lauantai 25. helmikuuta 2017

Laskiaispullat goes nuts!

Matkailu avartaa. Kävimme pari viikkoa sitten pienellä minilomalla Tukholmassa ja harhailimme keskustassa helmikuun hyytävässä ilmassa kolme päivää. Välillä oli kiva piipahtaa lämmittelemään kahvi-/teekupin ääreen ja maistelemaan jotain pientä leivonnaista. Helmikuussa myös Tukholma tarjoaa joka kahvilassa laskiaispullia (Semla) sekä marsipaanilla että hillolla ja isolla kermavaahtokasalla maustettuna. Mutta Vanhassa Kaupungissa oli myös kahviloita, joissa tarjottiin Semla Nutella täytteellä. Tässä taas uusi Nutellan käyttö eli laitetaan suklaa-pähkinäherkkua pullan väliin, pehmennetään sitä kermavaahdolla ja yritetään ahmia iso annos sivistyneesti pölysokereiden lennellessä syliin. Ihanaa, täyttävää ja sotkevaa!

Ja täytyyhän tämä kokeilla myös mökillä eli tänä hiihtolomana minunkin hassut Laskiaispullat menevät pähkinöiksi!

Laskiaispullat

5 dl maitoa

50 g tuorehiivaa tai 2 ps kuivahiivaa

1 kananmuna

1 rkl kardemummaa

1 tl suolaa

1-2 dl sokeria

n. 14 dl vehnäjauhoja

150 g leivontamargariinia

voiteluun: kananmunaa

täyte:

marsipaania tai hilloa tai Nutellaa

kermavaahtoa

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva maitoon ja sekoita muna joukkoon. (Jos käytät kuivahiivaa, katso ohje pakkauksesta.) Lisää kardemumma, suola ja sokeri. Lisää jauhoja vähitellen ja vaivaa taikina hyvin. Lisää alustamisen loppuvaiheessa pehmeä rasva. Alusta taikinaa, kunnes se irtoaa kädestä ja kulhon reunoista. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa lähes kaksinkertaiseksi.

Leivo 18 pikkupullaa ja jaa ne kahdelle pellille. Kohota pullat liinan alla. (tai jos haluat vähän pienempiä pullia, tee 24 pullaa ja jaa ne kolmelle pellille).


Paista 225-asteessa uunin keskitasolla noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä!


Leikkaa pullaan ”hattu” ja täytä pulla mieleisellä täytteellä. Perinteinen tapa on laittaa marsipaania pala ja sitten kermavaahtoa, mutta myös hillo + kermavaahto on hyvä yhdistelmä. Jos tahdot kokeilla jotain uutta ja hullutella – laita väliin Nutellaa ja kermavaahtoa – hmmm!



Laskiaispulla maistuu ulkoilun jälkeen kuuman kaakaon kanssa tai hiihtoretkellä, kun mukana on lämmintä teetä, kaakaota tai kahvia. Herkuttele loput iltateen/-kahvin kera. Näistä riittää isollekin joukolle pullia – jos haluat vähemmän, niin puolita taikina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti