perjantai 20. kesäkuuta 2014

Kuusenkerkkäsiirappi

Kuusen kirkkaita vaaleanvihreitä vuosikasvaimia eli kuusenkerkkiä voi poimia keväästä alkukesään. Ne tulee kerätä ennen kun kerkät vahvistuvat tummemmiksi ja kovemmiksi neulasiksi. Varjoisilla paikoilla keräämistä voi jatkaa jopa juhannukseen saakka.


Kuusenkerkät sisältävät paljon hivenaineita, A- ja C-vitamiineja sekä runsaasti antioksidantteja. Kuusenkerkästä valmistettua siirappia on käytetty perinteisesti yskänlääkkeenä sekä keuhkoputkentulehduksen hoitoon. Kuusenkerkkien pureskelun on uskottu vaikuttavan suun ja hampaiden hyvinvointiin sekä flunssaan.

Kuusenkerkkien poimimiseen tarvitaan aina maanomistajan lupa, sillä niiden kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin.

Itse keräsin kerkät 8.6. mökiltä, jolloin ne olivat helposti irtoavia ja maukkaan pehmeitä. Suurimman osan otin saunan takana kasvavasta pikkupuusta, joka on kaatouhan alla. Kerkät ovat kuusen vuosikasvuja ja niiden poistaminen vahingoittaa puun kasvua, joten älä ota paljon samasta puusta äläkä koskaan latvasta vaan alimmista oksista. Pikkupuussa olivat pienet kerkät ja isommassa puussa oli isot, pitkät kerkät. Isompia oli helppo keräillä kuusen alaoksilta - en tiedä on isoissa tai pienissä mitään eroa - en ainakaan maistamalla huomannut.

Sitten siirappiohjeeseen. Löysin kaksi erilaista teko-ohjetta, joista toisessa kerkät uutetaan sokerin kanssa n. 4 vrk ikkunalaudalla ja toinen nopeampi tapa, joka tehtiin keittämällä. Itse tein keittämällä, koska viikonloppuvierailun aikana ei ollut aikaa uuttaa. Tässä ohje helppoon siirappiin.


Kerkistä kannattaa huuhtaista mahdolliset irtopölyt ja -roskat ennen kattilaan kaatamista.



Kuusenkerkkäsiirappi

2 l kuusenkerkkiä
vettä

Pane kuusenkerkät kylmän veteen kattilaan kunnes ne peittyvät. Hauduta kerkät vedessä miedolla lämmöllä noin pari-kolme tuntia ja anna kerkkäveden tämän jälkeen seistä tunti kannen alla. 

Sitten haaleanvihertäviksi muuttuneet kerkät sihdataan pois liemestä, joka mitataan litramitalla ja kaadetaan takaisin kattilaan. Kerkät imevät nestettä kuin sieni, joten niitä kannattaa puristella ihan kunnolla sihdissä. Puristin niitä myös nyrkissä, jotta viimeinenkin mehukas pisara irtosi.

Sitten alkaa varsinainen siirapinkeitto. Käytä isoa kattilaa, koska siirappi kuohuu. Kattilaan lisätään kilo sokeria jokaista nestelitraa kohden eli puolet sokeria, puolet nestettä.

1 l kerkkävettä
1 kg sokeria

Keitä siirappia noin pari tuntia ja kuori tänä aikana kaikki mahdollinen kuona pois siirapin pinnalta reikäkauhalla. Vähitellen keitoksen väri alkaa tummentua ja seos muuttuu paksummaksi. Aikaa tämän keittämiseen meni yli 2 h, en katsonut kelloa kovin tarkkaan.

Pullota siirappi kauniiseen pulloon, jossa sen voit panna tarjolle mm. lettujen ja jäätelön kanssa. Sain melkein 2 l siirappia tästä annoksesta.

Kuusenkerkkäsiirappi säilyy huoneenlämmössä avaamattomana tummassa pullossa vuosikausia. Avattuna säilytän sitä viileässä eteisessä. 

Hyviä ja terveellisiä kerkkähetkiä!


4 kommenttia:

  1. Oi, tätä täytyy kokeilla itsekkin. Mummo teki aina aikoinaan ja on kyllä hyvää ja terveellistä! Käy kurkkaamassa myös minun blogi www.antaapaivanpaista.blogspot.com:) vielä ehtii osallistua arvonta ankan, jossa on mahdollista voittaa Jyväskylän asuntomessuille suunniteltuja tekstiilejä!

    VastaaPoista
  2. Oli yllättävän helppoa tehdä - kokeilin itsekin ensimmäistä kertaa. Olin joskus saanut kuusenkerkkäsiirappia ravintolassa tai nähnyt ruokamessuilla, mutta en ollut koskaan tehnyt. Nyt teen jatkossa joka kesä - oli aivan mahtava kokemus maistaa omaa kk-siirappia :)
    Käyn visiitillä sivuillasi - kiitos kutsusta!

    VastaaPoista
  3. Aion kkokeilla tänä viikonloppuna sekä siirapin että anapsin tekoo!! Kiitos ohjeista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siirapista tykkäsin, mutta snapsista en. Parempaa snapsia sain kun laitoin kuusenkerkkäsiirappia suoraan vodkan joukkoon. Silloin siirapin makeus maustaa sitä vodkaakin. Kun tein snapsia kerkistä, niin siitä tuli kovin pihkainen ja hapan. Mutta siinäkin on opettelua :)
      Snapsin kohdalla kannattaa lukea varsinkin kommentit - niissä on testailua ja uusia ohjeita eri vuosilta.
      Mukavaa kerkkäilyä!

      Poista