torstai 18. joulukuuta 2014

Joulukalja

Olen vuosia tehnyt katajaista kotikaljaa jouluksi. Muuten olen seurannut kaljamallaspussin ohjetta, mutta olen taitellut mukaan pari katajanoksaa makua antamaan. Katajakalja onkin hyvä kinkun kaveri ja maistuu myös suolaisten alkupalojen kanssa. Nyt minulla ei ole katajaa saatavilla, joten korvaan sen muutamalla katajanmarjalla, joita vähän murskaan morttelissa, jotta niistä irtoavat maut käymisen aikana. Lähdetään kokeilemaan 10 marjalla, jos menee vikaan, niin korjaan ohjetta.


Joulukalja eli itsetehty kotikalja

5 l vettä
3 dl kaljamaltaita
2 dl sokeria
10 katajanmarjaa, murskattuna
0,5-1 tl tuoretta hiivaa tai 1/4 tl kuivahiivaa

Kuumenna vesi kiehuvaksi. Sekoita ämpärissä tai isossa kattilassa sokeri sekä maltaat ja lisää katajanmarjat. Kaada kiehuva vesi päälle.

Sekoita hyvin ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi (37 astetta tuore hiiva ja 40 astetta kuivahiiva). Lisää hiiva nesteeseen ja anna kaljan käydä huoneenlämmössä seuraavaan päivään (12–24 h).

Siivilöi ja pullota kalja. Ota mallasmäski talteen leipää varten. Säilytä kaljapullot jääkaapissa tai muussa viileässä paikassa.
Laitoin 5 litraa kaljaa käymään 25 litran viinisankoon - vähän ylimitoitettu astia, vai mitä?

Kalja kävi lämpimässä kylpyhuoneessa noin vuorokauden


5 litraa vettä, maltaat ja sokeri tuotti noin 4,5 litraa valmista kaljaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti