lauantai 24. kesäkuuta 2017

Nyhtölohta kahdella tapaa pitaleipien väliin

Kun Juhannusaatto syötiin perinteistä savustettua lohta uusien perunoiden kera, niin Juhannuspäivänä syötiin kirjolohta vähän erilaisella tavalla. Meillä oli Juhannuspäivänä vieraita ja valmistelin lohen jo edellisenä päivänä ja vain lämmitin sen kevyesti ennen vieraiden tuloa. Salaatit ja kastikkeet olivat kylmässä odottamassa ja pitaleipien taikina tehtynä. Vieraiden aikana ei tarvinnut tehdä muuta kuin paistaa nopeasti pitaleivät ja pääsimme heti syömään. Tämä on todella helppo vierasvara myös isommalle porukalle. Annos oli nyt 4-6 hengelle, kun koko kirjolohi oli kilonpainoinen eli siitä tehdyt fileet eivät olleet kovin isoja. Jos porukkaa on enemmän kannattaa tuplata annokset. Ja pitaleivät ovat niin hyviä, että niitä kannattaa paistaa heti tupla-annos….


NYHTÖLOHI

2 (kirjo-)lohifileetä
mustapippuria ja suolaa myllystä

Levitä filee uunivuokaan ja mausta ne suolalla ja pippurilla.
Lämmitä uuni 200 °C.



Chililohi

1 rkl öljyä
1 rkl chilikastiketta (esim. Sriracha-kastike)

Sekoita chilikastike öljyyn ja levitä chilinen öljy fileelle.



Sitruuna-petolohi

1 rkl sitruunapestoa
0,5 sitruunaa viipaleina

Levitä sitruunapestoa lohifileelle ja viipaloi sitruunan puolikas ja koristele uunifilee.

Nosta vuoka uuniin noin 200 asteeseen 20-30 minuuttia riippuen fileen paksuudesta.




FENKOLISALAATTI ELI FENKOLISLAW

1-2 kpl fenkolia ohueksi suikaloituna
1 kpl iso kurkku ohueksi suikaloituna
1 varsisellerin varsi ohueksi suikaloituna
1 dl tillisilppua
0,5 kpl sitruunan mehu puristettuna
1 rkl öljyä
0,5 tl suolaa

Suikaloi fenkolislawn kasvikset pitkiksi ja ohuiksi paloiksi terävällä veitsellä tai esimerkiksi julienne-raastinta hyödyntäen. Sekoita yhteen isossa kulhossa ja mausta sitruunamehulla, öljyllä sekä suolalla. Anna maustua hetken aikaa viileässä.


CHILIJOGURTTIKASTIKE

1 dl turkkilaista tai kreikkalaista jogurttia
1 rkl chilikastiketta (esim. Sriracha-kastike)
muutama oksa thai-basilikaa silputtuna
muutama oksa korianteria silputtuna
1 tl mustapippuria
ripaus suolaa

Sekoita kaikki jogurttikastikkeen ainekset keskenään ja jätä kylmään odottamaan lohen kypsymistä.


SITRUUNA-PESTOJOGURTTIKASTIKE

1 dl turkkilaista tai kreikkalaista jogurttia
1 rkl sitruunapestoa
1 rkl sitruunan mehua
0,5 sitruunan kuoriraaste
muutama oksa tilliä silputtuna
1 tl mustapippuria
ripaus suolaa

Sekoita kaikki jogurttikastikkeen ainekset keskenään ja jätä kylmään odottamaan lohen kypsymistä.


MUURINPOHJALEIPÄSET, 10 leipää

2 dl vettä
2 tl kuivahiivaa
0,5 tl suolaa
2,5 dl vehnäjauhoja
2 dl hiivaleipävehnäjauhoja
2 rkl öljyä

Lämmitä vesi noin 42-asteiseksi. Sekoita veteen kuivahiiva, suola ja vehnäjauhot. Alusta hiivaleipävehnäjauhot taikinaan vähitellen. Lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa.

Peitä kulho leivinliinalla ja anna taikinan levähtää 10-20 minuuttia.

Jauhota pöytä, vaivaa taikinasta ilmakuplat ja jaa se 10 osaan. Taputtele taikinapaloista pyöreitä noin 1/2 cm paksuja leipäsiä.

Paista leivät ilman rasvaa muurinpohja- tai valurautapannulla miedolla lämmöllä. Paista leipästen molempia puolia noin 4 minuuttia. Leivän voi kääntää, kun pinta kohoilee muhkuraiseksi. Tarjoa lämpiminä. (katso myös...)


KOKOA ANNOKSET
Ota kypsä lohi pois uunista ja anna jäähtyä hetken.

Paista pitaleivät viimeisenä ennen leipien kokoamista.

Riivi jäähtynyttä lohta haarukalla irti nahasta ja täytä sillä halkaistut pitäleivät fenkolislawn ja jogurttikastikkeen kanssa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti