan ulkopuolella ja verannalla istumisesta. Mutta saunan jälkeen on pieni touhuhetki. Lihat olivat lämpimässä keittiössä koko saunomisen ajan, joten ei muuta kuin paistinpannu kuumaksi ja lihat ruskistumaan. Paistoin kareisiin vähän väriä ja laitoin ne uunivuokaan kera halkileikatun valkosipulin. Sipuli pehmenee uunissa ja sitten kynsiä voi puristaa kareen päälle syödessä. Mittari lihaan ja lihat uuniin – helppoa. Sillä aikaa voi vähän vetää henkeä ja pukeutua – ja kattaa pöydän. Juurekset kannattaa lämmittää samalla, jos ne ovat päässeet jäähtymään.


Yrttimarinoitu karitsankare ja uunikasvikset kahdelle

noin 500 g karitsankaretta, kalvot ja ylimääräinen rasva poistettuna

suolaa ja pippuria myllystä

Yrttimarinadi:

5 rkl tuoretta minttua (hienonnettuna)

2 rkl lehtipersiljaa (hienonnettuna)

2 rkl tuoretta timjamia (hienonnettuna)

1 rkl tuoretta rosmariinia (hienonnettuna)

4 kpl valkosipulinkynttä (murskattuna tai pilkottuna)

3,5 dl rypsiöljyä

Sekoita marinadin ainekset keskenään. Laita marinadi pussiin kareen kanssa ja mausta yrttimarinadilla karitsankaretta 1–2 vrk:n ajan jääkaapissa.

Ota kare lämpiämään tunti ennen paistamista.

Paista kare voissa pannulla molemmin puolin ja mausta suolalla ja pippurilla. Laita se uunivuokaan ja nosta 180 asteiseen uuniin noin 15-20 minuutiksi. Paistoaika riippuu siitä, miten kypsää karetta haluat.

55 °C – 58 °C medium, 64 °C– +70 °C täysin kypsä

Ota uunista ja anna vetäytyä folioon peitettynä muutama minuutti (10 min).


Leikkaa kare luiden välistä kyljyksiksi. Tarjoile uunikasvisten kanssa.

Vinkki: Tee uunikasvikset ensin ja paista kare vasta viimeisenä.

Uunikasvikset

porkkanaa

punajuurta

lanttua

palsternakkaa

perunaa

paprikaa

sipulia

öljyä

suolaa, pippuria

yrttejä

Kuori kasvikset ja pilko ne uunivuokaan reiluina paloina. Kaada päälle öljyä ja mausta suolalla ja pippurilla sekä tuoreella timjamilla.


Käytin pääsiäisen yrttejä toistavaa Keiju-öljyä, missä on valkosipulia ja yrttejä. Näin uunijuureksissa on samoja makuja kuin karitsassa.

Paahda uunissa 200 asteessa noin tunnin. Tarjoa karitsan kanssa.

Rauhallista Pääsiäistä!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti