sunnuntai 7. joulukuuta 2014

Paras taatelikakku jouluun

Olen etsinyt ja kokeillut joitain taatelikakkureseptejä tarkoituksena hakea sitä parasta kakkureseptiä, jollaista lapsena sai kotona. Taatelikakun pitää olla ruskeaa, kosteaa, mehevää ja maistua joululle!

Olen tehnyt mm. Valion ohjeella, joka on hyvä, mutta Marttojen sivuilta löysin tämän ohjeen, joka on alun perin Seija Flythströmin taatelikakku Myllyn Paras -sivustolta. Tätä reseptiä käytin nyt tähän leivontaan. Tästä tuli aidosti iso ja mehevä kakku!


Mehevä taatelikakku
keitä taatelit, vesi ja sokeri

1½ dl vettä
1 pkt taateleita (200-250 g)
3 dl sokeria

200 g voita tai margariinia
2 kananmunaa
½ dl kermaa tai maitoa

4½ dl erikoisvehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta
1-2 tl vaniljasokeria
lisää rasva...

Keitä vesi, sokeri ja taatelit kattilassa soseeksi, rauhallisella lämmöllä n. 15 min - 30 min.

Kaada seos vatkauskulhoon ja lisää voi sulamaan seokseen. Vatkaa sähkövatkaimella jäähdyttäen.

Kun seos on riittävästi jäähtynyt, lisää munat yksitellen sekä lopuksi kerma sekä vehnäjauhot, joihin on sekoitettu sooda, leivinjauhe ja vaniljasokeri.

vatkaa jäähdyttäen...
Kaada taikina korppujauhoilla leivitettyyn kakkuvuokaan (2,5 litran vuoka). Paista 175-asteisen uunin alatasolla 45 min - 1 tunti.

Kun keität sokeri-taatelimassaa rauhallisesti niin sokeri karamellisoituu taateleiden kanssa ja antaa lisää väriä ja makua kakkuun. Vatkaamalla taateliseoksen sähkövatkaimella ja jäähdyttämällä sen vatkaten saat lisää ilmaa taikinaan ja se tekee kakusta kuohkean. Kakku kohoaa uunissa voimakkaasti, jolloin saat tuloksena muhkean ja mehevän kakun!

Huom. tein kaksi annosta: toisesta ison kakun ja toisesta pikku kakkusia.
Tein toisen taikinan pikkuisissa vuokissa...
annoksesta tuli juuri sopiva määrä taikinaa vuokiin ...
jotka kohosivat pieniksi taatelikakkusiksi...
tasainen ja mehevä sisus, joka paranee hieman vanhetessaan...

10 kommenttia:

  1. Hei.
    Onnistuuko,jos tekee ruokosokerista?
    Jos lisää raakakaakaota,niin vähennetäänkö se jauhoista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, ruokosokeri onnistuu hyvin. Laitan itsekin usein osan ruokosokeria - ei tule niin paljon sitten valkoista sokeria. Jos laitat kaakaojauhetta niin vähennä se jauhoista. Taikina on pehmeää, mutta ei juoksevaa.

      Poista
  2. Hei, minkä kokoiseen vuokaan teit ison kakun?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kysymys - täytyi oikein käydä mittaamassa. Kaadoin 2,5 litraa vettä vuokaan, jotta se tuli täyteen. Eli reilun kokoinen vuoka.

      Poista
  3. Loista kakku tuli tuolla yllä olevalla reseptillä. En tosin vatkannut taatelimassaa, koska halusin kakkuun sattumia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa! Minäkin tykkään sattumista, joten en joka kerta vatkaa kakkua, mutta vatkaamalla kakkuun tulee ilmaa ja siitä tulee kuohkea. Tämä on minun luottoresepti, tein taas tänä jouluna pari satsia eli pikku kakkusia, joita on kiva antaa vaikka tuliaisiksi ja sitten ison kakun, joka paranee kun se hieman vanhenee :)

      Poista
  4. Onkohan tuossa sokerin ja veden määrä vaihtanut paikkaa?
    Minä laita vettä 3 dl ja sokeria 1,5 dl.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, ei ole vaihtanut paikkaansa - kakkuun todella tulee paljon sokeria :)
      Olen juuri leipomassa sitä ja vaikka 3 dl kuulostaa hirveän isolta sokerimäärältä, niin sen laitan. Mutta valmis kakku ei sitten maistu liian sokeriselta eli makuun sillä ei ole vaikutusta. Rakenne voi tosin muuttua, jos nuo määrät vaihtaa. Osan valkoisesta sokerista voi korvata ruokokidesokerilla tai jollain makeutusaineella, joka on tarkoitettu leivontaan.

      Poista
  5. Kiitos, hyvä kakku sittenkin tuli, vaikka ihmettelin sokerin määrää, mutta korvasin kaakaolla osan jauhoista. Mvh Oulujokivarresta.

    VastaaPoista
  6. Miksi pitää olla erikoisjauhoja .

    VastaaPoista