tiistai 22. marraskuuta 2016

Pasta Bolognese nyhtökaurasta

Ruokamessuilla maistoin nyhtökauraa ja tykästyin kovasti sen makuun. Se ei ollut mikään lihan korvike, joka maistuu lihamaiselle vaan ihan oman makuisensa proteiininlähde, jonka korvaa lihan ruoanlaitossa. Ei nyhtökaura tosin maustu kaurallekaan. Sen makua on vähän vaikea määritellä. Hyvää joka tapauksessa. Ensimmäinen nyhtökaura, jonka ostin, oli tomaatilla maustettu eli ilman sen suurempia pohtimisia päätin tehdä siitä spagetinkastikkeen.

Tässä pohjana on klassinen Bolognesekastike. Aidossa bolognesekastikkeessa käytetään aina lihalientä, porkkanaa ja juuriselleriä, jotka antavat kastikkeelle sen ominaisen maun. Nyt vaihdoin lihaliemen kasvisliemeen ja jauhelihan nyhtökauraan. Jos haluat tehdä alkuperäisen spagettikastikkeen, niin vaihda ne takaisin – muuten ohje käy hyvin peruskastikkeeksi pastan kanssa.


Pasta Bolognese nyhtökaurasta neljälle

300 g spagettia (vettä ja suolaa keittämiseen)

1 paketti tomaatilla maustettua nyhtökauraa (tai 300 g naudan jauhelihaa)

1 hienonnettu sipuli

pieniksi kuutioiksi leikattu porkkana

pieniksi kuutioiksi leikattu juuriselleri

2 valkosipulinkynttä

2 rkl voita

1 tl vehnäjauhoja

1 purkillinen tomaattimurskaa

2 dl kasvis (tai liha-) lientä

1 rkl oreganoa

1/4 tl timjamia

suolaa ja pippuria

Lisäksi: 100 g parmesaaniraastetta

Kuori ja hienonna sipuli. Kuori ja paloittele porkkana erittäin pieniksi kuutioiksi tai raasta karkeaksi raasteeksi. Kuori juuriselleri ja raasta se karkealla terällä tai kuutioi pikkupaloiksi. Kuullota vihannekset pehmeiksi voissa. (Jos teet lihakastikkeen, ruskista tässä kohtaa jauheliha kasvisten kanssa.)

Ripottele jauhot päälle ja sekoita. Kaada joukkoon kasvis(tai liha-)liemi ja tomaattimurska, mausta sitten kastike yrteillä ja purista joukkoon valkosipuli. Hauduta kannen alla alhaisella lämmöllä noin 15 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla.

Keitä sillä aikaa pasta runsaassa suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan.

Lisää nyhtökaura viimeisenä kastikkeen ollessa valmis. Sekoittele kastikkeen sekaan ja anna lämmetä.


Tarjoile pasta kastikkeen ja parmesaaniraasteen kera. Hyvä lisä on tuoresalaatti ja itsetehty patonki. Ohje patonkiin löytyy tästä.


Ja koska on marraskuun loppu ja Alkoista löytyy uusi Beaujolais Nouveau - siinä on sopiva ruokaviini tälle vege-pastalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti