maanantai 5. tammikuuta 2015

Vuodenvaihde mökillä


Marraskuussa kun kävimme mökillä, niin ostimme linnuille pari rasva-siemenpötköä sekä pari isoa talipalloa sekä pikku talipalloja telineessä. Emme ole ennen lintuja ruokkineet mökillä, koska emme ole siellä niin säännöllisesti, että voisimme tehdä sen kunnolla. Mutta ajattelimme kokeilla rasvapalloilla sinitiaisen talviruokintaa, koska niitä näytti jääneen talvehtimaan mökin lähiseudulle. Sinitiaiset ovat pesineet innokkaasti meidän pöntöissä, joten on ihan kiva ruokkia niitä, jotta ne ovat voimissaan keväällä tekemään taas uudelleen pesän vanhoihin pönttöihin, jotka syksyllä siivosimme.  Näillä eväillä siis kokeillaan ja katsotaan mitä linnut tykkäävät niistä.


Tulimme Tapanin jälkeen mökille ja ensimmäisenä tarkistin rasvatilanteen. Kaikki pikkurasvapallot oli syöty ja samoin isot siemen-rasvapötköt. Ne olivat revitty jopa niin, että verkot olivat katkenneet melkein kahtia. Tyhjät pussit roikkuivat puussa. Vain toiseen isoon rasvapalloon oli jäänyt syötävää… Ihmettelinkin mikä iso lintu – harakka tai varis varmaan – oli käynyt repimässä rasvapötköt.
Tai ehkä syyllinen oli tämä pikku velikulta, joka näköjään kanssa vierailee lintujen ruokintapaikalla. Johtuuko siitä, että emme ole aiemmin lintuja ruokkineet, mutta en kaikkien näiden vuosien aikana ole nähnyt oravaa kuin muutaman kerran. Kotona Espoossa meillä on vakituiseen 4 oravaa, jotka taistelevat lintulavan herruudesta, mutta täällä ei oravia ole paljon näkynyt. Olin aivan ilahtunut oravasta, oli sitten kuka tahansa syyllinen rasvapötköjen verkkojen repimiseen…


Myös närhi näytti vierailevan pihlajapuun alla. Se ei välittänyt rasvapötköistä, mutta se poimi pihlajan alla olevista puolukoista marjoja ja ehkä se myös poimi maasta pihlajanmarjoja ja söi niitä. Kovin varuillaan se tarkkaili ympäristöään ja kun marjat olivat syöty, se lehahti jonnekin metsään piiloon.


Uudet rasva-siemenpötköt houkuttelivat tänään paljon lintuja puuhun. Tänään oli pitkästä aikaa pakkaspäivä, yli 10 astetta pakkasta, joten pihlajassa kävi kuhina. Suuri määrä tali- ja sinitiaisia poimi rasvoista osansa, mutta kävipä pihlajassa kaksi oravaa taistelemassa uusista eväistä. Samoin vieraili kaksi harakkaa ja yksi mustarastas. Auringonnoususta aina pitkälle iltapäivään oli kiva katsella lintujen syöntiä.Tämä taisi voittaa kaksintaistelun ja ajaa toisen oravan tiehensä. Ainakin se palasi takaa-ajon jälkeen ottamaan maistiaiset uudesta siemen-rasvapötköstä. Tässä kuitenkin tähyillään ympäristöä.


Joku säikytti oranvan ja sitten pinkaistaa piiloon...


Tässä juostaan lumi pöllyten rantaan ja metsään piiloon...


Heti joulun jälkeen oli aika kovat pakkaset, noin 10 astetta jopa päivällä. Lunta ei ollut kuin ehkä 10–15 senttiä. Pakkanen ja kirkas ilma sekä päivällä mukava auringonpaiste, joka vähän jopa lämmitti ilmaa. Tapanin jälkeen oli oikein mukavaa ja talvista keliä mökillä.


Sanotaan, että tulee kova talvi kun pihlajassa on paljon marjoja. Sanotaan myös, ettei pihlaja kahta huntua kanna eli marjoja ja lunta - eli pitäisi tulla vähäluminen talvi. Katsotaan nyt kumpaan on uskomista. Syksyllä pihlaja oli aivan täysi marjoja - vieläkin niiden jäänteitä on puussa lintujen ruokana. Edellisenä vuonna ei ollut paljon marjoja ollenkaan ja edellinen talvi oli todella vähäluminen. Tämä talvi on tähän asti ollut myös vähäluminen, marjoista huolimatta. Ehkä on hyvä että sanonta on kumpaankin suuntaan - aina on jompi kumpi sanonta oikeassa...


Välipäivien auringonpaistetta pakkaspäivänä.


Tässä vielä marraskuusta jäänyt viimeinen rasva sekä tyhjät pussit. Ei vielä oltu ehditty kauppoihin.


Jäällä uskalsi kävellä rauhassa, jää kantoi. Lunta oli noin 10 - 15 senttiä. Moottorikelkat ajelivat jäällä ja pientä latuakin oli jäälle tehty, koska metsässä ei ollut tarpeeksi lunta hiihtämiseen.


Saunan takana olivat ohuet koivut taipuneet kaikki järven suuntaan. Lumi painoi niitä ja ne näyttivät siltä, että ei paljon tarvita kun ne napsahtavat poikki pakkasessa.Uudenvuoden aatto olikin sitten sateinen ja usvainen. Lämpöä oli +5 astetta ja tuuli ikävästi. Sade alkoi jo aaton aattona eli 30. päivänä. Kävimme illalla saunassa ja sade alkoi siinä illalla saunan aikana. Oli ikävä istua vilvoittelemassa ulkona, kun sade vihmoi katoksenkin alle. Uudenvuoden aatto ja uudenvuoden päivä olivat molemmat +5 asteisia ja vettä satoi lähes molemmat päivät yhtä soittoa. Olin ollut tiskaamatta kovalla pakkasella ja uuden vuoden päivänä sitten laitoin vesivadit ulos ja tiskasin ulkona, koska oli niin lämmintä. Sain loiskia rauhassa eikä tarvinnut varoa sisällä viemäreitä, koska ne olivat pakkasessa jäätyneet eikä viemäriä voi käyttää ennen kevättä. Marraskuussa oli vielä tarpeeksi lämmintä, jolloin tiskasin vielä sisällä ja käytin viemäriä.


Sade vei lumet melkein kokonaan. Järven jäällä oli vettä, johon sade ropisi ja ilma oli aika surkean näköinen. Uudenvuoden aaton vietimme ihanasti sisällä takkaa lämmittäen ja lämmintä glögiä juoden. Ei tehnyt mieli lähteä sateessa katsomaan rakettien paukuttelua - enkä usko, että paljon mitään näkikään. Menimme ajoissa nukkumaan, mutta puolenyön aikaan kuulin, kun jotkut kylällä ampuivat raketteja. Sitä ei tosin kestänyt kovin kauan - ei oikein ollut raketti-ilma.


Hiihtolatua ei oikein saa metsään, kun lunta ei ole metsässä juuri nimeksikään. Jäälläkin ollut lumi suli uudenvuoden sateissa, joten tällä hetkellä ei pääse hiihtämään lainkaan. Tänään on ensimmäinen pakkaspäivä (-10) sitten välipäivien. Uutta lunta ei tosin ehtinyt vielä tulemaan kuin sentin verran ja sekin tuli märkänä räntänä 3. päivänä. Eilen oli keli nollan tienoilla, mutta mitään ei satanut, joten viime yönä alkanut pakkanen jääti vain veden...


Tänään oli kaunis aurinkoinen päivä. Katselin lintuja ja oravia ja nautin kauniista maisemasta ja auringonpaisteesta. Illalla kävimme vielä kaupungilla varta vasten ostamassa lisää talipallotelineitä sinitiaisille, jotta saamme enemmän palloja puuhun. Lähdemme huomenna taas etelään ja on kiva jättää riittävästi talipalloja, jotta meidän pikku tiput pärjäävät seuraavaan kertaan. Siemen-rasvapatukat menevät aika nopeasti – varsinkin kun orava on niistä erityisen kiinnostunut. Rasvassa olevat pähkinät ja auringonkukansiemenet kiinnostavat niitä, mutta kyllä rasvapallokin kelpaa. Pikku talipalloihin ne eivät pääse käsiksi, kun ne ovat telineessä. Siitä riittää pikkulinnuille syömistä, kunnes tulemme taas takaisin täyttämään ne. Ja onhan pihlajassa vielä vähän marjanloppuja.

Oli rauhallinen ja rentouttava välipäivien ja uudenvuoden loma. Huomenna on kiva palata taas etelään ja valmistautua hulinaan – jos mahtuu enää työvaatteisiinsa. On taas aika aloittaa arki ja lopettaa mussuttelu!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti