lauantai 20. kesäkuuta 2015

Yöllinen joutsenien taistelu

Juhannusyö on valoisa. Vaikka ihmiset menevät nukkumaan, niin elämä järvellä jatkuu. Aivan sattumalta pääsin seuraamaan joutsenien reviiritaistelua keskellä yötä.

Kuvailin joutsenparia, joka söi kaikessa rauhassa ruohikon reunassa. Sama pari on todennäköisesti viihtynyt järvellä useimminkin – ainakin yksi pariskunta tuntuu melkein asuvan tässä näköpiirissä.


Lokit tappelevat kalasaaliista
Tilanne oli aivan rauhallinen, kunnes oikealta lentää kaakattaen yksinäinen joutsen. Pariskunta nostaa päänsä vedestä ja tuntuu kuuntelevan. Kolmas joutsen laskeutuu läiskähtäen urosjoutsenen luo ja takaa-ajo alkaa.
Pariskunnan uros joutuu pakenemaan juosten ja paikalle lentänyt iso uros ajaa sitä takaa kiivaasti äännellen. Vesi läiskyy, molemmat linnut töötöttävät, kaksi isoa lintua räpiköi suoraan kohti – olin kuvaamassa 500 millisellä, joten en heti saanut zoomattua kuvaa niin isoksi, että olisin saanut molemmat linnut kuvaan niiden lähestyessä kohti kovaa vauhtia.

Juuri meidän laiturin kohdalla takaa-ajettu uros käännähti rantaan ja kiipesi vauhdilla kohti metsää, toinen uros perässä. Ensimmäinen lintu meni metsään muutaman metrin ja painautui ison kiven viereen odottamaan. Takaa-ajaja huusi ja uhosi rannalla, mutta ei seurannut metsään vaan tyytyi vartioimaan hetken aikaa rannalla.
Siinä sitten seistiin pattitilanteessa. Ensimmäinen uros kyyristeli metsässä hipihiljaa ja toinen uros seisoi rannalla ja vartioi. Se käänteli päätään ja katseli ja kuunteli toista urosta, joka ei liikahtanutkaan.Sillä aikaa yksin jäänyt naaras ui vähän epävarmasti hiljaa kohti uroksia. Vähän matkaa lähestyttyään se alkoi äännellä ja kutsua puolisoaan. Se ui kohti ja kutsui.


Kukaan ei vastannut naaraalle ja lopulta ennen kuin se tuli liian lähelle rannalla olevaa urosta, se lähti juoksemaan ja kiihdytti itsensä lentoon. Se nousi siivilleen ja kaarsi järven yllä lenkin ja laskeutui kahdesta uroksesta vähän vasemmalle pieneen poukamaan.Sillä aikaa rannalla vartioinut uros kyllästyi olemaan kuivilla ja laskeutui veteen ja lähti uimaan sinne missä naaras oli ollut. Kun naaras oli noussut ilmaan ja lähtenyt urosten paikkaa kohti, aggressiivinen uros juoksi ja nousi myös siivilleen ja laskeutui sinne minne naaras oli tullut.
Tuli uusi kahina, kun uros hyökkäsi naaraan kimppuun ja ajoi sen takaisin siivilleen. Nyt naaras nousi uudelleen lentoon ja poistui järveltä kohti peltoja, lentäen ja etääntyen lopulta näkymättömiin.
Aggressiivinen uros jäi rannan tuntumaan vahtimaan paossa olevaa urosta. Metsässä oleva uros oli edelleen aivan hiljaa ja liikkumatta.


Tämä tilanne jatkui hetken aikaa. Uros äänteli tööttäillen ja kerran se jopa ärhenteli lokille, joka tuli liian lähelle.

Aikansa odoteltuaan aggressiivinen uros sai tarpeekseen ja se lähti loiskien juoksemaan ja nousi siivilleen. Kovasti tööttäillen se nousi ilmaan ja lähti lentämään järven toiseen päähän. Sen tööttäykset kuuluivat pitkään, kun se lensi järven päähän ja yli metsän kohti toista järveä.


Metsässä ollut uros oli hiljaa liikkumatta niin kauan kuin viimeisetkin tööttäykset vielä kuuluivat. Kun toisen uroksen ääni oli lopulta lakannut kuulumasta, metsässä oleva uros liikahti ensimmäisen kerran ja nosti päätään sekä käänteli sitä puolelta toiselle kuunnellen tarkkaan. Kun mitään ei enää kuulunut se lähti varovasti kävelemään kohti rantaa. Matkalla tuli kuoppakin, johon se kellahti kuvulleen, mutta nousi ylös ja pääsi rantaan.Rannalla se ensin katseli ympärilleen, mutta koska reitti oli vapaa, se laskeutui veteen. Se oli jäykistynyt metsässä ollessaan aivan hiljaa ja liikkumatta, mutta päästyään veteen se levitti siipensä ja venytteli kunnolla. Sitten se lähti hiljaa uimaan kohti paikkaa, johon se oli jättänyt naaraan.Naarasta ei ollut, mutta uros jäi ruohikon reunaan uimaan ja katselemaan ympärilleen. Tässä vaiheessa lähdin pesemään hampaat ja päätin mennä nukkumaan, mutta vielä sammutellessani valoja, näin kun yksinäinen uros ui rannan myötäisesti yksin ja odotti puolisoaan. Sinne se jäi yksin, kun lähdin nukkumaan. Aivan kävi sääliksi pariskuntaa!


Mutta seuraavana päivänä oli mukava herätä, kun huomasin, että pari oli jälleen yhdessä ja ne sukivat itseään aivan meidän rannan luona. Kaikki oli taas hyvin!

Hyvää Juhannusta!


Pahoittelut videon keinumisesta, mutta kamera oli raskas ja minulla ei ollut jalustaa....

2 kommenttia:

 1. Erittäin mielenkiintoista! Ja upeita kuvia! /Ola

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ola! Satuin olemaan hereillä vielä puolen yön jälkeen ja ulkona laiturilla oikeaan aikaan kameran kanssa :)
   Oikein kävi sääliksi sitä rauhallista joutsenparia - ne ihankuin asuu tässä meidän lähellä kun ovat aika usein öisin täällä.
   Ärhentelijä oli joku uusi uros.
   Onneksi pariskunta palasi seuraavana aamuna :)

   Poista