keskiviikko 24. joulukuuta 2014

Kinkku ja viikunakastike

Kinkku ja valmistaminen

Ota pakastettu kinkku pakastimesta noin kaksi päivää ennen paistamista. Suuren joulukinkun sulattaminen voi kestää pidempäänkin. Ennen kuin paistat kinkun, sen sisälämpötilan tulee olla noin +10 astetta.

Joulukinkku voidaan paistaa uuniin sopivassa paistopussissa. Pussin ansiosta paiston yhteydessä saadaan talteen erittäin maukas kinkun liemi.Näin paistat joulukinkun paistopussissa. Voit tehdä samoin myös, jos paistat sen ilman pussia.

1. Lämmitä uuni 100 asteeseen.

2. Huuhtele ja kuivaa joulukinkku. Jätä verkko kinkun ympärille.

3. Laita joulukinkku paistopussiin ja työnnä paistomittari kinkkuun niin, että sen kärki on keskellä kinkkua. Jos kinkussa on luu, varo ettei mittari osu siihen.

4. Aseta kinkku rasvapuoli ylöspäin uunin ritilälle keskitasolle tai alemmas kinkun koosta riippuen. Laita alle uunipelti ja kaada sille vähän vettä, jotta kinkusta tippuva neste ei pala kiinni. Tee tämä varsinkin silloin, kun paistat kinkun ilman paistopussia.

5. Paista kinkkua uunissa noin 1,5 tuntia per kilo.

Kun kinkun sisälämpötila on saavuttanut 74 astetta (tai 83 astetta, jos haluat ylikypsän kinkun), voit ottaa sen uunista ja poistaa verkon sekä päällä olevan rasvan varovasti. Ota myös liemi talteen. Voit syödä kinkun sellaisenaan tai kuorruttaa sen kokonaisvaltaisen makuelämyksen saavuttamiseksi. Siinä tapauksessa voit laittaa uunin nyt 250 asteeseen. Sekoita noin 3 rkl sinappia ja yksi kananmuna keskenään ja levitä seos kinkun päälle. Voit myös jättää kananmunan pois halutessasi. Ripottele sitten päälle hieman korppujauhoja tai leivänmuruja. Laita kinkku uuniin noin 15 minuutiksi. Vahdi kinkkua koko ajan, ettei kuorrute pala. Ota kinkku uunista, kun kuorrute on kauniin kullanruskea! Voit myös koristella kinkun neilikan nupuilla tai muilla koristeilla.

Tänä vuonna käytin korppujauhon sijaan parmesaania, jonka ripottelin Maillen Dijon sinapin päälle.Tässä erittäin hyvä sose, joka sopii kinkun suolaiseen makuun.

Viikunakastike

500 g tuoreita tai kuivattuja viikunoita

5 dl glögiä

1 dl ruokosokeria

(tilkka portviiniä)

Huuhdo viikunat ja leikkaa ne neljäksi lohkoksi. Mittaa ainekset kattilaan ja keitä 20 minuuttia. Soseuta ja painele siivilän läpi. Tarjoa esim. kinkun kastikkeena. Joukkoon voi lisätä vähän kinkun lientä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti