perjantai 30. lokakuuta 2015

Empanadat rusina-jauhelihatäytteellä perulaiseen tapaan

Olin viime vuonna näihin aikoihin Perussa ja siitä innostuneena tein viime marraskuussa sekä pikkujoulun seisovaan pöytään että joulun alkupaloiksi empanadojen suolaisia versioita sekä tavallisilla jauhoilla että gluteenittomina versioina. Molemmat taikina olivat hyviä leipoa ja onnistuivat hyvin.

Sun-Maid julisti kilpailun bloggareille: 100 tapaa käyttää rusinaa – ja siitä tuli heti mieleeni perulaiset empanadat, joissa oli rusinoita sekä suolaisissa että makeissa versioissa. Googlaus ei tuottanut oikein sopivaa tulosta sille mielikuvalle, joka minulla oli aidoista empanadoista, joita söin Perussa, joten lähdin suunnittelemaan omaa taikinaa. Perussa taikina tehdään vain jauhoista, vedestä ja rasvasta. Lisäksi empanadat usein uppopaistetaan öljyssä rapsakoiksi. Halusin kuitenkin tehdä uunissa paistettavat ja sellaiset missä olisi käytetty myös keltaisia maissijauhoja. Ensimmäinen taikinakokeilu epäonnistui, koska taikinasta puuttui sitko maissijauhojen takia. Toiseen kokeiluun laitoin psylliumia tukemaan taikinan rakennetta ja nyt taikinasta tuli parempi. Täytteen tulisuutta voi säädellä chilin määrällä ja pienet vihanneskuutiot tuovat väriä täytteeseen. Rusinat taas ovat makeuttava tasapaino mausteita vastaan.

Empanadat ovat parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä, kun maut ovat tasaantuneet.


Empanadat rusina-jauhelihatäytteellä perulaiseen tapaan

Suolainen taikina:

100 g voita

2 dl vehnäjauhoja

2 dl maissijauhoja

1 tl suolaa

1 tl psylliumia + 1 dl kylmää vettä

2 dl kylmää vettä tai kermaa

Sulata voi. Yhdistä jauhot ja suola. Laita psyllium turpoamaan 1 desiin vettä noin 10 minuutin ajaksi. Sekoita voi ja jauhoseos murumaiseksi seokseksi. Lisää turvonnut psyllium ja sekoita. Lisää vesi ja sekoita voimakkaasti, jotta taikina on sileä ja pehmeä. Käytä voita, sillä saat paremman rakenteen kuin margariinilla.

Anna levätä tuorekelmuun käärittynä noin tunnin ajan jääkaapissa ennen käyttöä.

ps. jos teet pelkillä vehnäjauhoilla, voi psylliumin jättää pois. Se lisää maissijauhoihin sitkoa.

Jauhelihatäyte

200 g (luomu-) jauhelihaa (nautaa tai lammasta)

1 sipuli

2-3 valkosipulin kynttä

öljyä paistamiseen

1 pieni tomaatti, kuorittuna, ilman siemeniä, kuutioituna

pala porkkanaa, kuorittuna, kuutioituna pieneksi

1 tl paprikajauhetta

1 tl juustokuminaa

0,5 tl chilihiutaleita (mietoja) tai hieman chiliä myllystä

persiljaa silputtuna

2 tl punaviinietikkaa tai punaviiniä

1 dl rusinoita

suolaa ja pippuria myllystä oman maun mukaan

Paista jauheliha tilkassa öljyä. Lisää sipulit ja kuullota hetki. Lisää porkkanakuutiot ja tomaatti. Paista hetki kunnes porkkana on al dente eli hieman kypsynyt. Mausta ja sekoittele. Lisää loraus viiniä tai etikkaa ja rusinat. Lisää suolaa ja pippuria oman maun mukaan. Tarkista maku ja lisää esim. chiliä, jotta täytteessä on hieman potkua. Anna jäähtyä.


Empanadojen kokoaminen

Kaulitse taikina noin 2-3 millimetrin paksuiseksi levyksi ja ota pyöreitä, noin 11 cm halkaisijalla olevia piiraita muotilla.

Laita piiraaseen 1 rkl täytettä ja taita kahtia. Painele sormella tai veitsen pyöreällä tyvellä pieni rypytys puoliympyrän reunaan ja sulje taikina.

Jos haluat perulaiseen tapaan tehtyjä, niin nosta piiras kylkiasennosta pystyyn niin että sauma on ylhäällä – näin saat vähän erinäköisen empanadan.

Voitele munalla ja paista 225 asteessa noin 12–15 minuuttia.

Empanadat voi myös uppopaistaa öljyssä, jos haluaa.


Tämä resepti osallistuu 100 tapaa käyttää rusinaa -kilpailuun. Käy katsomassa kilpailureseptejä ja äänestämässä omaa suosikkiasi. Linkki kisaan tässä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti