lauantai 21. kesäkuuta 2014

Juhannuksena ribsejä ja muurinpohjalettuja

Juhannuspäivä oli aika kiireinen. Aamusta lähdimme vaeltamaan ja suunnittelemaan vaellusreittiä järvien ympäri. Ilma oli aurinkoinen, ja vaikka ei ollut kovin kuuma, niin rämpiessä umpimetsässä 3 tuntia sain hien kohoamaan aika reippaasti. Siispä ei muuta kuin saunan lämmittämiseen.

Retkellä olimme nauttineet teestä ja eilisestä raparperikakusta, mutta ennen saunaa oli hyvä ottaa pientä suolaista, joten söimme pienet leivät ja kylmän tomaattikeiton. Sitten olikin mukava kylpeä pitkän kaavan mukaan eli kuumat löylyt ja pitkä jäähdyttely terassilla järveä katsellen. Uinti ei oikein tänä kesänä onnistu ainakaan meidän laiturista, sillä veden pinta on ennätysalhaalla vähälumisen talven ja kuivan kevään johdosta. Eikä vettä ole nytkään satanut vaikka muualla Suomessa on ollut kostea juhannus.

Saunan jälkeen viimeistelin ribsit grillissä ja katoimme pöydän. Myöhemmin illalla paistoin vielä muurinpohjaletut, joita nautimme illan elokuvaa katsellen. Sellainen oli meidän juhannus tällä kertaa.


Juhannuspäivä

Alkupala 
Leipäleivokset 

Alkuruoka 
Kylmä Gazpacho-keitto 

Pääruoka 
Ribsit 
Perunasalaatti 

Jälkiruoka 
Muurinpohjaletut 
Kuusenkerkkäsiirappia 
Jäätelöä

Juhannuspäivän reseptit - annokset kahdelle, jos ei muuta mainittu:


Leipäleivokset eli pienet minivoileipäkakut

vaaleaa vuokaleipää
maitoa kostutukseen

täyte
tuorejuustoa (aurinkokuivattu tomaatti tai afrikan paprika ovat hyviä)
kinkku- tai kalkkunaleikettä
persiljaa
pala paprikaa

koristeluun
tuorejuustoa
leikettä
kaprismarja varrella/persiljaa

Leikkaa leipäviipaleesta neliön muotoisia tai pyöreitä pikkuleipiä. Kostuta ne maidolla.

Sekoita täytteen aineet. Rouhi leikkele veitsellä tai silppurilla pieneksi rouheeksi, silppua persilja ja paprika. Sekoita aineet sopivaan määrään tuorejuustoa, jotta täyte on vielä notkeaa ja voit levittää sitä leipäviipaleille.

Täytä leivät kerrostaen, kuten täytekakku. Pala leipää, täytettä, pala leipää, jonka päälle tuorejuustokuorrutus. Tai jos haluat korkeita leivoksia niin tee vielä yksi kerros. Päälimäinen kerros sivellään ensin tuorejuustolla, päälle rullataan kuka leikkeleestä ja koristellaan kapriksella tai persiljalla.

Tarjoa alkupalana.


Kylmä Gazpacho-keitto punaviiniterästyksellä

250 g kypsiä tomaatteja

1 siivu vaaleaa leipää ilman kuorta
½ punaisesta paprikasta
1 kpl punaista chiliä
pala kurkkua
1valkosipulinkynsi
0,5 dl kevyttä punaviiniä
1 rkl punaviinietikkaa
loraus oliiviöljyä
kylmää vettä tarvittaessa
suolaa, pippuria, sokeria

Kypsytä tomaatteja pari päivää huoneenlämmössä jos mahdollista tai poimi kaupasta pehmeät ja kypsät tomaatit.

Poista leivästä kuori.

Kalttaa ja poista tomaateista siemenet. Halkaise kurkku pitkittäin neljään osaan ja viillä siemenet pois. Paloittele. Paahda paprika pinnalta grillissä tai uunivastuksen alla ja poista siemenet. Jos paprikan kuori irtoaa niin poista se. Tee sama chilille.

Sekoita vihannekset tehosekoittimessa, lisää joukkoon oliiviöljy ja leipä. Sekoita joukkoon viini ja etikka sekä hyppysellinen sokeria. Mausta suolalla ja pippurilla sekä lisää vettä tarvittaessa, jotta saat sopivan "juotavaa" keittoa.

Anna tekeytyä jääkaapissa yön ylitse. Tarjoile laseista.


Ruokakaupasta ei löytynyt valmiita cajun-marinoituja ribsejä, joten plan B on marinoida ne itse. Laitoin aattona ribsit marinadiin ja paistoin uunissa lauantaina, jolloin ne olivat illalla valmiit grilliin.

Perunasalaatti ja helpot grilliribsit (noin 3-4 hengelle)


1 kg ribsejä

Marinadi:

1 dl öljyä
2 rkl cajun-maustetta



Sekoita ruokaöljyyn valmis cajun-mauste ja kaada seos pussiin. Laita ribsit hieman paloiteltuna sisään ja sulje ilmatiiviisti.

Kääntele pussia välillä ja marinoi ribsit yön yli.

Ota liha huoneenlämpöön noin 1/2 tuntia ennen kypsentämistä. Nosta kyljysrivit uunivuokaan ja kaada n. 1 dl vettä vuokaan..


Kypsennä 175 asteessa noin 2 tuntia.







Grillaa ribsejä juuri ennen tarjoamista noin 4 minuuttia/puoli, kunnes ribsit ovat molemmilta puolilta kauniin ruskeat. Paloittele ribsit.



Salaatti


700 g uusia perunoita
2 nippusipulia varsineen
2-3 rkl Pirkka kapriksia
2-3 (250 g) tomaattia

Kastike
1/2 dl Pirkka ekstra neitsytoliiviöljyä
2 rkl sitruunanmehua
2 tl juoksevaa hunajaa
1 tl oreganoa
1/2 tl suolaa
mustapippuria

Pese perunat hyvin ja keitä suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Hienonna sipulit. Viipaloi tai lohko jäähtyneet perunat. Kääntele perunat, sipulit ja kaprikset kulhossa. Sekoita kastikeainekset ja kaada perunoiden päälle. Anna maustua kylmässä tarjoiluhetkeen asti.

Sekoitin tomaattilohkot salaattiin ja jätin rukolan pois, koska tarjolla oli myös toista salattia.

Lisänä aterialla oli eilistä salaattia, jota oli jäänyt aika paljon

Muurinpohjaletut – n. 10 lettua

1 l täysmaitoa
3 kananmunaa
1 tl suolaa
3 dl vehnäjauhoja
2 dl ohrajauhoja

Paistamiseen
voita tai margariinia

Vatkaa munat maidon joukkoon. Lisää suola ja jauhot vähitellen, koko ajan sekoittaen. Anna lettutaikinan turvota noin 30 minuuttia.

Sulata nokare voita tai margariinia muurinpohjapannussa ja paista ohuita lettuja. 

Tarjoa jäätelön ja kuusenkerkkäsiirapin tai vaahterasiirapin kanssa.

Sama resepti löytyy myös täältä.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti