Retkellä olimme nauttineet teestä ja eilisestä raparperikakusta, mutta ennen saunaa oli hyvä ottaa pientä suolaista, joten söimme pienet leivät ja kylmän tomaattikeiton. Sitten olikin mukava kylpeä pitkän kaavan mukaan eli kuumat löylyt ja pitkä jäähdyttely terassilla järveä katsellen. Uinti ei oikein tänä kesänä onnistu ainakaan meidän laiturista, sillä veden pinta on ennätysalhaalla vähälumisen talven ja kuivan kevään johdosta. Eikä vettä ole nytkään satanut vaikka muualla Suomessa on ollut kostea juhannus.
Saunan jälkeen viimeistelin ribsit grillissä ja katoimme pöydän. Myöhemmin illalla paistoin vielä muurinpohjaletut, joita nautimme illan elokuvaa katsellen. Sellainen oli meidän juhannus tällä kertaa.
Juhannuspäivä
Alkupala
Leipäleivokset
Alkuruoka
Kylmä Gazpacho-keitto
Pääruoka
Ribsit
Perunasalaatti
Jälkiruoka
Muurinpohjaletut
Kuusenkerkkäsiirappia
Jäätelöä
Juhannuspäivän reseptit - annokset kahdelle, jos ei muuta mainittu:
Leipäleivokset eli pienet minivoileipäkakut
vaaleaa vuokaleipää
maitoa kostutukseen
täyte
tuorejuustoa (aurinkokuivattu tomaatti tai afrikan paprika ovat hyviä)
Sekoitin tomaattilohkot salaattiin ja jätin rukolan pois, koska tarjolla oli myös toista salattia.
tuorejuustoa (aurinkokuivattu tomaatti tai afrikan paprika ovat hyviä)
kinkku- tai kalkkunaleikettä
persiljaa
koristeluun
tuorejuustoa
leikettä
kaprismarja varrella/persiljaa
Leikkaa leipäviipaleesta neliön muotoisia tai pyöreitä pikkuleipiä. Kostuta ne maidolla.
Sekoita täytteen aineet. Rouhi leikkele veitsellä tai silppurilla pieneksi rouheeksi, silppua persilja ja paprika. Sekoita aineet sopivaan määrään tuorejuustoa, jotta täyte on vielä notkeaa ja voit levittää sitä leipäviipaleille.
Täytä leivät kerrostaen, kuten täytekakku. Pala leipää, täytettä, pala leipää, jonka päälle tuorejuustokuorrutus. Tai jos haluat korkeita leivoksia niin tee vielä yksi kerros. Päälimäinen kerros sivellään ensin tuorejuustolla, päälle rullataan kuka leikkeleestä ja koristellaan kapriksella tai persiljalla.
Tarjoa alkupalana.
Kylmä Gazpacho-keitto punaviiniterästyksellä
250 g kypsiä tomaatteja
1 siivu vaaleaa leipää ilman kuorta
½ punaisesta paprikasta
1 kpl punaista chiliä
pala kurkkua
1valkosipulinkynsi
0,5 dl kevyttä punaviiniä
1 rkl punaviinietikkaa
loraus oliiviöljyä
Kypsytä tomaatteja pari päivää huoneenlämmössä jos mahdollista tai poimi kaupasta pehmeät ja kypsät tomaatit.
Poista leivästä kuori.
Kalttaa ja poista tomaateista siemenet. Halkaise kurkku pitkittäin neljään osaan ja viillä siemenet pois. Paloittele. Paahda paprika pinnalta grillissä tai uunivastuksen alla ja poista siemenet. Jos paprikan kuori irtoaa niin poista se. Tee sama chilille.
Sekoita vihannekset tehosekoittimessa, lisää joukkoon oliiviöljy ja leipä. Sekoita joukkoon viini ja etikka sekä hyppysellinen sokeria. Mausta suolalla ja pippurilla sekä lisää vettä tarvittaessa, jotta saat sopivan "juotavaa" keittoa.
Anna tekeytyä jääkaapissa yön ylitse. Tarjoile laseista.
Ruokakaupasta ei löytynyt valmiita cajun-marinoituja ribsejä, joten plan B on marinoida ne itse. Laitoin aattona ribsit marinadiin ja paistoin uunissa lauantaina, jolloin ne olivat illalla valmiit grilliin.
Perunasalaatti ja helpot grilliribsit (noin 3-4 hengelle)
1 kg ribsejä
Marinadi:
1 dl öljyä
2 rkl cajun-maustetta
Sekoita ruokaöljyyn valmis cajun-mauste ja kaada seos pussiin. Laita ribsit hieman paloiteltuna sisään ja sulje ilmatiiviisti.
Kääntele pussia välillä ja marinoi ribsit yön yli.
Ota liha huoneenlämpöön noin 1/2 tuntia ennen kypsentämistä. Nosta kyljysrivit uunivuokaan ja kaada n. 1 dl vettä vuokaan..
Kypsennä 175 asteessa noin 2 tuntia.
Grillaa ribsejä juuri ennen tarjoamista noin 4 minuuttia/puoli, kunnes ribsit ovat molemmilta puolilta kauniin ruskeat. Paloittele ribsit.
Salaatti
700 g uusia perunoita
2 nippusipulia varsineen
2-3 rkl Pirkka kapriksia
2-3 (250 g) tomaattia
Kastike
1/2 dl Pirkka ekstra neitsytoliiviöljyä
2 rkl sitruunanmehua
2 tl juoksevaa hunajaa
1 tl oreganoa
1/2 tl suolaa
mustapippuria
Pese perunat hyvin ja keitä suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Hienonna sipulit. Viipaloi tai lohko jäähtyneet perunat. Kääntele perunat, sipulit ja kaprikset kulhossa. Sekoita kastikeainekset ja kaada perunoiden päälle. Anna maustua kylmässä tarjoiluhetkeen asti.
Kylmä Gazpacho-keitto punaviiniterästyksellä
250 g kypsiä tomaatteja
1 siivu vaaleaa leipää ilman kuorta
½ punaisesta paprikasta
1 kpl punaista chiliä
pala kurkkua
1valkosipulinkynsi
0,5 dl kevyttä punaviiniä
1 rkl punaviinietikkaa
loraus oliiviöljyä
kylmää vettä tarvittaessa
suolaa, pippuria, sokeria
suolaa, pippuria, sokeria
Poista leivästä kuori.
Kalttaa ja poista tomaateista siemenet. Halkaise kurkku pitkittäin neljään osaan ja viillä siemenet pois. Paloittele. Paahda paprika pinnalta grillissä tai uunivastuksen alla ja poista siemenet. Jos paprikan kuori irtoaa niin poista se. Tee sama chilille.
Sekoita vihannekset tehosekoittimessa, lisää joukkoon oliiviöljy ja leipä. Sekoita joukkoon viini ja etikka sekä hyppysellinen sokeria. Mausta suolalla ja pippurilla sekä lisää vettä tarvittaessa, jotta saat sopivan "juotavaa" keittoa.
Anna tekeytyä jääkaapissa yön ylitse. Tarjoile laseista.
Ruokakaupasta ei löytynyt valmiita cajun-marinoituja ribsejä, joten plan B on marinoida ne itse. Laitoin aattona ribsit marinadiin ja paistoin uunissa lauantaina, jolloin ne olivat illalla valmiit grilliin.
Perunasalaatti ja helpot grilliribsit (noin 3-4 hengelle)
1 kg ribsejä
Marinadi:
1 dl öljyä
2 rkl cajun-maustetta
Sekoita ruokaöljyyn valmis cajun-mauste ja kaada seos pussiin. Laita ribsit hieman paloiteltuna sisään ja sulje ilmatiiviisti.
Kääntele pussia välillä ja marinoi ribsit yön yli.
Ota liha huoneenlämpöön noin 1/2 tuntia ennen kypsentämistä. Nosta kyljysrivit uunivuokaan ja kaada n. 1 dl vettä vuokaan..
Kypsennä 175 asteessa noin 2 tuntia.
Grillaa ribsejä juuri ennen tarjoamista noin 4 minuuttia/puoli, kunnes ribsit ovat molemmilta puolilta kauniin ruskeat. Paloittele ribsit.
Salaatti
700 g uusia perunoita
2 nippusipulia varsineen
2-3 rkl Pirkka kapriksia
2-3 (250 g) tomaattia
Kastike
1/2 dl Pirkka ekstra neitsytoliiviöljyä
2 rkl sitruunanmehua
2 tl juoksevaa hunajaa
1 tl oreganoa
1/2 tl suolaa
mustapippuria
Pese perunat hyvin ja keitä suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Hienonna sipulit. Viipaloi tai lohko jäähtyneet perunat. Kääntele perunat, sipulit ja kaprikset kulhossa. Sekoita kastikeainekset ja kaada perunoiden päälle. Anna maustua kylmässä tarjoiluhetkeen asti.
Sekoitin tomaattilohkot salaattiin ja jätin rukolan pois, koska tarjolla oli myös toista salattia.
1 l täysmaitoa
3 kananmunaa
1 tl suolaa
3 dl vehnäjauhoja
2 dl ohrajauhoja
Paistamiseen
voita tai margariinia
Vatkaa munat maidon joukkoon. Lisää suola ja jauhot
vähitellen, koko ajan sekoittaen. Anna lettutaikinan turvota noin 30 minuuttia.
Sulata nokare voita tai margariinia muurinpohjapannussa ja
paista ohuita lettuja.
Tarjoa jäätelön ja kuusenkerkkäsiirapin tai
vaahterasiirapin kanssa.
Sama resepti löytyy myös täältä.
Sama resepti löytyy myös täältä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti