Nyt hauduttelin siinä porsaan lavasta kivan syksyisen lihakeiton, johon tyhjensin taas jääkaappiin kerääntyneitä juureksia. En erikoisemmin miettinyt mitä kattilaan heitin, joten tässä vähän löysin rantein reseptiä. Haudutusaika oli minulla pidempi kuin olisi tarvinnut, mutta minusta hyvin hautuneen lihan pitää hajota mukavasti suussa eikä se saa olla yhteään sitkeää. Lihakeitosta tuli aivan ihanaa – miten se sopiikin syksyyn!
Keiton kaveriksi tein rapsakoita maalaissämpylöitä – laitan ohjeen siihen erikseen.
Lihakeitto painekattilassa
800g - 1 kg porsaan keittolihaa (etuselkää, lapaa tai kulmapaistia) kuutioituna
2 sipulia, kuorittuna ja lohkottuna isoiksi paloiksi
noin 1 kg perunoita, kiinteitä, kuorittuna ja lohkottuna
1 pieni lanttu, kuorittuna ja kuutioituna
3-5 porkkanaa, kuorittuna ja pilkottuna
1 paprika, isoina paloina
2 lihaliemikuutiota
noin 1 l kuumaa vettä
20 mustapippuria
3 laakerinlehteä
½ tl suolaa
lisäksi:
tuoretta persiljaa
ripaus suolaa ja mustapippuria
Ota liha huoneenlämpöön puoli tuntia ennen valmistamista.
Leikkaa liha reiluiksi paloiksi. Kuori juurekset ja lohko ne isoiksi paloiksi – peruna esim. 4 osaan – samoin sipulit. Laita kaikki aineet kattilaan, lisää lopuksi kuuma vesi ja laita kansi kiinni.
Keitä kunnes paine nousee ja laske sitten lämpö niin pieneksi, että paine säilyy ja keitto kiehuu, mutta se ei ole liian kovalla lämmöllä. Anna hautua vähintään 30 minuuttia – minä haudutin lähes tunnin ja sitten katkaisin virran ja jätin kattilan vielä paineessa hautumaan puoleksi tunniksi. Ja liha oli mureaa, mutta juurekset vielä kokonaisia, vain sipuli oli muussaantunut.
Keiton voi tehdä myös tavallisessa kattilassa hauduttamalla. Hauduta silloin noin 2.5-3 tuntia miedolla lämmöllä.
Tarkista maku ja lisää mausteita tai nestettä tarvittaessa. Ripottele päälle persiljasilppua ja tarjoa lisänä tuoretta leipää.
ps. keiton voi tehdä myös naudanlihasta, jos tykkää tummemmasta lihan mausta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti