tiistai 6. joulukuuta 2016

Suomen itsenäisyyden kunniaksi: poroa ja portviinikastiketta sekä palsternakkapyree

Tässä itsenäisyyspäivän ateriakokonaisuus, joka on helppo ja nopea tehdä, kun kaikki asiat ovat esillä. Tätä voisi jo sanoa fine diningiksi…


Lämmitä uuni ja paista muun ruuanvalmistuksen aikana valmiita pakasteperunaruusukkeita 20 min. miedolla lämmöllä uunissa. Katso ohje pussin kyljestä.

Valmista ensin pyreen juurekset ja laita ne kiehumaan. Esivalmistele muut osaset sillä aikaa ja laita kaikki esille. Paista porofilee nopsaan ja tee kastike kiehumaan. Ruoka valmistuu aika nopeaan, joten kaikki tarvittavat aineet ja astiat on hyvä olla valmiina. Kiehauta vaikka pakasteherneitä tai -papuja mikrossa – värikäs lisuke lautaselle.

Reseptit kahdelle.


Palsternakkapyree

500 g palsternakkaa (n. 3 isoa)

300 g jauhoisia perunoita (punainen pussi) (n. 3 perunaa)

vettä keittämiseen

n. 2 dl täysmaitoa

n. 25 g voita

n. ½ tl suolaa

Kuori ja paloittele palsternakat ja perunat. Keitä vedessä kypsiksi noin 15 minuuttia.

Kaada keitinvesi pois ja kuumenna maito. Soseuta perunat ja palsternakat survimella tai sauvasekoittimella. Lisää maitoa, kunnes sose tuntuu sopivan paksuiselta. Lisää lopuksi voi ja mausta suolalla. Tarjoa lisäkkeenä.

Paistettu poronfilee

1 pkt (n. 600 g) poron ulkofileetä (pakaste)

voita paistamiseen

suolaa

mustapippuria

Anna fileen sulaa yön yli jääkaapissa. Nosta fileepaketti huoneenlämpöön tunti ennen paistamista.

Paista sulaneet ja huoneenlämpöiset poronfileet voissa kuumalla pannulla noin 3 minuuttia/puoli. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna fileiden vetäytyä hetki ennen viipalointia folioon käärittynä.

Tee sillä aikaa kastike.

Tumma portviinikastike

2 dl vahvaa lihalientä

0,5 dl portviiniä

1 rkl balsamiviinietikkaa

1 pieni sipuli

1 laakerinlehti

2-3 oksaa tuoretta persiljaa

0,5-1 rkl kastikesuurustetta

1 nokare voita

ripaus jauhettua mustapippuria

(suolaa)

koristeeksi: roseepippuria

Mittaa lihaliemi ja portviini kattilaan. Lisää balsamiviinietikka, silputtu sipuli, persilja ja laakerinlehti. Keitä hiljalleen 10 minuuttia.

Siivilöi liemi. Kiehauta ja lisää kastikesuuruste ja keitä minuutin ajan. Mausta pippurilla, ja lisää voi. Tarkista suolan tarve. Ripottele kastikkeen pinnalle halutessasi roseepippuria, kun annostelet sen ruoalle.


Kokoa annos:

poron filee ja portviinikastike – koristettuna rosépippureilla

perunaruusukkeet ja vihreät herneet

palsternakkapyree

Lisäksi hyvää portugalilaista punaviiniä, joka sopii portviinikastikkeen makumaailmaan ja riistalle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti