tiistai 30. huhtikuuta 2013

Sinitiainen pesänrakennuspuuhissa


Olemme seuranneet lintuja sekä mökin pihapiirissä että järvellä muutaman vuoden. Haarapääsky on pesinyt uuden lisärakennuksen päätyterassin katossa. Alku kesästä yritimme estää pesänrakennusta – siitä syntyi hirveä sotku saven, lisukkeiden ja ulosteiden muodossa. Mutta kun juhannuksena tulimme taas mökille, pesä oli valmis ja poikaset pesässä. Ei auttanut muu kuin ripustaa pesän alle muovi, jolle jätteet kertyvät.  Näin haarapääskypari on asuttanut rantatupaa pari-kolme kesää.

Viime vuonna päätimme rakentaa pönttöjä pikkuasukeille. Syyskesällä emme tosin löytäneet mitään valmiita, joita olisimme vain ripustaneet. Mutta Claes Olssonilta löytyi ”tee-itse”-materiaalit. Mies kokosi ja minä maalasin. Näin saimme sievän ja värikkään pöntön odottamaan seuraavaa kesää. Linnut asuttavat mieluummin talven yli olleita pönttöjä kuin aivan tuoreita – pitääkö paikkansa?

Pönttö sai nyt huhtikuussa ensimmäiset asukkaat.


Kun tulimme viikkoa ennen vappua mökille, sinitiainen oli valinnut meidän värikkään pöntön asunnokseen. Vilkas pesänrakennus oli käynnissä. Sinitiainen kokosi mm. ison kiven kyljestä vähän kuivahtaneen näköistä sammalta suun täyteen ja kiikutti kuorman pönttöön.


Pariskunta lenteli edestakaisin ja toi pönttöön milloin mitäkin pehmustetta. Tätä vaihetta kesti muutaman päivän. 


Sitten hiljeni. Nyt oletan, että naaras on pöntössä munimassa – tai peräti jo hautomassa munia. Koiras käy metsässä ja välillä pöntöllä. Mutta liikenne ei ole kovin vilkasta. Täytyy osua oikeaan aikaan, jotta linnun näkee menevän pönttöön.  Tässä on myös ollut muutamia sadepäiviä ja silloin linnut eivät kovin aktiivisesti lentele.

Kunhan kelit lämpiävät. niin on kiva kuunnella millaista piipitystä pöntöstä kuuluu :D


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti