lauantai 29. elokuuta 2015

Minipizzat (gluteeniton ja tavalliset)

Torstaina oltiin tultu mökille pitkästä aikaa – tai minä olin pitkästä aikaa kun kesä meni töissä eikä mökille ehtinyt kuin käydä kääntymässä pikaisesti viikonloppuna. Ei ole tullut myöskään kokkailtua mitään erikoista, joten oli korkea aika kaivaa tarvikkeet esille ja lähteä miettimään mitä kivaa suolaista leipoisin. Olin jo tulomatkalla suunnitellut tekeväni minipizzoja, mutta halusin kokeilla samalla myös miten gluteeniton jauho taipuu pizzaksi. Tuli siis perustettua oikein pizzatehdas ja leivottua kasa tavallisia minipizzoja ja kasa gluteenittomia. Käytin molempiin kolmea erilaista täytettä: tomaatti-mozzarella, tonnikala ja pepperoni.


Järvenhoitoyhdistyksellä oli kokous, joten osa pizzoista oli menossa sinne. Pahaksi onneksi olin vain turhan optimistinen aikataulun suhteen ja en ehtinyt saada kuin pizzatehtaani käyntiin, kun heidän kokouksensa jo alkoi eli kokousväki sain ensimmäiset yritelmät heti kuumana uunista, vaikka loppupään pizzat olivat onnistuneempia. Ainakin sen opin, että mozzarella sulaa aivan valtavasti uunissa, joten jos tarkoitus on saada minipizza sormisyötäväksi, niin valuva juusto ei oikein sitä ole. Alkupään pizzoissa oli useita tomaatti-mozzarella pizzoja ja niiden ongelma oli kuumana valuva juusto, jolloin ulkonäkö ei kyllä ollut paras mahdollinen. Niiden olisi pitänyt saada jäähtyä vaakatasossa, jotta juusto olisi kiinteytynyt vähän. Nyt juusto varmaan valui aika reippaasti, kun pizzat lähtivät kuumana suoraan tarjoiluun. Eli kannattaa miettiä, jos näitä tekee vierasvaraksi, millaisen täytteen pizzaan laittaa – pysyykö pizza koossa ja onko se sormiruokaa vai vaatiiko lautasta ja haarukka sekä veistä?

Gluteeniton pizza onnistui kohtalaisesti. Taikina oli hyvä leipoa, näytti hyvältä ja siitä syntyi mukavannäköisiä pizzoja. Tein taikinan gluteenittomista kaurajauhoista, joten taikina maistui kauralle. Vaikka kaikki elementit olivat kohdallaan, niin kaura oli väärä valinta pizzajauhoksi. Siitä olisi syntynyt hyviä sämpylöitä tai suolaisia muffineita, mutta pizzapohjana se ei ollut paras mahdollinen. Pizzat eivät olleet pahoja, mutta pohjasta puuttui pizzamainen koostumus. Tästä taikinasta olisi tullut myös hyvä suolainen piirakkapohja – täytyykin joskus kokeilla. Vähän jäin kaipaamaan sitkoa ja sileämpää rakennetta. Mutta ei hullumpia piirakoita – mutta ei kylläkään pizzoja!

Oikealla gluteeniton taikina ja vasemmalla tavallinen (kaksinkertaisena)
Tavalliset minipizzat – pohja (8-10 minipizzaa)

2 dl vettä (42 asteista)

½ tl suolaa

½ pussia kuivahiivaa

½ dl pullomargariinia

5 dl vehnäjauhoja

Aloita pizzapohjan valmistaminen sekoittamalla kaikki aineet 42 asteiseen veteen. Sekoita taikina tasaiseksi ja jätä kohoamaan liinan alle.

Gluteenittomat minipizzat – pohja (8 minipizzaa)

2 dl vettä (42 asteista)

½ tl suolaa

½ pussia kuivahiivaa

½ dl öljyä

5 dl gluteenittomia jauhoja, esim. Urtekram yleisleivontamix

Tee kuten edellä eli sekoita kaikki aineet 42 asteiseen veteen. Sekoita taikina tasaiseksi ja jätä lepäämään liinan alle. Taikina ei kohoa ollenkaan, mutta saa levätä hetken ennen kaulimista.

Tee itse kastike pizzalle tai käytä valmista pizzakastiketta.

Pizzakastike

1 prk aurinkokuivattuja tomaatteja öljyssä

1 pieni purkki tomaattipyreetä

1 tlk tomaattimurskaa

1 solo valkosipuli kuorittuna

ripaus suolaa

ripaus mustapippuria

2 tl oreganoa

Valuta suurin osa öljystä pois ja laita tehosekoittimeen tai silppuriin aurinkokuivatut tomaatit. Kuori valkosipuli. Lisää kaikki muut aineet ja soseuta kastike.

Täytteet:

mozzarella-tomaatti-oliivi + oregano/pizzamauste + juustoraaste

salami- paprika- jalapeño + oregano/pizzamauste + juustoraaste

tonnikala-oliivi + oregano/pizzamauste + juustoraaste
Oikealla erivärisiä napostelupaprikoita - ei chilipaprikoita vaikka näyttääkin siltä


Pizzojen leipominen:

Gluteenittomasta taikinasta tulee 8 minipizzaa, koska pizzapohjat saavat olla vähän paksumpia, jotta niitä on helppo syödä käsin.

Peruspizzataikinasta tulee  noin 8 pientä pizzaa, jotka ovat noin 15 cm halkaisijaltaan.

Paloittele taikina sopiviin paloihin ja pyöritä palloksi. Laitan leivinpaperille ja paina kasaan. Jauhota vähän pintaa ja kauli sopivan paksuksi. Taikina saa jäädä noin ½-1 paksuksi jotta se on tukeva ja sitä on helppo syödä. Gluteeniton taikina ei nouse, mutta tavallinen taikina nousee sekä ennen paistoa että paiston aikana. Gluteenitonta taikinaa ei tarvitse myöskään jauhottaa leivonnan aikana, koska taikina on kiinteään ja leivottavaa heti suoraan valmistuksen ja lepäämisen jälkeen.

Gluteeniton pohja
Gluteenittomat pizza
Perustaikina minipizzoina



Pellille mahtuu 6 pikkupizzaa. Laita jokaiseen pizzaan alle tomaattikastiketta ja sitten haluamasi täytteet. Lopuksi voit lisätä oreganoa tai pizzamaustetta ja juustoraastetta.

Paista 225 asteisessa uunissa 10–12 minuuttia eli kunnes juusto sulaa, vähän kuplii ja alkaa ruskistua reunoilta. Mozzarellajuuston kanssa varo, että juusto saa jähmettyä hieman uunista oton jälkeen.

Tarjoile välipalana, perjantaipizzana, kahvin kanssa, lounaana tai viikonlopun suolaisena vierasvarana. Sopii myös hyvin illanistujaisiin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti