torstai 9. kesäkuuta 2016

Raparperi-kinuskikuppikakut

Tänään olen tehnyt kaikkea mahdollista raparperista ja touhu jatkuu vielä huomenna. Laittelen tänne niitä raparperiherkkuja, jotka ovat uusia, mutta kyllä tuli tehtyä mehua ja muita blogista tuttuja herkkuja varastoon.

Nämä raparperimuffinit tai raparperikuppikakut syntyivät tilaustyönä. Bengt tarjoaa töissä kahvit omalle tiimilleen ja toivoi minulta jotain hyvää kahvin kanssa. Ehdotin, että teen jotain raparperista – ehkä kakun? Bengt näytti blogistani tiimille ehdotuksia ja raparperin sekä kinuskin yhdistelmä kiinnosti. Olin tehnyt raparperikakun kinuskikuorrutteella. Se olisi ollut vähän hankala kuljettaa ja annostella, joten päädyin siihen, että kehitin vanhasta reseptistä uuden version, missä vähän vähensin mausteita, lisäsin raparperin määrää ja leivoin ne muffinien muotoon. Päälle keitin vähän tavallista tukevamman kinuskin, että se pysyy kuppikakun päällä.

Kuunnellaan huomenna mitä työporukka tykkäsi näistä…!



Raparperi-kinuskikuppikakut, 18 isoa

1 dl raparperihilloa (ohje täältä)

3 munaa

2 dl fariinisokeria (tai ruskeaa kidesokeria)

5 dl vehnäjauhoja

1 tl kardemummaa

2 tl leivinjauhetta

1 prk Valion päärynä-kinuskirahkaa tai vaniljarahkaa

100 g voita tai margariinia sulatettuna

2-3 vartta tuoreita raparpereja

18 Pirkan isoa muffinivuokaa

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää yhdessä raparperihillon, rahkan ja sulatetun voin kanssa muna-sokerivaahtoon.

Kaada taikina muffinivuokiin. Paista uunin keskiosassa 185 asteessa n. 15 min. pienet muffinit ja noin 20 min. isot muffinit.

Anna jäähtyä.

Vinkki: kun laitat paperiset muffinivuoat muffinipellin koloihin, niin muffinit eivät pääset leviämään uunissa vaan ne pysyvät muodossaan paremmin.


Kinuski

2 dl kuohukermaa

2 dl fariinisokeria

Valmista kinuski. Pane aineet teflonkattilaan ja keitä hiljalleen samalla sekoittaen 15-20 minuuttia. Varo, ettei kerma kuohu yli. Kun seos alkaa saostua, tee vesilasitesti. Jos pisara kylmään veteen tiputettua kinuskia ei ”sula” veteen vaan jää selvästi otettavaksi kokkareeksi, on kinuski valmista. Testaa keiton eri vaiheissa, koska kinuski voi olla valmista jo 10 min. keittämisen jälkeen. Älä keitä liian kauan. Nosta kattila levyltä ja kaada tai lusikoi kinuskikuorrutus jäähtyneiden kuppikakkujen päälle.

Anna kinuskin jähmettyä hetki kylmässä ennen tarjoamista.

Iso muffinivuoka
Pieni muffinivuoka
Huom. jos haluat laittaa kinuskin päälle nonparelleja, niin ripottele niitä aina parin-kolmen muffinin kuorruttamisen jälkeen, sillä kuorrutteen pinta menee nopeasti kiinni ja nonparellit eivät enää tartu siihen, jos annat pinnan kovettua. Jos kinuski jähmettyy, niin käytä sitä kuumalla levyllä, jotta se pehmeää uudelleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti