keskiviikko 24. joulukuuta 2014

Lakkamarmeladit

Puolisollani on yksi heikkous, jonka kaikki läheiset tietävät – hän on heikkona marmeladiin. Joulun vakiolahja lapsilta on ollut monena vuonna vihreät kuulat, mutta kaikki marmeladi uppoaa ja osuu makuhermoon…

Minun piti tehdä hänelle tänä jouluna itsetehtyjä marmeladeja lahjaksi, mutta kuten aina joulun alla on niin kiire, että salaisuus ei ollut sitten enää salaisuus kun kiireessä aaton aattona vielä väsäsin lakkamarmeladeja joulun jälkiruokapöytään. Hyviltä maistuivat ja hyvin ehtivät kuivua yön yli vaikka ohjeessa toisin sanotaan.

Tein tällä ohjeella ensimmäistä kertaa ja ohje toimi hyvin, mutta tässä pari vinkkiä, joita opin tehdessäni. Keittelin agar agaria noin 45 minuuttia ja se näytti ihan hyvältä siinä vaiheessa. Lisäsin paseeratut lakat ja kaadoin pieneen säilöntärasiaan. En voinut käyttää kelmua, kun neste oli kuumaa kaadettaessa, joten kaadoin suoraan rasiaan. Kaikki meni muuten hyvin, mutta irrottaminen rasiasta oli haastavaa. Ensi kerralla laitan vaikka palan leivinpaperia vuokaan pohjalle. Marmeladi ei tartu vuokaan kiinni, mutta se on niin tiiviisti kiinni vuoan pohjalla, jotta ilmaraon saaminen marmeladin ja rasian väliin ei onnistu vaan jouduin tekemään vähän väkivaltaa marmeladille ja pilkkomaan sen osittain rasiassa jotta sain paloja irti ja pääsin irrottamaan loput marmeladista. Kun sain ilmaa marmeladin ja rasian väliin, irtosivat loput marmeladista aivan helposti. Kuutiointi ja kuivaaminen olivat helppoja ja sokerointia tein vain yhden kierroksen, koska marmeladi oli yön yli kuivuttuaan aivan valmista.

Lakkamarmeladit

2 dl vettä

1 ¼ tl agar agar-jauhetta

2 dl sokeria

200 g lakkoja

0,5 tl sitruunanmehua

koristeluun: erikoishienoa sokeria

Mittaa vesi, agar agar ja sokeri 3 l-kattilaan. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes se kiehahtaa. Anna seoksen poreilla hiljaisella lämmöllä, kunnes se paksuuntuu ja lusikalla valutettaessa syntyy rihmoja (noin 30–45 min).


Sulata lakat toisessa kattilassa ja anna lakkojen hautua keskilämmöllä noin 5-10 minuuttia, kunnes ne ovat osittain soseutuneet. Paseeraa lakkasose siivilän läpi. Sosetta tulee olla noin 1 dl.

Nosta siirappimainen sokeriliemi liedeltä ja sekoita lakkasose ja sitruunanmehu siihen.


Kaada seos suorakulmaiseen pakasterasiaan 10 x 10 cm. Peitä astia kannella tai tuorekelmulla ja laita jääkaappiin hyytymään vähintään 2 tunnin ajaksi.

Kumoa marmeladi leivinpaperille ja kuutioi se. Erottele palat toisistaan ja jätä kuivumaan pöydälle noin 2 tunniksi.

Pyöräytä palat erikoishienossa sokerissa ja jätä kuivumaan leivinpaperinpäälle 2 päiväksi (tässä kohtaa kuivasin vain yön yli, ehkä reilut 12 tuntia).

Käännä kerran kuivumisen aikana. Sokeroi lisää tarvittaessa. Säilytä kannellisessa rasiassa huoneenlämmössä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti