sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Helppo saaristolaisleipä

Kotikaljanteosta jäi mallasmäskiä ja siitä on jo tehty mallas-viikunaleipä, mutta joulupöytään pitää saada myös aitoa saaristolaisleipää kalojen kaveriksi. Yleensä ostan sen valmiina, mutta tänä jouluna teen leivän tämän Teresa Välimäen reseptin mukaan. Ohjeella tulee kaksi saaristolaisleipää.Helppo saaristolaisleipä

1 l piimää

50 g hiivaa

2,5 dl siirappia

2 tl suolaa

3 dl kaljamaltaita

3 dl ruisleseitä

5 dl ruisjauhoja

7 dl (noin) vehnäjauhoja

vuokien voiteluun: voita

leipien voiteluun: siirappivettä (puolet siirappia ja puolet vettä)

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja liuota joukkoon hiiva ja kaikki muut aineet. Sekoita tasaiseksi taikinaksi ja kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa 1,5 tuntia.

Sekoita kohonneesta taikinasta puuhaarukalla ilmakuplat pois. Kaada taikina kahteen 1,5 litran voideltuun leipävuokaan ja tasoita leipien pinta. Anna saaristolaisleipien kohota puolisen tuntia.

Paista saaristolaisleipiä 175-asteisessa uunissa alatasolla noin 1 tunti. Voitele leipien pinta siirappivedellä ja jatka kypsentämistä vielä noin 30 minuuttia.

Kumoa leivät heti uunista oton jälkeen ritilälle. Anna jäähtyä liinan alla. Laita saaristolaisleivät viileään tekeytymään 2–3 päiväksi, niin maku ja rakenne paranevat.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti