sunnuntai 27. syyskuuta 2015

Kuohkea omenapiirakka syksyn omenista

Tänä syksynä omenia riittää. Myös erilaisia omenajälkiruokia on tullut tehtyä – useimmiten omenapannukakkua, koska se on nopea, helppo ja ei sisällä niin paljon kaloreita kuin omenapiirakka. Selasin omaa blogiani ja huomasin, etten ole tehnyt yhtään perusomenapiirakkaa blogin olemassa olon aikana – tai en ainakaan merkinnyt muistiin. On siis korkea aika korjata tilanne ja leipoa sunnuntai-illan jälkiruuaksi omenapiirakkaa uunipellillä. Mutta ei mitä tahansa omenapiirakkaa vaan reseptin täytyy olla kuohkea ja pehmeä kuin kakku ja silti riittää uunipellille, josta se saa leikattua sopiviksi paloiksi, jotta päälle saa ison annoksen vaniljakastiketta – nam!

Muokkasin yhtä omaa raparperipiirakan ohjetta ja loin tämän ohjeen, jossa munat antaa kuohkeutta, rahka ja hillo taikinassa kosteutta ja makua sekä mausteet ryhtiä miedolle omenalle. Piirakka onnistui hyvin – pohja on aika makea, sillä käytin siihen sokeroitua, itsetehtyä hilloa ja makeaa vaniljarahkaa. Jos et pidä makeasta piirakasta, niin vähennä fariinisokeria vaikka puoleen kun vatkaat munia. Myös käyttämällä sokeroimatonta omenasosetta ja tavallista maitorahkaa saat vähemmän makean version. Mutta jälkiruuaksi ja iltateen kanssa tämä oli hyvää ja maukasta – ja vaniljakastike sopi kuin omppu puuhun….



Omenapiirakka, uunipellillinen

4 munaa

2 dl fariinisokeria (tai ruskeaa kidesokeria)

5 dl vehnäjauhoja

2 tl kanelia

1 tl kardemummaa

2 tl leivinjauhetta

1 prk vaniljarahkaa

1 dl omenahilloa

100 g voita tai margariinia sulatettuna

pinnalle:

4-5 kpl tuoreita omenoita viipaleina

sokeria ja kanelia

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää yhdessä hillon, rahkan ja sulatetun voin kanssa muna-sokerivaahtoon.



Kaada taikina leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Lado omenaviipaleet taikinan pinnalle, ripottele hieman sokeria ja kanelia päälle. Paista uunin ala- /keskiosassa 180 asteessa 30–40 minuuttia.


Anna jäähtyä rauhassa. Leikkaa palasiksi ja tarjoile vaniljakastikkeen kanssa. Vaniljakastikkeen voit ostaa valmiina tai tehdä itse. Tässä helppo ohje.


Huom. tein piirakan isoon lasagnevuokaan, jolloin siitä tuli juuri sopivan paksu – jos teet sen isoon (60 cm) uunipeltiin, kannatta ehkä tehdä puolitoista kertainen taikina.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti