sunnuntai 4. lokakuuta 2015

Korvapuustipäivän kunniaksi: Omena-kanelipuustit

Ruotsissa Kanelipullan eli korvapuustin päivää vietetään joka vuosi neljäs lokakuuta, on vietetty jo vuodesta 1999. Tänä vuonna kanelipullapäivää vietetään siis jo 16.toista kertaa. Suomeen Kanelbullens dag eli Korvapuustipäivä on tullut vasta viime vuosina – olemme lainanneet tavan Ruotsista, jossa mm. työpaikoilla on tapana tarjota kanelipullia iltapäiväkahvilla ja leipomot tarjoavat omia kanelipullareseptejään juhlan kunniaksi. Korvapuusteja löytyy joka makuun niin monta kuin on leipuriakin.

Minunkin blogista löytyy monta eri versiota korvapuusteista, joten tänä syksynä teen Kanelipullapäivän kunniaksi korvapuustit omenahillolla. Näin syntyy omena-kanelipullia, jotka ovat pehmeitä ja syntisen hyviä – ainakin jos haluat katsoa vähän koloreiden perään.

Olisin tehnyt hillon itse, mutta olen vienyt kaikki omenat etelään, joten täällä mökillä jouduin turvautumaan kaupan omenamarmeladiin. Hyvä niin – ainakin se pysyi hyvin pullan välissä. Kannattaa ostaa paistonkestävää, jotta hillo/marmeladi ei sula pullan sisään. Ja laita paljon kanelia väliin – kanelipullapäivän kunniaksi!


Omena-kanelipuustit

Perustaikina

2,5 dl maitoa

1 pussihiivaa

100 g voita tai margariinia sulana

0,5 tl suolaa

0,5 - 1 dl sokeria

1 muna

0,5 rkl kardemummaa

n. 8 dl vehnäjauhoja

väliin: omenamarmeladi (paistonkestävä), pullomargariini, kaneli

voiteluun: munaa

koristeluun: raesokeria, mantelirouhetta/-lastuja


Lämmitä maito 42 asteiseksi. Lisää suola, sokeri, kardemumma ja muna. Lisää 2/3 osaa jauhoja, joihin on kuivahiiva sekoitettu.

Lisää rasva ja loput jauhot, alusta taikina. Vaivaa hetken ja jätä sitten liinan alle puoleksi tunniksi kohoamaan.


Kaada kohonnut taikina leivinalustalle ja kauli se levyksi. Levitä levylle ensin omenamarmeladi ja sitten loraus pullomargariini. Sirottele kanelia runsaasti, mutta tasaisesti levylle.

Kääri taikina rullalle ja leikkaa se paloiksi. Laita palat pellille tai irtopohjavuokaa ja nostata vielä puolisen tuntia.
Voit laittaa palat myös muffinivuokiin ja paistaa pikkupullina.

Älä laita liikaa hilloa ja margariinia, jotta ne eivät pursuile levyn välistä kun rullaat sitä.

Kun pullat ovat kohonneet, voitele ne munalla ja ripottele raesokeria päälle. Paista bostonpullaa 200 asteessa noin 30 minuuttia ja pikkupullia 225 asteessa noin 7 minuuttia.

Anna jäähtyä liinan alla ja tarjoa vaikka iltapäiväkahvin kanssa.


Jätä pullien väliin vähän nousuvaraa. Kun taikina kohoaa, kolot täyttyvät ja boston tulee kiinteäksi.

Muita korvapuustireseptejä:

Kaksi pullaa: korvapuustit ja vaniljakierteet - linkki

Perinteiset korvapuustit + suklaajuoma - linkki

Dallaspullat - linkki 

Munaton Boston vierasvaraksi - linkki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti