keskiviikko 21. tammikuuta 2015

Vihersmoothie pikkunälkään ja painonhallintaan

Tammikuu on yleisesti katumuskuukausi, jolloin otetaan hillitymmin herkkujen kanssa ja pantataan vähän syömistä toivoen joulun ylensyönnistä kertyneiden ylimääräisten kilojen katoavan. Luin juuri, että suomalaiset ovat muihin verrattuna aika säntillisiä tämän tammikuun katumisen kanssa ja oikeasti katsovat syömisen tai juomisen päälle.

Minulla joulu meni aika kiireisesti ja tuli syötyä huonosti, joten jouluna ei ylimääräisiä kiloja sitten päässyt kovasti kertymään, mutta joulun jälkeen tuli ahmittua erilaisia jouluherkkuja ja vähän muitakin herkkuja ylimääräisen paljon ja liikunta jäi pois ensimmäistä kertaa pitkään aikaan, joten pari-kolme kiloa hujahti tulla tammikuun alussa aivan huomaamatta. Viimeinen reilu viikko meni aivan pelkkään lukemiseen, edelleen ilman liikuntaa, mutta myös huonolla syömisellä. Nyt tentti on ohi ja voin taas alkaa keskittymään muuhunkin elämään kirjojen ulkopuolella.

Siispä tänään lähdetään salille katsomaan miten sitä taas pääsisi kuntoon ja lounas korvataan smoothiella, josta löytyy vitamiineja ja hivenaineita, mutta ei liikaa kaloreita. Vihersmoothie on hyvä raakaruoka, johon voi jauhaa erilaisia raaka-aineita ja tehdä joka kerta omanlaisen sekoituksen. Kaikki raaka-aineet ovat kypsentämättömiä, joten samalla tulee syötyä raakaruokaa ihan huomaamatta. Tämänkertainen vihersmoothie koostui aineista, joita sattui jääkaapista löytymään, mutta tee oma yhdistelmäsi ja maistele välillä, jotta siitä tulee omaan suuhun sopiva.

Vihersmoothie salaatista, avokadosta ja hedelmistä
0,5 dl cashewpähkinöitä

noin 50 g makeaa friseesalaattia (tai muuta omaa lempisalaattia)

1 avocado

nippu minttua tai sitruunamelissaa (noin puoli puskaa)

1 pieni purkki ananaspaloja omassa mehussa mehuineen

3 kiiviä kuorittuna

maustamatonta mantelimaitoa tai vastaavaa (vettä/maitoa)


Laita kaikki aineet blenderiin ja aja sileäksi. Lisää mantelimaitoa tai muuta nestettä kunnes seos tuntuu itsestä sopivan juotavalta. Määrä riippuu muiden aineiden nestepitoisuudesta.

Avokado ja pähkinät tuovat smoothieen ruokaisuutta, hedelmät ja yrtit makua ja makeutta, salaatti terveyttä… Kokeile ja maistele oma variaatiosi. Jotkut käyttävät kurkkua – sopii hyvin, siitä tulee nestettä, mutta älä laita liikaa jos et pidä kurkun mausta – ja lisää silloin jotain sitruksista tasapainottamaan esim. appelsiini, mandariini…

Vihersmoothie on vähän kuin juotava salaatti. Jokaisella on oma makumieltymyksensä, joka löytyy kokeilemalla. Terveellistä kevättä!

Lisäinfo: Friseesalaatti kuuluu endiiveihin ja poimin tämän tiedonjyvän endiiveistä ”Endiiveissä on runsaasti A- ja K-vitamiineja ja lisäksi muun muassa rautaa, kaliumia, foolihappoa sekä mangaania. Lisäksi endiivien sisältämä intybiini auttaa ruoansulatusta, virkistää ruokahalua ja lievittää jopa lievästi kipuja.” (lähde: http://www.kauneusjaterveys.fi/artikkeli/vaihtelua-salaattilautaselle)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti