Ensi sunnuntaina on äitienpäivä ja leivon omalle äidilleni vadelma-suklaakakun lahjaksi. Oli tosi vaikea päättää millaisen kakun tekisin, joten soitin äidille ja kysyin mistä mausta hän pitää, mutta vastaus oli että kaikki käy ja tee nyt sellainen mikä on ”helppo tehdä”... Eli mistä ei ole "vaivaa"... Hmmm... ei paljon apua tullut siitä, mutta sitten selattuani kaikki uusimmat lehdet mitä oli tullut ja tuijotettuani useita eri kakunkuvia ilman sen suurempaa innostusta, huomasin lähikaupan tarjoavan tuoreita vadelmia, joten siitä se sitten lähti - suklaata ja vadelmia!
Kakkupohja
4 munaa
sama määrä ruokosokeria ja
peruna-/vehnäjauhoseosta + kaakaojauhoja
1 tl leivinjauhetta
Sokerikakkupohja tehdään ”kaikkea yhtä paljon” -periaatteella. Riko kananmunat lasiin. Mittaa toiseen lasiin saman verran ruokosokeria. Myös jauhoja tulee yhtä paljon siten, että puolet on vehnäjauhoja ja loppu perunajauhoja ja lisäksi sisältäen noin 1 rkl kaakaojauhetta. Sekoita leivinjauhe jauhoihin.
Vaahdota munat ja sokeri. Siivilöi jauhoseos joukkoon pienissä erissä nuolijalla varovasti käännellen. Kaada seos voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan (halkaisija 24 cm). Käytin korppujauhon sijaan kookosta.
Kypsennä 175-asteisen uunin alatasolla 40 minuuttia. Anna jäähtyä.
Kostutus
1 dl mehua, limua tai vastaavaa (itse käytin Villivadelma-makuvichyä)
|
Painona ollut lautanen jätti kuvion kakun pintaan, mutta kakku oli vuokassa
väärinpäin eli tämä on pohja, joten sillä ei ole väliä. |
Täyte
1 rasia tuoreita vadelmia
2 rkl sokeria
2 dl kuohukermaa
2 dl vaniljarahkaa
Vatkaa kerma vaahtoon ja lisää rahka siihen. Survo vadelmat ja lisää sokeri. Yhdistä survotut vadelmat kerma-rahkavaahtoon. Tarkista maku.
Huom. Tuoreet vadelmat olivat niin pehmeitä, että heitin ne suoraan kerma-rahkavaahtoon ja sokeroin vaahdon. Tuoreet vadelmat eivät tarvinneet erillistä survomista, vain pari pyöräytystä vatkaimella.
Täyttäminen
Halkaise kakkupohja kahteen tai kolmeen osaa riippuen kuinka paksun pohjan onnistuit saamaan aikaiseksi. Täytä kakku kelmulla vuoratussa kakkuvuokassa, jotta se säilyttäisi muotonsa.
Aloita päällimmäisestä levystä ja sivele siihen pullasudilla kostutusainetta. Levitä kerros täytettä ja paina seuraava levy päälle. Jatka kostuttamista ja täyttämistä, kunnes laitat päälle viimeisen levyn. Kostuta se ja laita päälle joku paino ja nosta koko komeus jääkaappiin maustumaan seuraavaan päivään tai ainakin pariksi tunniksi.
Vinkki:
Leikkaa vuoan irtopohjan kokoinen pala pahvia ja päällystä se leivinpaperilla. Saat sopivan alustan kakulle ja alustan avulla kakkua on helppo liikutella sekä siirtää tarjoiluvadille.
Pinnoitus
vadelmamarmeladia
Ennen kuorruttamista tee kakun päälle vadelmamarmeladista ohut pinta ja tasoita se hyvin, jotta suklaaganache tulisi mahdollisimman sileäksi.
Suklaaganachella kuorruttaminen
1,5 dl kuohu- tai vispikermaa
200 g tummaa suklaata, vähintään 60 %
nokare voita
Rouhi suklaa karkeaksi rouheeksi. Kuumenna kerma, mutta älä keitä. Ota kattila levyltä. Laita suklaarouhe ja voinokare sekaan ja hämmennä seosta pallovispilällä varovasti, ettei seokseen muodostuisi ilmakuplia. Sekoittele rauhallisin liikkein pohjaa myöten, jotta suklaa ja voi sulaa. Näin ganachesta tulee rakenteeltaan tasaista ja sileää.
Mikäli ganache ehtii valmistuksen aikana jäähtymään ja jähmettymään liikaa, lämmitä sitä varovasti, jotta se notkistuisi taas juoksevaksi. Varo kuumentamasta ganachea liikaa!
Aseta kakku metalliritilän päälle ja laita ritilän alle leivinpaperi. Valuta ganachea kakun päälle aloittaen päältä keskeltä ja jatkaen siitä reunoille. Ylimääräinen ganache valuu ritilän läpi paperille, jolloin voit ottaa sen sieltä talteen ja käyttää uudelleen. Kun kakku on kuorrutettu, paukauta ritilää muutaman kerran jämäkästi mutta varovasti saadaksesi ganachen asettumaan kakun pintaan tasaisesti. Pyöräytä varovasti lastalla, leveällä veitsellä tai kakkupaletilla alareuna irti ritilästä ja anna ganachen jähmettyä jonkun aikaa ennen kuin siirrät kuorrutetun kakun ritilältä pois.
|
Ganache tuli aika paksua, joten se ei levittäytynyt valumalla, kuten oli tarkoitus. Levitin sen palettiveitsellä. |
Koristelu
tuoreita vadelmia
pähkinärouhe
Koristele kakku mielesi mukaan. Itse käytin tuoreita vadelmia ja kakun reunoilla pähkinärouhetta.
Hauskaa äitienpäivää!
|
Pursota koristereuna vaahdottamalla n. desi ganachesta kylmänä. Myös vadelmat voi liimata kakun pinnalle pikku ganachetipalla, koska suklaan pinta kovettuu kylmässä. Tai sitten pistele vatut pintaan ennen kuin viet kakun kylmään. |